Izranjajući iz netaknutog norveškog Hardangerfjorda, svjetlucava kugla mirno lebdi. Lososovo oko – Salmon Eye, opisno je nazvana umjetnička instalacija, koja se sastoji od preklapajućih ‘ljuski‘ od nehrđajućeg čelika koje joj omogućuju da se zrcali i ističe u svom nevjerojatno lijepom okruženju.
Naručili su je obližnji uzgajivači lososa Eide, a dizajnirao ju je Arne Kvorning, izvršni direktor Kvorning ApS-a, a njezina veličina postaje očita kako se približavate električnim čamcem. Kada uđete, čini se još većom. Kvorningova pozadina u scenografiji postaje očita kada se tri kata i otvorena terasa otkrivaju kroz dvostruko spiralno stubište.
Ljetni broj magazina D&D još kratko na kioscima! Saznajte sve o mobilnim kućama
Ispod vodene linije posjetitelji se informiraju o potencijalu održive akvakulture. Gore, taj potencijal je zadivljujuće demonstriran u restoranu Iris s Michelinovom zvjezdicom. Iris je jedinstven restoran koji nudi "ekspedicijsko objedovanje", gdje se vi, kao gost, upuštate u kulinarsku i slikovitu ekspediciju.
- Salmon Eye prirodni je dio naše želje da poremetimo i promijenimo sektor akvakulture. Eide i naša tehnologija Watermoon, koja potpuno mijenja pristup, žele svijetu otvoriti oči za potrebu novih održivih tehnologija za proizvodnju plodova mora, a Salmon Eye je dio toga - izjavio je Sondre Eide, izvršni direktor tvrtke Eide.
Kao što objašnjava Sebastian Torjusen, generalni direktor, prilično je futuristički, kako izvana, tako i iznutra.
- Budući da lebdi, bilo nam je važno stvoriti udoban interijer kako se gosti ne bi osjećali otuđeno. Stoga smo puno radili na akustici, materijalima, bojama i oblicima kako bismo stvorili moderno, ali toplo i gostoljubivo okruženje - objasnio je Torjusen, a izvršni direktor Kvorning ApS-a Arne Kvorning rekao je da je bilo važno stvoriti potpuno iskustvo, a to je arhitektura s integriranim pripovijedanjem.
Gaggenau - luksuzni kuhinjski aparati koji su sinonim za najbolje od najboljeg
Kuhinja, koju je dizajnirao Tjerand, bila je tehnički zastrašujuća: radna, vidljiva, zatvorena kuhinja, u lebdećoj, i stoga pokretnoj strukturi. Unutar staklene elipse, Tjerand Gjerde i Kjartan Vagle radili su s prirodnim materijalima: od drva, kamena i metala (u ovom slučaju oraha i norveškog granita) kako bi izradili dva ogromna kuhinjska otoka, od kojih se na jednom nalazi golema indukcijska ploča za kuhanje serije Gaggenau Vario 400, Teppan Yaki i ventilacija koja struji prema dolje. Dva velika ormara pametno smještaju opremu i pećnice serije 200. Svi otoci i ormarići su pokretni, nudeći potpunu fleksibilnost glavnoj kuharici Aniki Madsen. S obzirom na fokus Tjeranda i Kjartana na materijalnost i njihovu težnju za "jasnim dizajnom s prekrasnim detaljima", ne čudi što smatraju da je ‘prirodno raditi s Gaggenauom‘.
- Kada vidim aparate, vidim značajan, estetski doživljaj - rekao je Tjerand Gjerde, a svi aparati su od Gaggenaua, njemačkog brenda koji je prepoznatljiv po luksuznim kuhinjskim aparatima.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....