baš su super

Ovo su trendovi u uređenju interijera koji će oblikovati sljedeće desetljeće

Sklad s prirodom, razgrane boje i oblici, te još nekoliko zanimljivih i pomalo noebičnih trendova koje ćemo svi zavoljeti

Interijeri zauzimaju središnje mjesto posljednjih par godina, jer sve više ljudi provodi više vremena kod kuće. Arhitekti i dizajneri sve su više svjesni svoje odgovornosti u poboljšanju dobrobiti svojih klijenata, pa čak im pomažu u prevenciji bolesti, dok traže najbolja rješenja za svoje projekte uređenja interijera. Kako dizajn interijera sve više postaje predmetom interesa među arhitektima i dizajnerima malo smo istražili postoje li neke dizajnerske odluke i rješenja koja su generirali trendove. Poznati portal Archdaily donosi da su baš ovo ti trendovi koji će vladati sljedeće desetljeće.



1. Biofilni dizajn

Sobne biljke postale su potpuno novi sloj u projektima dizajna interijera, a velike, prevelike biljke rastući su trend. U posljednjih godinu dana u glavni je razgovor ušao novi koncept: Biofilni dizajn. Kako bi održao određenu razinu povezanosti s prirodom, Biofilni dizajn želi integrirati prirodu u građevinsku arhitekturu kao način za poboljšanje našeg zdravlja, psihe i cjelokupnog ekosustava. Korištenje obnovljenog drveta, visećih biljaka, zelenih zidova i velikih zelenih instalacija neki su od glavnih trendova koje vidimo i koji će oblikovati dizajn interijera u sljedećem desetljeću.



2. Namještaj od prirodnih vlakana

Korištenje prirodnih vlakana poput ratana i pletera u namještaju postaje vrlo popularno u dizajnu interijera. Ovaj tradicionalni materijal koristi se u stolcima, tepisima i rasvjeti, kombinira se i uklapa u moderniji dizajn.



3. „Bucmasti” dizajn

Stolci, stolići, kauči, pa čak i lampe pokazuju svoje najbolje voluminozne obline koje nas vraćaju u djetinjstvo dajući našim prostorima mladenački, zabavan i moderan izgled. Ovaj novi trend predvodi namještaj zaobljenih rubova i cjevastih oblika, poznat i kao neotenički dizajn, od koncepta "neotenija" - pretjerivanje s dječjim obilježjima. Odgovarajući koncept za opisivanje razigranosti koju ovi komadi mogu dodati bilo kojem prostoru!



4. Lukovi

Lučni prozori su tipični za tradicionalnu arhitekturu i sada ponovno oživljavaju zahvaljujući arhitektima i dizajnerima koji svojim projektima uređenja dodaju zakrivljene kapice, zaobljene prozore i zasvođena ogledala. Usklađeni s trendovima "Bucmastog" i Biofilnog dizajna, lukovi se pojavljuju kao novi način dodavanja oblina i više organskih oblika unutar naših domova, ne samo kroz stvarne lukove već i kroz ukrasne uzorke oslikane na zidovima.



5. Mini kutovi za studiranje ili rad

Fleksibilnost kod kuće važnija je nego ikad sada kada je rad od kuće sve češći. U tom kontekstu, radna područja postaju manje formalna i mogu koegzistirati s ostalim životnim područjima. To je dovelo do pojave mini radnih kutaka koji su integrirani u veće komade namještaja, skriveni u ormarima ili dodani na police s knjigama.



6. Nevidljive ručke za potpuno integriranu kuhinju

Nedavno smo vidjeli kako je dizajn kuhinje zamijenio ručke i povlačenje ladica i ormarića (posebno onih velikih) s nevidljivim mehanizmima. To se kreće od potisnih zasuna, mehaničkog ili magnetskog uređaja instaliranog unutar ormarića koji omogućuje otvaranje ormarića pritiskanjem vrata, do integriranih ručki gdje možete izvući ladice zahvaljujući zakrivljenim rubovima. Cilj je imati minimalan prostor s uglađenim i elegantnim izgledom.



7. Stepenice integrirane s namještajem

Kao kreativan način iskorištavanja prostora koji je ostao ispod stepenica, nekoliko projekata interijera dodalo je mjesta za odlaganje ili čak integraciju stepenica u veći dizajn namještaja, poput radnog prostora ili polica.



8. Šarene kupaonice

Paralelno s češćom upotrebom svijetlih i hrabrih boja u zidovima i namještaju, kupaonice su također počele prihvaćati boju na odvažan, ali elegantan način. Kupaonice više ne trebaju biti svijetlo bijele! Arhitekti i dizajneri podižu energiju unutar ovih temeljnih prostora kroz boje poput svijetlo ružičaste, zlatno žute, tamnoplave i maslinasto zelene.



9. Otvorena i fluidna područja življenja

Životni prostori postaju sve otvoreniji i fluidniji, a formalno razdvajanje prostora postaje sve rjeđe. Ideje poput ugradnje zavjesa i mobilnih ploča u otvorene prostore postaju vrlo popularne kao rješenje za sakrivanje određenih područja u skladu s načinom na koji koristimo svoje prostore kod kuće.



10. Terazzo (ne samo za) podove

Ovaj tipični mramorni pod koji se koristio u venecijanskim kućama prije više od 500 godina imao je svoj prvi povratak 1970-ih. 2019. godine materijal se ponovno vratio i ponovno je postao popularan među dizajnerima. Terazzo koji danas vidimo mješavina je većih iverja mramora, kvarca, granita i stakla, manje gustoće i upečatljivijeg grafičkog izgleda.

Vjerojatno ćemo i dalje vidjeti da se ovaj materijal koristi tijekom sljedećeg desetljeća, ali ne samo u podovima, već i u kuhinji i dnevnom boravku. Ovaj grafički uzorak pojavit će se otisnut na tapetama, tkaninama i čak utkan u tepihe!



11. Drvo i beton u najčišćem stanju

Izlaganje drva i betona kao sirovine na zidovima, stropovima i podovima trend je koji arhitekti i dizajneri koriste kako bi postigli toplinu i eleganciju unutarnjih prostora bez pada u skupe proračune. Kombinacija jednog i drugog sposobna je uključiti sva osjetila izvan vizualnog i imaju atraktivne osobine poput trajnosti i niskog održavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:33