Dani arhitekata

Proglašeni dobitnici Medalje za arhitekturu

 

Arhitekti Svebor Andrijević i Luka Korlaet, autori projekta „Stambeni sklop Jordanovac“ u Zagrebu, dobitnici su Medalje za arhitekturu, godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata koja je dodijeljena prošli vikend u Rovinju.

Jedan od prošlogodišnjih pobjednika arhitekt Dinko Peračić, dobitnik je Medalje za konceptualni pothvat za Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Zoran Hebar, autor projekta “Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu, s osvrtom na uređenje toka u cjelini” dobitnik je Medalje za urbanizam.

Predsjednik žirija koji je i uručio priznanja za istaknuti doprinos hrvatskoj arhitekturi u 2017. godini bio je akademik Nikola Bašić. „Smješten na sjevernim zagrebačkim obroncima, u prijelaznom predjelu kolektivne i individualne izgradnje, stambeni sklop Jordanovac uspostavlja specifičnu prijelaznu stambenu tipologiju – svojevrsni “prelomljeni niz”, organiziran u malu urbanu aglomeraciju. Četiri zasebna volumena, izvana su demonstrativno mirna i geometrijski kontrolirana“, obrazložio je akademik Bašić.


U Hrvatskoj koja ima brojno i vrijedno graditeljsko naslijeđe često se postavlja pitanje opravdanosti novoga građenja. Slučaj MMSU u Rijeci, koji nastaje u bivšoj tvorničkoj zgradi, stoga je zaslužio posebnu podršku struke. „Uvidjevši kompatibilnost suvremene muzejske namjene i konkretne povijesne tvorničke građevine, kao i veliki potencijal njihova sjedinjenja, riječki MMSU smješta se u zgradu nekadašnjega tvorničkog sklopa. Arhitekt uz minimalne, ali promišljene tehničke zahvate omogućuje funkcioniranje novoga sadržaja u dijelu zgrade“ rekao je Nikola Bašić.

Na konferenciji Dani arhitekata okupilo se 400-tinjak sudionika iz svijeta arhitekture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 10:05