NAKON KRVAVOG NAPADA U TRAVNJU

Šri Lanka želi povratak turista, besplatne vize i za Hrvate

 

Nakon što je u travnju stravični teroristički napad pogodio Šri Lanku, turistički su dolasci, očekivano, drastično pali i zemlji je trebalo vremena da se oporavi i pozove svoje tradicionalno brojne goste da joj se vrate s povjerenjem.

Šri Lanka je godinu počela s turističkim rastom, a tijekom prošle godine posjetilo ju je 12 posto više turista nego godinu ranije. No tada se dogodio krvavi napad u kojem je poginulo 263 ljudi i u svibnju je broj dolazaka pao za čak 71 posto, izvijestilo je šrilankansko Ministarstvo turizma. U lipnju je situacija bila nešto bolja, no i dalje neusporediva s vremenom prije krvoprolića.

Stoga su vlasti ove zemlje kojoj je turizam važna gospodarska grana pripremile niz mjera kojima žele privući goste. Jedna je od njih ukidanje viza za posjetitelje iz 48 zemalja. Nju više neće morati plaćati građani iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije, Rusije, Indije, ali i svih zemalja Europske unije, što podrazumijeva i Hrvatsku.

Kako navodi Reuters, vize neće biti potrebne narednih šest mjeseci, a ranije su koštale 20 dolara za goste iz Južne Azije i 35 dolara za sve ostale.

Uz to, vlasti su u srpnju najavile da će smanjiti aerodromske pristojbe na otoku, a niz hotelskih kuća pripremio je akcije sa sniženjima do čak 70 posto.

ŠTO RADITI NA ŠRI LANKI

Ako se odlučite posjetiti ovaj ranjeni biser Indijskog oceana, oduševit će vas njegova priroda i srdačni domaćini, a ovo su glavne znamenitosti koje ne biste trebali propustiti:

Nacionalni park Yala

Ogromno šumsko područje u jugoistočnom dijelu zemlje dom je leopardima, slonovima, krokodilima, brojnim vrstama ptica... Stoga je ovo omiljeno odredište za uzbudljiv safari. U sklopu parka nalaze se i ruševine budističkih hramova.

Sigiriya

Arheološki ostaci drevnog grada jedna su od najpoznatijih kulturno-povijesnih znamenitosti. Popnite se Lavljim stepenicama do vrha Lavlje stijene, na kojoj se nalazi drevna citadela kralja Kassape.

Nacionalni parkovi

Yala je najpoznatiji, ali nipošto jedini nacionalni park na otoku, što svjedoči bogatstvu flore i faune. U Horton Plains parku oduševit će vas vodopadi, u Udawalaweu brojne životinjske vrste koje slobodno žive, u Wilpattu jezera....

Gradovi

Glavni je grad Colombo, populacijom velik otprilike kao Zagreb, no u unutrašnjosti i obali niz je mjesta koja osvajaju šarmom i autentičnošću. Poput Kandyja, koji je pod zaštitom UNESCO-a, Nuwara Eliya, koji je na planinski gradić, Mirrise na obali, u kojoj ne znaš je li ljepša arhitektura ili plaže...

Foto: iStock

Izvor: Magazin Like! Putovanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 06:48