Arhitekt Jan Pivac

Top pet najdražih predmeta

 

Jan Pivac za koji će dan napuniti 36 godina. Rođeni Zagrepčanin ljubav prema umjetnosti i arhitekturi razvio je još u ranom djetinjstvu pod utjecajem oca i djeda. Diplomom, koju je stekao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Jan postaje treća generacija arhitekata u svojoj obitelji. Pomalo je, priznaje, retrofil, a obiteljska povezanost i ljubav prema prošlosti vidljiva je i iz predmeta koje nam je ovom prilikom predstavio. Bez obzira na to je li riječ o fotelji, jakni, loncu ili nečemu drugom, Jan vjeruje da predmeti koji su sjajni u vremenu u kojem su napravljeni, takvi ostaju zauvijek ako ih se čuva s ljubavlju i pažnjom. Zamolili smo ga da nam u svom domu izdvoji i pokaže top pet najdražih predmeta.

1. Bicikl Officina Battaglin: nakon 20 godina u biciklizmu počastio sam se ručno rađenim talijanskim cestovnim biciklom. Unatoč tehničkoj inferiornosti u odnosu na današnje bicikle, često ga vozim, a zimi služi kao ukras u stanu.

2. Kalendar Timor: kultni kalendar koji je Enzo Mari dizajnirao krajem 60-ih, obiteljsko nasljedstvo.

3. Stolica Kennedy: Obožavani stolac bio je vlasništvo mog djeda, a datira u 50-e godine prošlog stoljeća. Naziv je dobio po tome jer su Richard Nixon i John F. Kennedy sjedili na njima tijekom slavne debate.

4. Matoš Ivana Kožarića: studija za skulpturu Matoša, nisam propustio priliku kupiti je kada mi se ponudila.

5. Sat Jaeger LeCoultre Memovox: ovaj sat s kraja 60-ih moj je favorit. Ima mehanički alarm, a svojim dizajnom i kvalitetom i danas je teško dohvatljiv.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:27