Matija Kuća iz Keramike Mecena

Ručno rađene glinene posude

U mjestu Jerovec pokraj Ivanca nekad je živjelo i radilo dvadesetak lončara, a danas se taj plemeniti stari zanat sveo na jednog majstora. Matija Kuća, glavni majstor obiteljskog obrta Keramika Mecena, uz podršku cijele obitelji izrađuje uporabne i ukrasne predmete te suvenire od gline.

Kako su Matijini otac, djed i pradjed bili lončari, glina je Matiji oduvijek bila sastavni dio života, a jednog dana, netom nakon započetog studija prava u Zagrebu, odlučio je da će se baviti isključivo time. Učenje vještine izrade na lončarskom kolu trajalo je godinama, tijekom kojih je nekoliko puta odustajao, no upornost se isplatila, a Matija svoje znanje danas prenosi mlađim generacijama na tečajevima i radionicama u školama.

Narudžbe kupaca

– Od uporabnih predmeta izrađujemo razne posude tradicijskih oblika, karakterističnih za ovo podneblje, a koriste se za pripremanje i čuvanje hrane. Također izrađujemo i vrčeve za vino, ‘štubleke’ za kiseljenje mlijeka, posude za serviranje i pripremanje hrane u pećnici – bidre, protvane, cimplete i peke, posude za sol, luk, češnjak te pečenje kolača kuglofa.

A tu su i neki predmeti za dom kao što su sjenila, lampe, figurice i slično. Osim standardnih predmeta, izrađujemo prema narudžbi i zamisli kupca. Sve što je izvedivo na lončarskom kolu možemo izraditi. Dovoljno je napraviti skicu ili posjetiti našu radionicu i prenijeti nam svoju zamisao, kaže Matija i dodaje kako su svi radovi posebni po tome što se izrađuju na tradicionalan način.

– Svi predmeti izrađeni su ručnim radom na lončarskom kolu te oslikani etno motivima. Proces nastanka jednog predmeta, u kojem sudjeluju gotovo svi članovi obitelji, sastoji se od nekoliko faza, a to su: priprema gline i izrada na lončarskom kolu, zatim sušenje na zraku, koje, ovisno o vremenskim uvjetima, traje od pet do deset dana. Zatim slijedi završna obrada brusnim papirom, retuširanje mokrom spužvom i tada predmet ide na prvo ili biskvitno paljenje u peć za keramiku na 950 °C. Nakon toga slijedi bojanje, oslikavanje te glaziranje i glazurno paljenje na 1050 °C. Izrada na kolu traje samo nekoliko minuta, ali kompletan proces izrade može potrajati i do dva tjedna. Izražavanje u glini nudi beskrajne mogućnosti, a izrada svakog predmeta objedinjuje sva četiri osnovna elementa – vatru, vodu, zemlju i zrak – objašnjava Matija Kuća.

Turistički posjeti

Materijale koje koristi Matija nabavlja iz inozemstva, prvenstveno iz Italije i Mađarske, a to su bijele, crvene i šamotirane gline, “engobe” -boje za keramiku te glazure – bijele, prozirne i u boji, koje daju proizvodima zaštitni sloj. Osim svega čime se trenutno bavi, ovaj talentirani umjetnik ima i pregršt planova za budućnost. – Trenutno nam je želja rekonstrukcija i uređenje starinske lončarske radionice, zajedno s lončarskim kolom na nožni pogon, peći za keramiku na drva i svim ostalim predmetima koji su nekad bili nužni za izradu lončarskih proizvoda.

Taj prostor bio bi namijenjen turističkim i edukacijskim posjetima, s obzirom na to da je lončarstvo nekad bilo jedan od glavnih zanata u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, zaključuje Matija, a mi vas pozivamo da radove Keramike Mecena pogledate na Facebook stranici Keramika Mecena ili im se javite na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 20:06