Međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije

Hit na Ambienti: klupa inspirirana glagoljicom, vintage ćilimi i genijalne vješalice iz Međimurja

Međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije održava se već 41. put na zagrebačkom Velesajmu. Ovogodišnja Ambienta odvija se u tri segmenta: industrija, dizajn i outlet. Iako Ambienta više nije na razini na kojoj je bila u svojim najboljim danima, kojih se mnogi sa sjetom prisjećaju, ne možemo reći da se nema što vidjeti, a više od stranih, nas su zanimali domaći dizajneri i ono što su imali ponuditi na ovogodišnjem sajmu.

Od metala do krzna

Već na samom početku nalazi se izložbeno mjesto Zajednice za industrijski dizajn (ZzID) gdje ćete zapravo vidjeti najveći i najkvalitetniji dio radova hrvatskih dizajnera. Možete pogledati već legendarnu Up-Lift fotelju, tepih Ploča i vješalicu Hangman Željke Kavran, izvrstan drveni namještaj i lampe Ade Kezić, klub stolić Praznina Nikoline Jelić, inspiriran strukturom i funkcijom ribarskih vrša, te genijalne gumene tepihe puzzle Maje Mesić.

Osim tih već dobro poznatih predmeta, naletjeli smo i na neke novitete. Primjerice, ovogodišnju kolekciju stolića Quadrupedia i rasvjetno tijelo Lampuli Ksenije Jurinec. Iako su mnogi već videli Quadrupedia sustav stolaca, klupa i stolova, njezine lampe Lampuli bile su nam novost i ugodno iznenađenje. Metalne lampe u obliku tuba više izgledaju kao skulpture, a u kombinaciji s autentičnom užadi svezanom u mornarski čvor stvaraju tradicijsku priču i savršen su detalj za moderne mediteranske interijere.

U nastavku nećete moći ne primijetiti lampe Rasvjetno tijelo 1 i 2 Zrinke Nedeljković, od kojih je Rasvjetno tijelo 2 nastalo u suradnji s Tomislavom Tomićem koji je autor ilustracija. Na kraju Zzida dočekala nas je neobična vješalica HALLA dizajnerice Ines Stošić. Osim što služi da biste nehajno prebacili nošenu odjeću koju uvijek odlažemo posvuda, moćan je dekorativan element na zidu. Osim Zzid-a, nešto potpuno drugačije možete vidjeti na štandu Mattea Cetinskog. Već dobro poznate metalne komode obložene vintage ćilimima mogu se pronaći u više varijacija, ali i potpuno ogoljene ili, pak, u krznu, a Matteo nam skreće pažnju i na neke novosti.

Poznata imena

– Novost su sagovi, koji su također pravi ćilimi stari i po 50 godina, ali prebojani i dorađeni tehnikom sitotiska. Ovaj na Ambienti je potpuno eklektičan, a uskoro planiram izbaciti još takvih sagova u drugim bojama – istaknuo je Cetinski. Ugodno iznenađenje je mladi Nikola Kalevski, autor jedne sasvim neobične klupe. Naime, Kalevski je napravio klupu koja je inspirirana glagoljicom, točnije slovom Ć, a izrađena je od betonskog postolja i hrastovih greda.

Najsadržajniji je izložbeni prostor Zajednice za industrijski dizajn koji objedinjuje više autora

– Ovim projektom želio sam ljude osvijestiti da obrate pažnju na vlastitu okolinu, kulturu, povijest i identitet. Baš zbog toga radi se o klupi za javni prostor, koja bi bila među ljudima – kaže Nikola i ističe kako razmišlja klupu ponuditi gradovima za parkove i ulice. U posljednjem dijelu prvog paviljona možete vidjeti i samostojeće vješalice koje su učenički radovi strukovnih škola iz cijele Hrvatske, a svojim izgledom ne odskaču od sličnih predmeta koje možete vidjeti u trgovačkim centrima. Štoviše, većina ih je ljepša i kvalitetnija. Od učeničkih radova valja istaknuti i ležaljku Roll Ivane Jandri, maturalni rad u Školi za primijenjene umjetnosti i dizajn na smjeru arhitektura. Paviljon 8 zauzimaju već dobro poznate hrvatske tvrtke, ali i neke nove, od kojih nam je pažnju odmah okupirala hrpa šarenih sjedalica i vješalica.

Riječ je o međimurskom brendu Bluetag koji se može pohvaliti 50-godišnjim iskustvom iza kojega stoji obitelj Kolar. – Kolekcija vješalica Grow inspirirana bambusom funkcionalna je i obogaćuje prostor, bilo da trebate stalak za kaput, šešir ili kišobran. Izrađene su iz metalne konstrukcije obogaćene čašicom od punog temperiranog drva – objašnjavaju u Bluetag Designu.

Drvene kocke iz Ivanića

Najmlađi, ali i oni malo stariji kreativci zasigurno će se oduševiti drvenim igračkama Brick by Brick iz Ivanić Grada, a njihov izložbeni prostor ujedno je i igraonica za djecu koja se mogu zabaviti spajanjem drvenih kućica. – Riječ je o drvenim kockicama koje se spajaju ljepilom, a imamo više vrsta kuća, kolodvor, benzinsku postaju, autiće, helikoptere, avione… – nabrojio nam je idejni začetnik Jadranko Pongrac i dodao kako su igračke osmišljene zapravo za djecu tinejdžerske dobi za koju se sve češće govori da se “ne znaju igrati”. Ovogodišnja Ambienta ne razlikuje se previše od dosadašnjih, ali uvijek je dobro prošetati Velesajmom i vidjeti da hrvatski dizajn ipak ima svijetlu budućnost, što možete učiniti još danas i sutra od 10 do 19 sati po cijeni od 25 kuna.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:49