Dani arhitekata

Proglašeni dobitnici Medalje za arhitekturu

    AUTOR:
    • Korana Sutlić

  • OBJAVLJENO:
  • 07.05.2018. u 15:39

Rovinj, 040518. The Factory.
Dodjela godisnjih nagrada za arhitekturu
Na fotografiji: Svebor Andrijevic i Luka Korlaet
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / CROPIX

Svebor Andrijević i Luka Korlaet, dobitnici Medalje za arhitekturu

 

Arhitekti Svebor Andrijević i Luka Korlaet, autori projekta „Stambeni sklop Jordanovac“ u Zagrebu, dobitnici su  Medalje za arhitekturu, godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata koja je dodijeljena prošli vikend u Rovinju.

Rovinj, 040518. The Factory.
Dodjela godisnjih nagrada za arhitekturu
Na fotografiji: Dinko Peracic
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolic / CROPIX

Dinko Peračić, Dodjela godisnjih nagrada za arhitekturu

Jedan od prošlogodišnjih pobjednika arhitekt Dinko Peračić, dobitnik je Medalje za konceptualni pothvat za Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Zoran Hebar, autor projekta “Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu, s osvrtom na uređenje toka u cjelini” dobitnik je Medalje za urbanizam.

Stambeni sklop Jordanovac

 

Predsjednik žirija koji je i uručio priznanja za istaknuti doprinos hrvatskoj arhitekturi u 2017. godini bio je akademik Nikola Bašić. „Smješten na sjevernim zagrebačkim obroncima, u prijelaznom predjelu kolektivne i individualne izgradnje, stambeni sklop Jordanovac uspostavlja specifičnu prijelaznu stambenu tipologiju – svojevrsni “prelomljeni niz”, organiziran u malu urbanu aglomeraciju. Četiri zasebna volumena, izvana su demonstrativno mirna i geometrijski kontrolirana“, obrazložio je akademik Bašić.

Rijeka, 310817,
Novo uredjeni prostor Muzeja Moderne i Suvremene umjetnosti u Rijeci u bivsem kompleksu Rikard Bencic. Na fotografiji: stepeniste koje vodi na prvi kat.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Rijeka, 310817,
Novo uredjeni prostor Muzeja Moderne i Suvremene umjetnosti u Rijeci u bivsem kompleksu Rikard Bencic. Na fotografiji: prostor za ured kustosa.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Rijeka, 310817,
Novo uredjeni prostor Muzeja Moderne i Suvremene umjetnosti u Rijeci u bivsem kompleksu Rikard Bencic. Na fotografiji: izlozbeni prostor.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Novo uredjeni prostor Muzeja Moderne i Suvremene umjetnosti u Rijeci


U Hrvatskoj koja ima brojno i vrijedno graditeljsko naslijeđe često se postavlja pitanje opravdanosti novoga građenja. Slučaj MMSU u Rijeci, koji nastaje u bivšoj tvorničkoj zgradi, stoga je zaslužio posebnu podršku struke. „Uvidjevši kompatibilnost suvremene muzejske namjene i konkretne povijesne tvorničke građevine, kao i veliki potencijal njihova sjedinjenja, riječki MMSU smješta se u zgradu nekadašnjega tvorničkog sklopa. Arhitekt uz minimalne, ali promišljene tehničke zahvate omogućuje funkcioniranje novoga sadržaja u dijelu zgrade“ rekao je Nikola Bašić.

Na konferenciji Dani arhitekata okupilo se 400-tinjak sudionika iz svijeta arhitekture.

Izdvajamo

Iz drugih medija