Od sunovrata do božura

Najljepše sezonsko cvijeće

 

Naša stručna suradnica, urbana vrtlarica Andreja Čoh, upoznat će vas s najljepšim cvijećem karakterističnim za ovo doba godine.

living4media

● Sunovrati (Narcissus)

Lukovičasto cvijeće prepoznatljivo po veselim žutim i bijelim cvjetnim glavama uljepšat će svaku prostoriju u kući. Sunovrat je najpopularnije proljetno cvijeće i može se naći u gotovo svakom vrtu ili okućnici posađen u gustim grmovima koji cvjetaju sve do svibnja. Biljka je vrlo lagana za uzgajanje i obožava puno sunca. Narcis je biljka koja se može koristiti kao rezano cvijeće za vazu.

Hyacinthus 'Pacific Ocean' (Hyazinthe) mit Moos in Glas gesetzt
living4media

● Zumbul (Hyacinthus)

Proljetnica koja ne samo izgledom, nego i intenzivnim mirisom plijeni pažnju ljubitelja cvijeća. Dovoljna je samo jedna biljka da se cijela prostorija ispuni opojnim slatkastim cvjetnim mirisom proljeća. Iako se zumbul može držati u vazi, dulje će trajati ako se uzgaja iz lukovice u ukrasnim teglama. Cvijet je najčešće plavoljubičast, ali u vrtnim centrima mogu se naći i u bijeloj, rozoj, krem, žutoj i narančastoj boji.

Zagreb, 080214. 

Dolac.

Zive boje vratile su se u grad. Proljetnice svih boja izazvale cu interes mnogih prolaznika. Zumbuli, tulipani,  narcisi, macuhice, mimoze te razno drugo cvijece ove je subote razveselilo mnoge stanovnike Zagreba i osvjezilo mnoge stanove.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

● Tulipan

Idealno cvijeće za vazu, a ako se redovito mijenja voda, može trajati i do deset dana. Postoji u bezbroj boja, a do danas je broj kultiviranih sorta nastalih križanjem narastao na nevjerojatnih 12 tisuća. U cvjećarnicama se može kupiti tijekom cijele godine, porijeklom je iz Male Azije i uzgaja se isključivo kao ukrasna biljka.

● Maćuhice (Viola tricolor)

Nježni i tanki baršunasti listići maćuhica ostavljaju dojam o krhkoj biljci, no zapravo je riječ o proljetnom cvijeću otpornom na niske temperature. Maćuhice su divlji cvijet koji nije posebno zahtjevan i može se uzgajati na prozorskim klupicama ili balkonu. Omiljena je zbog bogate palete boja koje se mogu naći u vrtnim centrima, a čim se pojavi toplije vrijeme, neumorno razvija nove cvjetove.

living4media

● Pelargonije

Jedna od najrasprostranjenijih vrsta proljetnog i ljetnog cvijeća koje se zbog obilne i dugotrajne cvatnje često drži na balkonu, a cvate od ranog ljeta do kasne jeseni. Pelargonija je južnoafrički cvijet koji ima mirisne, baršunaste listove dok je boja cvjetova različita, ovisno o kultivaru, od ljubičaste, više nijansi crvene i ružičaste pa do bijele boje. Uzgaja se u teglama, voli sunce i dobro podnosi sušu.

living4media

● Ciklame (Cyclamen)

Ciklama je višegodišnja biljka s podzemnom stabljikom u obliku gomolja koja se najčešće uzgaja kao sobna biljka. Predivni cvjetovi od ružičaste do bijele boje prisutni su na biljci od rane jeseni do kasnog proljeća zbog čega je ciklama najomiljenija cvjetna lončanica. Lagana je za uzgoj, voli svijetle prostorije i umjereno vlažnu zemlju.

living4media

● Božur

Trajnica koja se ubraja među najljepše proljetno cvijeće. Bogati cvjetovi božura u interijeru djeluju elegantno, a u vazi mogu stajati i do pet dana, pa čak i dulje ako su još u pupoljcima. Većina vrsta ima prekrasan i lagan miris, no neke vrste božura počinju mirisati tek kad ih se ubere i stavi u vazu. Intenzitet mirisa može varirati ovisno o dobu dana i temperaturi.

Rakitje, 010518.
Proljetno livadno cvijece.
Na fotografiji: pupoljak bozura
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
CROPIX

● Anemone (Anemone coronaria)

Predivni šareni cvjetovi razbudit će svaki ambijent u kojem se nalaze. Uzgaja se kao cvijeće za rez, a danas postoji mnogo kultivara ove biljke koji imaju jednostruke ili dvostruke cvjetove, a mogu biti plave, crvene, grimizne, bijele ili ljubičaste boje. Anemona ili šumarica višegodišnja je biljka porijeklom iz južne Francuske te može narasti u visinu do 30-ak centimetara.

living4media

● Hortenzija

Veliki loptasti cvjetovi hortenzije počinju se pojavljivati na biljci krajem svibnja, mogu biti plavi, crveni, ružičasti, svijetloljubičasti ili tamnoljubičasti. Riječ je o grmolikoj trajnici koja, osim u vrtu, izgleda vrlo dekorativno i u interijeru. Da bi cvjetovi hortenzije u vazi izgledali što svježije, prelijte ih s malo vruće vode, a budući da biljka crpi vodu i preko latica, korisno je svaki dan cvjetove malo poprskati vodom.

Dianthus gratianopolitanus 'Eydangeri' - Pfingst-Nelke im bedruckten Rupfensack aufgehängt
living4media

● Karanfil (Dianthus barbatus)

Turski karanfil uzgaja se kao cvijeće za rez, a njegovi cvjetovi prekrasno mirišu. Ako se uzgaja u vrtu ili na balkonu, treba ga smjestiti na lokaciju s puno sunca i redovito uklanjati osušene listiće i ocvale cvjetove. Karanfili cvatu od proljeća pa sve do sredine jeseni.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 08:19