Ikona modnog dizajna

Preminuo je japanski modni dizajner Issey Miyake u 84. godini života od teške bolesti

 Issey Miyake

 Culetd
Issey Miyake osnovao je Miyake Design Studio 1970. godine i tijekom sljedećih 50 godina napravio revoluciju u modnoj industriji

Japanski modni dizajner Issey Miyake preminuo je u 84. godini života. Pionir suvremenog modnog dizajna i osnivač Miyake Design Studija i grupe Issey Miyake preminuo je od raka jetre 5. kolovoza 2022. u bolnici u Tokiju, okružen bliskim prijateljima i suradnici. Vijest o njegovoj smrti objavili su članovi njegove tvrtke, 9. kolovoza 2022.

Issey Miyake osnovao je Miyake Design Studio 1970. godine i tijekom sljedećih 50 godina napravio revoluciju u modnoj industriji proizvodeći revolucionarne kreacije usmjerene na zadovoljavanje potreba suvremenog načina života. Spajajući tradicionalnu izradu s visokotehnološkim modnim tehnikama, Miyake je predstavio niz inovativnih ideja, uključujući svoju odjeću koja mijenja oblik i prepoznatljivu ‘tehniku ​​nabiranja odjeće‘.

Issey Miyake (izvorno ime Miyake Kazumaru) rođen je 22. travnja 1938. u Hirošimi u Japanu, a studirao je grafički dizajn na tokijskom Sveučilištu Tama Art. Godinu dana nakon mature 1964. seli se u Pariz i upisuje krojačku školu École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Zatim je radio za francuske modne dizajnere: Guya Larochea i Huberta de Givenchyja, kao i za američkog dizajnera Geoffreyja Beenea prije nego što je lansirao svoju prvu modnu kolekciju u New Yorku 1971. pod svojim istoimenim brendom, počeo se predstavljati ​​na Tjednu mode u Parizu od jeseni/zime 1973.

Nikada ne prateći trendove, njegov dizajn se tijekom godina fokusirao na pojam ‘komada tkanine‘. Prema konceptu brenda, slijedio je ‘tijelo, tkaninu koja ga pokriva i ugodan odnos između njih‘ kao temeljni koncept, koji je istovremeno šokantan i rezonira među ljudima diljem svijeta.

Počeo je eksperimentirati s tehnikama plisiranja u 80-ima, a svoju prepoznatljivu ‘tehniku ​​plisiranja odjeće‘ predstavio je u liniji Issey Miyake u kolekciji proljeće/ljeto 1989. godine. Do 1994., kultna linija nabora postala je vlastiti brend pod nazivom ‘Pleats Please‘. Zaštićena tehnika uključuje proces u kojem se materijali razvijaju iz jedne niti, a nabori se dodaju nakon šivanja odjeće u oblik, što rezultira laganom odjećom otpornom na gužvanje.

Kao tvrtka, Issey Miyake je narastao i uključuje velik broj kreativnog osoblja i inovativnih novih tehnika, ‘ali njegov temeljni dizajnerski stil – stvaranje odjeće od originalnih materijala počevši s istraživanjem jedne niti – nadmašio je generacije.‘Osim spomenute kolekcije odjevnih predmeta, tvrtka se godinama širila, lansirajući etikete kao što je Bao Bao Issey Miyake linija torbi, koje karakteriziraju radikalni koncept trokuta; A-POC ABLE ISSEY MIYAKE, koji je uveo novi oblik dizajna odjeće u kojem sudjeluju nositelji; kolekcija satova – pogledajte nedavni dizajn Natoa Fukasawe.

Najprodavaniji parfem L‘Eau D‘Issey, koji je prvi put lansiran 1992. Miyake je i sam nastavio raditi sa svojim timovima, rađajući nove kreacije i nadgledajući sve kolekcije pod različitim etiketama Issey Miyake.

Također je surađivao s dizajnerskim markama kako bi proizveo jedinstvene predmete za dom, uključujući IN-EI kolekciju rasvjete za Artemide i ‘Kolekciju za svakodnevne rituale‘ za Iittala.

28. siječnja 2003. Issey Miyake napisao je članak za japanske novine The Asahi Shimbun Evening Edition pod naslovom ‘Vrijeme je za stvaranje muzeja dizajna‘, koji je dobio mnoge pozitivne reakcije. Ovo je označilo početnu točku za sada već dobro poznati muzej 21_21 DESIGN SIGHT u Tokiju (svu reportažu designbooma pogledajte ovdje). Na temelju svoje želje da se duboko uključi u razvoj kulture dizajna i njezine sposobnosti da obogati životni stil, Miyake je također osnovao Zakladu Miyake Issey 2004. Zaklada ima dvostruku misiju: ​​prvo, uspostaviti okruženje za proučavanje, restauraciju i pohranjivanje povijesnih japanskih artefakata i provedba inovativnih projekata i događaja koji nadahnjuju i osnažuju zajednicu; i drugo, kroz praktičnu primjenu ovih nastojanja, razviti snažan program aktivnosti koji će potaknuti međunarodnu interakciju i pomoći u razvoju talenata sutrašnjice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:29