LISTA 25 OTPISANIH

Pogledajte koje će se opasne kuće rušiti u vašem kvartu, tri godine nakon potresa

Petrinjska 57.
 

 DAMJAN TADIC/CROPIX
U širem središtu Zagreba u mjesec dana srušene su već tri, te se uklanja četvrta. Kad se rušila vila Peroš srušen je i stražnji dio Nove Ves 82/1

Nakon što je lani srušena opasna kuća u Petrinjskoj 25 koja je postala simbol potresa u Zagrebu 2020., sada se, tri godine nakon potresa, nastavlja rušenje opasnih građevina po nalogu Državnog inspektorata. Na listi objekata u Zagrebu, koji su otpisani zbog posljedica potresa i čeka ih uklanjanje, nalazi se 25 kuća, a dio ih je u Sesvetama, Brezovici i Kašini.

image

Ilica 170/1

RONALD GORSIC/CROPIX

Kad je riječ o listi opasnih građevina, najviše je kontroverzi izazvalo nedavno uklanjanje secesijske vile Peroš na Ribnjaku 46, koju su još prije bez dozvola počeli uklanjati vlasnici - Zaklada dostojanstvo i nada (Opus Dei), a potom ju je u takvom stanju zadesio potres. Građevinska inspekcija je prije u medijima istaknula da je na red došla jer je opasna i tom ulicom prolazi mnogo ljudi, te kako nije bila zasštićemo kulturno dobro su je uklonili.

Gradski zavod za spomenike tvrdi, pak, da je oko toga vodio upravni spor s vlasnikom zbog njihove prve devastacije koju su upravo oni zaustavili da ne bi bila još veća. Građevinska inspekcija za to, kako se pisalo, navodno nije znali, a zakon ih ne obvezuje da rušenja prijave Zavodu ako objekt nije kulturno dobro. Oko ovog slučaja još je ostalo puno otvorenih pitanja...

Međutim, gotovo istovremeno s vilom Peroš u Zagrebu je uklonjena i treća opasna zgrada s liste u ulici Nova Ves 82/1, koja je bila poznata u javnosti po svome opasnom dugačkom bočnom dijelu koji se mogao urušiti na susjedne kuće. Srušena je i kuća u Ulici Matije Mesića 15. Upravo se završava i uklanjanje na adresi Ilica 170/1.

image

Nova Ves 82, stražnji dio zgrade je srušen

DAMIR KRAJAC/CROPIX
image

Ulica Matije Mesića 15.


DAMIR KRAJAC/CROPIX

Na popisu zgrada u Zagrebu još je mnogo građevina koje uskoro čeka ista sudbina, primjerice u centru će se srušiti i dio kuće na adresi Nova Ves 25/1, u Petrinjskoj 57 trošna kučića pored banke, U Mlinarskoj ulici zgrada na broju 15, dok su na Črnomercu na listi adrese Ulica Republike Austrije 15 stambeno poslovna zgrada, Prilaz Đure Deželića 43 - zgrada u dvorištu. Na Trešnjevci uklanjanje potresom uništenih građevina očekuje se na lokaciji Vrlička ulica 27, Veprinačka ulica između broja 15 i 16, Kninska ulica 4 i Ulica Blaža Trogiranina 8.

image

Vrlička 27

Damir Krajac/Cropix
image

Livadarski put 6


Damir Krajac/Cropix
image

Kninska 4


Damir Krajac/Cropix

Na Peščenici na listi je kuća u ulici Livadarski put 6. Uglavnom su to male kuće, trošne, koje izgledaju kao u kakvom napuštenom selu, često obrasle u šipražje. Mnoge kuće na listi opasnih imaju neriješene imovinsko pravne odnose, uglavnom s jako mnogo vlasnika i od ranije su bile već u lošem stanju. Ako se ne nalaze u zaštićenom dijelu grada i nisu kulturna dobra vlasnici su ih već i ranije mogli jednostavno ukloniti, ali iz nekog razloga ipak nisu.

Vezano za zgrade koje će se rušiti u središtu grada gdje su propisi stroži, doduše ne za vilu Peroš, odmah nakon potresa bilo je bojazni u javnosti da će se neke od njih možda uklanjati jer su potencijalno vrijedne parcele u nekretninskom smislu. No uklanjanja su uslijedila s dosta godina zaostatka. Kako to izgleda u slučaju prve srušene opasne kuće nedavno smo pisali, gdje se vodi pravna bitka za skupe kvadrate.

Državni inspektorat smo pitali po kojem zakonu uklanjaju građevine s liste opasnih.

"Sukladno Zakonu o Državnom inspektoratu čl. 113. a u postupku uklanjanja uništene zgrade građevinski inspektor po službenoj dužnosti odmah donosi rješenje o uklanjanju uništene zgrade ili dijela zgrade oštećene potresom, poplavom, klizištem ili drugim izvanrednim događanjima čiji ostaci neposredno prijete sigurnosti, zdravlju ljudi i drugim zgradama ili stabilnosti tla na okolnom zemljištu, bez suglasnosti vlasnika/suvlasnika i bez suglasnosti nadležnog tijela u skladu s propisima kojima se uređuje zaštita i očuvanje kulturnih dobara." odgovorili su nam u Državnom inspektoratu.

Sukladno Zakonu, dodaju, sve obavijesti o tome objavljene su na mrežnim strancima Državnog inspektorata.

"Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kultura i prirode u Zagrebu rješenja o uklanjanju dostavljaju se sukladno čl.113 a st. 5 elektroničkim putem samo ako je riječ o pojedinačno zaštićenom kulturnom dobru." napominju u Inspektoratu.

image

Petrinjska 57.

DAMJAN TADIC/CROPIX

Uklanjanje "opasnih" građevina u Zagrebu ne poduzima se, u suradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika i kulture Grada Zagreba, potvrđuju nam i u tom Zavodu.

"Građevinska inspekcija rješenje o uklanjanju zgrade može donijeti bez suglasnosti vlasnika i bez suglasnosti nadležnog tijela, prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te čl. 38 Zakona o obnovi" kažu u Zavodu.

Ako se rješenje odnosi na pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, inspektorat je dužan elektroničkim putem o tomu obavijestiti Zavod, no za zgradu koja nije pojedinačno zaštićena, to ne moraju.

Međutim, ističu da se na mjestu srušenih zgrada, nove moraju graditi sukladno odredbama GUP-a.

"Za pojedinačno zaštićena i visoko valorizirana kulturna dobra bit će uvjetovana faksimilna rekonstrukcija srušenih zgrada.", kažu u Zavodu za zaštitu spomenika.

U slučaju vile Peroš na Ribnjaku inzistirat će se na faksimilnoj rekonstrukciji građevine, s obzirom na to da se radi o visoko valoriziranoj povijesnoj građevini.

U slučaju da se neka manja kuća u nekoj zoni koja nije pod zaštitom sruši nije nužno ni da automatski na njenom mjestu može biti puno veća, te što se potencijalno tu novo može graditi zavisi o odredbama GUP-a.

Zanimalo nas je i kako su odabrani izvođači radova na uklanjanu opasnih građevina.

"Poziv na dostavu ponude šalje se gospodarskim subjektima strankama Okvirnog sporazuma putem Elektroničkog oglasnika javne nabave Republike Hrvatske te se donosi odluka o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude.", odgovorili su u Državnom inspektoratu.

image

Nova Ves 25/1.


DAMIR KRAJAC/CROPIX
image

Ulici Republike Austrije

RONALD GORSIC/CROPIX

------------------------------------

Lista Državnog inspektorata za uklanjanje uništenih zgrada oštećenih izvanrednim događajem:

CENTAR

Nova Ves 25/1 (opasni dijelovi zgrade)

Nova Ves 82/1 (srušeno)

Ulica Matije Mesića 15 (srušena)

Petrinjska 25 (srušena)

Petrinjska 57

Ribnjak 46

TREŠNJEVKA

Vrlička ulica 27

Veprinačka ulica između broja 15 i 16

Kninska ulica 4

Ulica Blaža Trogiranina 8

Siverićka 16

ČRNOMEREC

Prilaz Gjure Deželića 43, dvorište

Ulica Republike Austrije 15 (stambeno poslovna)

Ilica 170/1 (srušena)

SESVETE

Đure Kuntića 39

Glavnica, Paji 4

Goranec, Odvojak Podbrežnjaki 20

ČUČERJE

Medvedski breg 64

VRAPČE

Ilica 364

PEŠČENICA

Livadarski put 6

BREZOVICA

Brezovička 94

Brezovička na k.č.br.1474

Brezovička 88

GORNJI STENJEVEC

Banovski put 1A

KAŠINA

Vinogradska ulica 8

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 19:30