PROFIL

UMJETNOST OD PAPIRA: Upoznajte Tenu Leticu Tkalčević iz hrvatskog studija PAPERwork

Ona izrađuje pop-up ilustracije i bavi se papercuttingom te paper engineeringom.Studirala je na Studiju dizajna u Zagrebu, a njezini zanimljivi radovi danas su naširoko poznati

- Cijeli proces se odvija ručno, svaki komadić papira izrezan je škaricama ili skalpelom, a potom isto tako zalijepljen. U tome je cijela bit radova nastalih od papira, svaki komadić može biti drugačiji i to ih čini posebnima - ističe Tena Letica Tkalčević, ilustratorica i dizajnerica koja je i osnivačica studija PAPERwork specijaliziranog za pop-up ilustraciju, papercutting te paper engineering.

Priča počinje prije nekih petnaestak godina dok je Tena studirala Industrijsko oblikovanje na Studiju dizajna u Zagrebu. Za vrijeme studija, a i po završetku uglavnom se bavila ilustracijom, ponekad i grafičkim dizajnom, ali najveći je naglasak oduvijek bio na papercuttingu i paper engineeringu. Papercutting je drevna kineska tehnika izrezivanja ilustracija iz papira pomoću skalpela, dok je paper engineering naziv za konstruiranje trodimenzionalnih ilustracija i maketa od papira, koje se potom fotografiraju i koriste za plakate, ambalaže, slikovnice ili stop animaciju.

Definitivno je papir zahvalan medij izražavanja zbog svoje svestranosti. Lagan je i jeftin te se može reciklirati, a možete ga i oblikovati kako vas je volja, objašnjava kreativna Tena

Ljubav

- Nekoliko mjeseci prije nego ću diplomirati počela sam raditi u studiju za grafički dizajn i tamo se susrela s ilustracijom, znanje koje sam tamo stekla i ljubav koja se rodila prema takvom izričaju zaslužni su i za moju prvu pop-up slikovnicu koja mi je bila diplomski rad, a kasnije i za poslovno usmjeravanje prema konstruiranju 3D modela od papira i papercuttingu - prisjeća se dizajnerica i dodaje: - Papir je zahvalan medij izražavanja zbog svoje svestranosti. Lagan je i jeftin te se može reciklirati, a s njim možete što poželite - gužvati ga, savijati, trgati, rezati, lijepiti, a jednako tako vrlo lako se iz dvodimenzionalne plohe pretvara u trodimenzionalni objekt.

Tena danas surađuje s nekim od najvećih domaćih tvrtki poput Podravke i Badela, a redovno ima i svoje samostalne izložbe

Proces

Kako je Tena veliki ljubitelj slikovnica, većina njezinih radova koji su samoinicirani inspirirani su tom tematikom pa među njima možete pronaći Janka kako se penje uz čarobni grah prema prekrasnom dvorcu ili Crvenkapicu dok se šeće šumom te Ivicu i Maricu u potrazi za izgubljenim putem. A da biste udomili neku od ovih umjetničkih instalacija potrebno je izdvojiti i do 1000 eura, ovisno o veličini i kompleksnosti umjetničkog djela. Kao što je dizajnerica i napomenula na početku, svaki od tih komadića papira reže se ručno i lijepi zasebno, ovisno o veličini projekta sama izrada zna biti vrlo dugotrajna, ali napominje da je, kao i sve drugo, brzina uvijek stvar prakse. U samoj vremenskoj duljini izrade leži i razlog zašto papercutting i paper engineering nisu toliko popularni kod nas. Malo tko ima vremena čekati mjesecima da bi u svoju kampanju uključio takav tip radova, a i sam proces izrade zna biti kompliciran u slučaju potrebe popravljanja grešaka kada se obično mora sve raditi iznova, ali da nije sve tako tmurno potvrđuje nam činjenica da Tena surađuje s nekim o najvećih hrvatskih brendova poput Podravke i Badela.

Tenine art-instalacije koštaju i do 1000 eura, sve ovisno o veličini i kompleksnosti nastanka djela

Predah

Tena Letica Tkalčević za cilj si je postavila promoviranje papercutting i paper engineeringa u Hrvatskoj i na tome u posljednje vrijeme dosta marljivo radi pa je imala i samostalnu izložbu u zagrebačkoj Laubi pod nazivom “Bilo jednom u papiru”. Kako sama kaže da je uloga umjetnika u društvu da društvo osvježe novim idejama i novim pogledima na stvari te da daju predah od užurbane svakodnevice i rutine, mi možemo samo dodati kako smatramo da je tu ulogu Tena itekako dobro odradila. Tenine radove možete pronaći i na www.behance.net/tenaletica.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:10