IZUM KOJI SPAŠAVA ŽIVOTE

SPASONOSNO RJEŠENJE MLADIH INŽENJERA Napravili 3D printani adapter koji masku za ronjenje pretvara u neinvazivni ventilator koji spašava živote

ISINNOVA

 

Prošlo je svega tjedan dana od kada je svijet doznao o spasonosnom rješenju mladih inženjera talijanske tvrtke Isinnova, koja je uz pomoć 3D printera izradila Venturijev ventil kako bi pomogla u spašavanju oboljelih koronavirusom u talijanskoj bolnici.

ISINNOVA

Originalni ventil (s lijeve strane) i njegov 3D printani "brat" blizanac (desno).

Isti tim sada je razvio i uspješno testirao 3D printani adapter koji pretvara masku za ronjenje u neinvazivni ventilator.

Na ideju je došao glavni liječnik Kliničke bolnice Gardona Valtrompia, Dr. Renato Favero, koji je stupio u kontakt s inženjerima talijanske tvrtke Isinnova, navodi blog.

 

Iako su neki dizajneri već napravili 3D adaptere kako bi transformirali Decathlon maske za ronjenje u zaštitne PPE maske, glavna inovacija Isinnove je modificiran adapter maske koji se može spojiti na ventilator.

Prototip je testiran u Kliničkoj bolnici Chiari, spojen je na tijelo ventilatora i pokazalo se da djeluje. U bolnici su bili oduševljeni idejom i već su testirali uređaj na pacijentu. Taj je test također bio uspješan. Međutim, izumitelji naglašavaju da ni maska ni veza nisu certificirani te se njihova upotreba preporučuje samo u hitnim situacijama (koje sada sve više postaju standard u bolnicama širom svijeta). Korištenje od strane pacijenta podliježe davanju potpisane izjave suglasnosti.

 

Objavljene crteže, logiku, kao i sva druga prava intelektualnog vlasništva koja se odnose na uređaj Charlotte ventil, tvrtka Isinnova daje na korištenje besplatno pod uvjetom da se NE koristi u komercijalne svrhe.

Uputstva možete preuzeti ovdje.

Izdvajamo

Iz drugih medija