Matija Kuća iz Keramike Mecena

    AUTOR:
    • Marijana Galović

  • OBJAVLJENO:
  • 29.04.2015. u 07:21

Ručno rađene glinene posude

U mjestu Jerovec pokraj Ivanca nekad je živjelo i radilo dvadesetak lončara, a danas se taj plemeniti stari zanat sveo na jednog majstora. Matija Kuća, glavni majstor obiteljskog obrta Keramika Mecena, uz podršku cijele obitelji izrađuje uporabne i ukrasne predmete te suvenire od gline.

Kako su Matijini otac, djed i pradjed bili lončari, glina je Matiji oduvijek bila sastavni dio života, a jednog dana, netom nakon započetog studija prava u Zagrebu, odlučio je da će se baviti isključivo time. Učenje vještine izrade na lončarskom kolu trajalo je godinama, tijekom kojih je nekoliko puta odustajao, no upornost se isplatila, a Matija svoje znanje danas prenosi mlađim generacijama na tečajevima i radionicama u školama.

Narudžbe kupaca

– Od uporabnih predmeta izrađujemo razne posude tradicijskih oblika, karakterističnih za ovo podneblje, a koriste se za pripremanje i čuvanje hrane. Također izrađujemo i vrčeve za vino, ‘štubleke’ za kiseljenje mlijeka, posude za serviranje i pripremanje hrane u pećnici – bidre, protvane, cimplete i peke, posude za sol, luk, češnjak te pečenje kolača kuglofa.

A tu su i neki predmeti za dom kao što su sjenila, lampe, figurice i slično. Osim standardnih predmeta, izrađujemo prema narudžbi i zamisli kupca. Sve što je izvedivo na lončarskom kolu možemo izraditi. Dovoljno je napraviti skicu ili posjetiti našu radionicu i prenijeti nam svoju zamisao, kaže Matija i dodaje kako su svi radovi posebni po tome što se izrađuju na tradicionalan način.

– Svi predmeti izrađeni su ručnim radom na lončarskom kolu te oslikani etno motivima. Proces nastanka jednog predmeta, u kojem sudjeluju gotovo svi članovi obitelji, sastoji se od nekoliko faza, a to su: priprema gline i izrada na lončarskom kolu, zatim sušenje na zraku, koje, ovisno o vremenskim uvjetima, traje od pet do deset dana. Zatim slijedi završna obrada brusnim papirom, retuširanje mokrom spužvom i tada predmet ide na prvo ili biskvitno paljenje u peć za keramiku na 950 °C. Nakon toga slijedi bojanje, oslikavanje te glaziranje i glazurno paljenje na 1050 °C. Izrada na kolu traje samo nekoliko minuta, ali kompletan proces izrade može potrajati i do dva tjedna. Izražavanje u glini nudi beskrajne mogućnosti, a izrada svakog predmeta objedinjuje sva četiri osnovna elementa – vatru, vodu, zemlju i zrak – objašnjava Matija Kuća.

Turistički posjeti

Materijale koje koristi Matija nabavlja iz inozemstva, prvenstveno iz Italije i Mađarske, a to su bijele, crvene i šamotirane gline, “engobe” -boje za keramiku te glazure – bijele, prozirne i u boji, koje daju proizvodima zaštitni sloj. Osim svega čime se trenutno bavi, ovaj talentirani umjetnik ima i pregršt planova za budućnost. – Trenutno nam je želja rekonstrukcija i uređenje starinske lončarske radionice, zajedno s lončarskim kolom na nožni pogon, peći za keramiku na drva i svim ostalim predmetima koji su nekad bili nužni za izradu lončarskih proizvoda.

Taj prostor bio bi namijenjen turističkim i edukacijskim posjetima, s obzirom na to da je lončarstvo nekad bilo jedan od glavnih zanata u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, zaključuje Matija, a mi vas pozivamo da radove Keramike Mecena pogledate na Facebook stranici Keramika Mecena ili im se javite na mail [email protected]

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Izdvajamo