JESENSKA INSPIRACIJA

Marija Kiseljak Kosovec: Biljke su uvijek u trendu

Ova kreativna zaposlena mama uvijek pronalazi vrijeme za uređivanje interijerskih kutaka u svojem domu  koje dijeli sa svojom Instagram zajednicom.

Marija Kiseljak Kosovec kemijska je inženjerka u naftnoj kompaniji. Da ste ovu rečenicu pročitali u nekom drugom časopisu, vjerojatno biste pomislili na neke ozbiljnije poslovne teme o kojima ne znate ništa, ali u ovom slučaju, radi se o ženi koju smo posjetili zbog njezina posebnog interijera i Instagram profila. Radi se o profilu @miimavintage, gdje kreativna Marija sa svojim pratiteljima dijeli interijerske sitnice iz svojeg života kod kuće. - Profil se razvio tako što sam počela fotografirati stvari koje me vesele, a otkrila sam i nove hobije i interese.





Renoviram namještaj, dekoriram i sama radim ukrase za dom. Volim vrtlariti i saditi cvijeće, kuhati i peći kolače, a sve je to i na mojim fotografijama i čini moj profil takvim kakav je danas. Sreća i ljepota života u malim su stvarima, zbog kojih se osjećamo ispunjeno i zadovoljno, a to želim da i moje fotografije prikazuju - rekla nam je Marija o svojem Instagram profilu, a mi smo njezin prekrasan dom posjetili kako bismo inspirirali čitatelje na male jesenske preinake u domu. Kako ova kreativna mama, uz svoj, prati i mnogobrojne druge profile posvećene interijerima, pitali smo je koja će top tri trenda biti aktualna u jesen 2018.

3 TRENUTAČNA TOP TRENDA

1. Baršun zagasitih tonova zelene i plave
2. Botanički print
3. Kombinacija različitih tekstura i materijala poput kože, metala, drva




- Jesen donosi divne trendove, a neki koje ću ja svakako unijeti u svoj dom su baršun zagasitih tonova zelene i plave, botanički print i kombinacija različitih tekstura i materijala poput kože, metala, drva - otkriva Marija i dodaje da je što se tiče boja situacija šarolika. - Kao i uvijek, u jesen prevladavaju zagasiti tonovi. Ove godine glavnu riječ vode zagasito zelena i plava, a kao suprotnost, tu je i prljavoroza. Dašak zlatne i opeka dat će poseban šarm i toplinu vašem domu.

Nije nužno da kupite namještaj u trendovskoj boji, detalji poput jastučića, svijeća ili tepiha bit će pravo osvježenje. Što se tiče materijala, drvo je uvijek in, ali ove sezone u tamnijim tonovima - ističe, a na naše pitanje kojim ćemo trendovima reći zbogom u jesen 2018., ističe da nije zagovornica slijepog praćenja trendova.

- Ne mogu generalno reći da nešto svakako morate izbaciti iz svojeg doma. Bitno je da se osjećate ugodno, a kojem ćete se trendu i boji prikloniti, zaista je manje bitno. Osobno nisam pobornik jarkih boja i narančastih tonova koji su često dio naših domova u jesen, ali to ne znači da ih netko neće savršeno uklopiti u svoj jesenski dekor - tvrdi, a nas zanima postoji li neki komad koji si dugo želi.

Kako volim kombinaciju starog i novog namještaja, posebno mi se sviđa trend kojim se vraćaju neki klasici u robne kuće, a koji su bili su u ponudi pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Mene ipak više privlači opcija da sama nešto renoviram, tako da sam nabavila nekoliko starih fotelja iz tog razdoblja te ih planiram staviti u svoj dnevni boravak.

Isto tako, sviđa mi se kombinacija metala i pletiva, pa ću u tom stilu nabaviti i novi blagovaonski stolac, jer za mojim stolom uvijek je druga kombinacija stolaca - smije se Marija. Što se tiče motiva i uzoraka, postoji tema koja je Mariji izuzetno zanimljiva, što se vidi i po njezinu stanu. - Botanički uzorci, ali i žive biljke meni su uvijek hit.

"Ključni komadi su zlatni ili drveni pladanj, vaze neobična oblika i različitih dimenzija, nova biljka i sada jako popularni metalni nosači za tegle"

Ali da, trenutačno su takvi motivi popularniji nego ikad. Kraljica je ove godine svakako Monstera deliciosa. Osim u prostoru, vlada i uzorcima tkanina i namještaja. Kod mene doma, među najdraže svakako mogu nabrojati fikus, paprati i Sansevieriju trifasciatu, biljku koja pročišćava zrak - ističe i dodaje da će se botanički motivi pojavljivati i na tapetama. - Tapete su i dalje u modi, posebno botanički uzorak, veliki cvjetovi i za jesen nešto tamnije nijanse. Što se tiče stila uređenja, i dalje je popularan skandinavski stil, ali bih rekla u malo bogatijoj varijanti i s više detalja, zatim elementi marokanskog, eklektika - spajanje naizgled nespojivih komada i različitih materijala. Ove sezone nije toliko naglasak na uzorcima, koliko na raznim teksturama materijala - otkriva Marija koju smo pitali i gdje i što kupovati ove sezone.


- Zlatni ili drveni pladanj, vaze neobična oblika i različitih dimenzija, nova biljka i sada jako popularni metalni nosači za biljke... Sve ovo nude vam sve robne kuće po pristupačnim cijenama. Ako želite odmak od klasike koju svi nude i želite autentičan dizajnerski komad, zavirite na stranice Dizajnholik.hr i Gnijezdo.hr - savjetuje ova kreativna blogerica, a za kraj je pitamo ima li kakvu preporuku za putovanje.

- Jesen je idealna za posjet europskim gradovima poput Graza, Ljubljane, Budimpešte. Popiti kavu na nekom trgu, prošetati i uživati u arhitekturi dovoljno je za napuniti baterije, ali i za skupiti novu interijersku inspiraciju. Moja je preporuka za ovu jesen - Budimpešta - koju sam mnogo puta posjetila, a ako ste tamo, ne propustite pogledati izložbu Fride Kahlo u Mađarskoj nacionalnoj galeriji - zaključila je Marija Kiseljak Kosovec.

INSTAGRAM PROFILI ZA INSPIRACIJU

Od domaćih, volim jednostavnost i toplinu koju svojim fotografijama prenose @lilihalodecoration i @more_less_ines i suprotno njima eklektiku koju u svojem domu ima @filipaasorko.
Od stranih, najdraži su mi profil @moeofsweden, profil fotografa i dizajnera iz Švedske @henriknero, rado pratim @margo.hupert.art, a imam i njezine postere.
Dom @marzena.marideko uvijek je inspiracija, a zbog nje sam i poželjela ljuljačku u kući.

Foto: Neja Markičević / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 17:31