Postoje trendovi u uređenju koji nas osvoje na prvi pogled, a onda nas jednako brzo prizemlje.
"Tijekom svog odraslog života promijenila sam šest kuhinja, svaka s ponekim „trenutačnim hitom“ koji mi je u tom trenutku djelovao kao savršeno rješenje. No nijedan nisam toliko priželjkivala — niti mu se toliko razočarala — kao otvorenoj ostavi", piše Rebecca Knight na Idealhome.co.uk.
"Prije nekoliko godina trend otvorenih smočnica pretvorio se u pravi vizualni fenomen. Internet je bio prepun savršeno stiliziranih polica s maslinovim uljima u tamnim bocama, delikatesama u urednim redovima i staklenkama punjenim pekmezima, orašastim plodovima i kiselim krastavcima. Zamišljala sam da ću jednog dana stvoriti mali, elegantan kutak koji će biti jednako lijep koliko i praktičan.
I prilika se napokon ukazala kada sam se uselila u svoj sadašnji stan. Uzela sam rabljeni set polica, iskoristila posude i drvene sanduke koje sam već posjedovala i složila vlastitu verziju otvorene ostave. Povoljno, jednostavno, funkcionalno — barem na papiru.
Otvorene police mogu u potpunosti promijeniti prostor, a i jeftinije su od ormarića
No, vrlo brzo shvatila sam da postoji golema razlika između estetski stiliziranog nereda s internetskih fotografija i realnog nereda koji nastaje u svakodnevnom životu. Unatoč urednom punjenju staklenki, otvorena ostava postala je skladište svega što nije stalo u kuhinjske ormariće. Osim toga, bila je nezgodno smještena preblizu blagovaonskom stolu, pa su se staklenke i kutije redovito rušile s polica. Umjesto chic londonske delikatese, dobila sam vizualni metež u srcu kuhinje."
Profesionalna organizatorica Lisa Coe iz Happy Spacea potvrđuje da se upravo tu krije najveća zamka ovog trenda. „Otvorena ostava može izgledati prekrasno i biti izuzetno praktična, ali samo ako ste spremni na svakodnevno održavanje. Sve je na vidiku, pa i najmanji nered odmah upada u oči“, objašnjava.
Nije bila sama u tom otkriću. Vicky Silverthorn, osnivačica You Need a Vicky, kaže da većini ljudi najveći izazov predstavljaju prelijevanja namirnica u staklenke. „To je korak koji se čini sitnim, ali iziskuje disciplinu. Sustav mora biti održiv i u hodu, inače se brzo raspada.“
I točno to se dogodilo i njoj. Odustala je nakon manje od godinu dana i odlučila potražiti rješenje koje pruža sličan vizualni učinak, ali s mnogo manje truda.
"Moja nova ljubav postao je ormarić s rebrastim staklom. Zadržava dojam otvorene smočnice, ali rebrasto staklo doista čini čuda — sve što se vidi jest naznaka posuda i siluete staklenki, dok pravi nered ostaje skriven. Popularnost staklenih kuhinjskih ormarića općenito raste, ali i oni zahtijevaju nešto više održavanja od klasičnih fronti."
Za one koji žele potpuno praktično rješenje, Coe predlaže ormar u stilu tradicionalne smočnice. „Košare su ovdje ključne. One omogućuju strukturu bez potrebe za prelijevanjem i čine da sve izgleda organizirano i promišljeno, čak i kada je ostavljeno u originalnom pakiranju.“
Čarolija otvorenih polica u kupaonici: Kreativna i funkcionalna rješenja za pohranu
"Unatoč mojem iskustvu, otvorena ostava može funkcionirati — ali ne za svakoga. Ako se odlučite na nju, stručnjaci savjetuju kombiniranje košara, nekoliko pažljivo odabranih staklenki i okretnih tanjura. Sustav će izgledati lijepo, ali i biti nešto održiviji. No, dnevno lagano održavanje bit će neizbježno, kao i dodatni prostor za zalihe, jer malo što stane u jednu jedinu staklenku", savjetuje.
Na kraju, otvorena ostava nije trend kojeg se trebate odreći — ali je trend koji zahtijeva iskrenu procjenu vlastitog stila života. Ako volite red koji se uređuje u hodu, možda i vas oduševi. Ako pak preferirate brza, intuitivna rješenja, postoje mnogo elegantnije i zahvalnije alternative.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....