u tren oka

Svi su ludi za Japandi stilom: Evo kako jednostavno postići takvo uređenje u domu

 Shutterstock
Ljepota ovog stila je u tome što ga je lako implementirati u vaš dom s nekoliko koraka

Vjerojatno ste do sada čuli za novi popularni stil pod nazivom Japandi. To se spajanje dvaju najpopularnijih stilova u proteklih nekoliko godina – japanskog i skandi stila - ovo uparivanje je očito jer obje estetike dijele slična načela. Oni slave minimalizam i naglašavaju funkcionalnost infuzijom prirodnih utjecaja.

Ljepota ovog stila je u tome što ga je lako implementirati u vaš dom s nekoliko koraka. Dizajneri interijera Lita Lee iz Crave Interiorsa i Rhiannon Lee iz Oleandera i Finch Interiorsa pokazali su za The Spruce pet načina kako dodati Japandi stil u svoj dom.

Jednostavnost

"Postoji nekoliko jednostavnih načina kako postići Japandi izgled u bilo kojem prostoru", kaže Lita, "započela bih s lijepim čistim pločicama." Najbolji način da započnete je da počistite prostor i zadržite samo predmete koji imaju svrhu. "Minimalizam je ključan, s lijepim slobodnim protokom u prostoru, kada je Japandi u pitanju", objašnjava Lita.

Japandi je više nego samo trendovski stil; to je i stil života. "U našem užurbanom životu naučili smo sjesti na bilo koje sjedalo usput da bismo se smirili", objašnjava Rhiannon, "Ljudi traže jednostavnost i očajnički žele stvoriti okruženja nalik svetištima u koja će se povući." Uklanjanjem nereda omogućavate jednostavnost, funkcionalnost i pružate mogućnost svakom komadu da diše.

"Nemojte da vas zbuni minimalistička poruka", kaže Rhiannon, "Riječ je o namjeri, a ne o osjećaju pustoši." Dalje objašnjava da svaki komad zaslužuje svoje mjesto. "Svi oni imaju svrhu i u prostor unose nešto značajno", kaže Rhiannon.

Otvoreni prostori

Veliki otvoreni prostori koji omogućuju protok prirodne svjetlosti neophodni su za postizanje Japandi stila. "Japanski i skandinavski minimalizam najbolje je prikazati na velikim površinama otvorenog plana, a on omogućuje da herojski komadi zasjaju i promiče cjelokupni osjećaj prostranosti i smirenosti", objašnjava Rhiannon. Jedan od načina da se ovaj izgled postigne bez rušenja zidova je upotreba niskog namještaja.

Isprobajte niske klupe, fotelje, krevete i stoliće i slobodno miješajte i prilagodite različiti namještaj za dodatnu teksturu i kontrast. Niski namještaj pomaže da prostor postane vizualno otvoren, zanimljiv i autentičan. Ali, ne pretjerujte. "Želite da vaš prostor bude bez prepreka za minimalistički izgled i da kretanje slobodno teče kroz vaš prostor", kaže Lita.

Kvaliteta povrh kvantitete

Manje je više u domu Japandi. Kada odabirete dodatke i namještaj, Lita predlaže da svoj izbor ograničite na promišljene i funkcionalne komade. "Ovaj stil koristi višenamjenske komade namještaja u kući", kaže Lita, "Namještaj je praktičan i jednostavan."

Svaki komad smatrajte dugoročnim ulaganjem. "Ne bojte se odvojiti vrijeme", kaže Rhiannon, "popišite potrebne dijelove i ulovite one zbog kojih vam srce poskoči." Pri odabiru namještaja ili dodataka držite se čistih linija.

Neutralna paleta boja

Lita kaže da se držite tople, neutralne palete kada je u pitanju Japandi estetika. Zamislite bež boje, boja žita, preplanulosti kože i boje kamena. "Unošenje nekih tradicionalno skandinavskih neutralnih dijelova i njihovo stapanje s tamnijom drvenom gredom i sirovinama u japanskom stilu prirodno je partnerstvo koje promiče osjećaje spokoja i kohezije", kaže Rhiannon.

Neutralna paleta ne mora biti dosadna. Ključ za njezino stvarno izdvajanje je kontrast i postiže se dubinom boja koja odražava japanski tradicionalni stil. "Razmislite o indigo plavim, tamno sivim, dubokim zemljanim tonovima da biste izazvali svoje skandinavske neutralne dijelove", predlaže Rhiannon. Međutim, nemojte pretjerivati s tim. Rhiannon preporučuje da se tamnije boje koriste štedljivo i namjerno u cijelom domu.

Neka bude prirodno

Prirodni materijali još su jedan element u Japandi stilu, posebno održivi materijali. Željezo, mramor, koža, drvo, bambus, ratan, školjke, perje, drveni stolci, papir, lonci od terakote, vuna, sirovo drvo, lan i konoplja svi su elementi koji će obuhvatiti hibridnu estetiku. "Pokušajte spojiti granice između unutarnjeg i vanjskog prostora, gdje je to moguće", kaže Rhiannon, "Obje kulture duboko poštuju svoj krajolik i njegove estetske kvalitete."

Lita predlaže unošenje keramike, knjiga, biljaka ili grana i utješnih predmeta poput ugodnog jastuka, svijeća i tamjana. "Dio ljepote ove estetike je u tome što dobre stvari trebaju strpljenje i slavljenje onoga što jest", kaže Lita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:32