ovdje šarma ne fali

Prekrasna mala rezidencija u središnjoj Istri: Kamena kuća u kojoj se itekako ima što vidjeti

Irinea Habek je u pothvat gradnje lijepog objekta krenula samostalno, iznijevši dugotrajan proces na svojim leđima od početka do kraja

U malom selu od samo pet kuća, smještenom u središnjoj Istri, nedavno je završena nova kamena Villa Faturi, koja izgleda autohtono i ima šarm starine iako je građena prema suvremenim principima. Nalazi se u okružju idile zelenila šuma i livada, kojima kao da nema kraja. Do mjesta se stiže vijugavom cestom kojom se jedva mimoilaze dva automobila, kroz tunel od zelenih krošnji - putem koji doprinosi posebnosti ove lokacije.

Projekt je izradio arhitekt Jan Pivac prema viziji vlasnice, a u osmišljavanju interijera pomogao joj je poznati istarski kreativac i prijatelj Boris Ružić

Upravo su netaknuta priroda i atmosfera sela, koje kao da je ostalo zamrznuto u nekom prošlom vremenu i u kojem malobrojni stanovnici uzgajaju koze i rade domaći sir, bili neki od glavnih razloga zašto je Irinea Habek ovdje kupila zemljište. Prije osam godina sagradila je manju Villu Irinea, a sada je završila ekskluzivnu Villu Faturi. U zahtjevan pothvat gradnje vlasnica je krenula gotovo samostalno, iznijevši dugotrajan proces na svojim leđima od početka do kraja.

U vrtu kuće puno je mirisnih grmova lavande, koja je postala dio dekora i čest je ukras u gotovo svim prostorijama

- Znala sam da želim stilom ostati u duhu sela, jer bilo bi, naravno, puno lakše napraviti jednostavnu modernu kuću. Za čitav projekt trebalo je 14 mjeseci. Na sreću, dobar sam logističar i organizator, a na gradilištu sam bila svakodnevno. Bio je to mukotrpan fizički, psihički i financijski proces, naročito za jednu ženu, ali nije bilo uzalud - opisuje Irinea Habek.

Projekt je izradio arhitekt Jan Pivac prema njenoj viziji, a poseban interijer zasluga je višemjesečne potrage vlasnice za dobrim komadima namještaja te savjetima njezinog prijatelja Borisa Ružića, koji se uspješno bavi uređenjem interijera.

Na zidovima se mogu vidjeti umjetnička djela hrvatskih akademskih slikara, koja se gostima nude na prodaju

Kuća površine 160 četvornih etara s trijemom nalazi se na dugačkoj i uskoj parceli koja je čitavom jednom stranom otvorena prema prirodi. Ispred je u dvorištu atraktivan bazen dužine 9x5 metara, s rubom od kamena. Rezidenciji se prilazi kroz reprezentativan ulaz od kovanog željeza i s kamenim zidom. Vrt je koncipiran jednostavno, s velikom zelenom površinom, nekoliko ukrasnih biljaka, grmovima lavande, s dvije stare masline i ogradama od čempresa Leylandi i fotinija. Gostima se ovdje nudi mogućnost odlaska u duge šetnje šumom te boravak u izolaciji iako surelativno blizu Vrsar, Poreč i u unutrašnjosti Sveti Loveč, te nekoliko plaža.

Zelenilo i cesta na kojoj se dva automobila jedva mogu mimoići jamče istinsko opuštanje i odmor od stresa

Posebnost Villi Faturi daje i njezin interijer ispunjen prekrasnim slikama i rastauriranim starinama u kombinaciji s modernim namještajem. Ova je kuća poput male galerije jer su na zidovima izložena umjetnička djela hrvatskih akademskih slikara, koja se gostima nude na prodaju.

Neki su predmeti nabavljeni u Oprtlju kod restauratora Manuela, a neki kod Igora Receka u Zagrebu. Ovaj je stolarski stol, primjerice, postao neobičan radni stol

- U planu je da svake godine imamo novi postav. Trenutno izlažemo djela Tatjane Politeo, Pauline Jazvić, Petra Dolića, Bane Milenkovića i Tonija Franovića. U planu je velika kamena skulptura koja će se nalaziti u središtu imanja, koja će biti djelo Petra Hranuellija - opisuje nam vlasnica.

U dnevnom boravku visine pet metara i površine 50 kvadrata mnogo je restauriranih starina, a kuhinja koja je njegov dio i s njim čini cjelinu minimalističkog je dizajna i vrlo čistih linija

U foajeu kuće kao ukras stoje antikna vrata. U dnevnom boravku visine pet metara i površine 50 kvadrata mnogo je restauriranih starina. Nabavljene su u Oprtlju kod majstora Manuela, koji se bavi restauracijom, a dio je nabavila od Igora Receka u Zagrebu. Ovdje se mogu vidjeti plava amfora i velika škrinja iz Dubrovnika iz 18. stoljeća, a stolarski stol postao je neobičan radni stol. Ima tu i dizajnerskog namještaja, kao što su stol Molteni, sofa iz Intere i drugo. Dopadljiv detalj je luster sestara Vikić u hodniku, kao i većina ostale rasvjete u kući. Otvorena kuhinja je moderna, imitacija betona s otokom u sredini. Zidovi su sive boje s maslinastozelenim tonom, pallazzo 80, koja je u trendu i daje toplinu prostoru. U istoj je boji i dio fasade koji nije od kamena. Iz dnevnog pogleda pružaju se atraktivni pogledi na prirodu, bazen i vrt. U prizemlju su i dvije udobne spavaće sobe s dvije kupaonice, a jedna od njih ima izlaz na vrt. Na katu su još dvije spavaće sobe i jedna kupaonica. Jedna soba ima balkon s vrhunskim pogledom na pejzaž.

Prekrasna rezidencija Villa Faturi nudi se preko agencije Myistra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 05:47