PROFIL

Upoznajte Marka Babića iz domaćeg brenda Art Plakata

Grafike inspirirane Zagrebom koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Zamislite ljubavni par u retro odjeći kako pleše u Radićevoj ulici dok iznad njih... leti NLO! Ako vam se sviđa ovaj scenarij, idealan ste kandidat za otkačene plakate ovog talentiranog grafičkog dizajnera

  • INFO: Unikatne grafike i plakati
  • AUTOR: Marko Babić
  • FACEBOOK: Plakata
  • INSTAGRAM: Art Plakata
  • E-MAIL: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- Ideja se “kuhala” u mojoj glavi nekoliko godina. Uvijek su me zanimale fotografije, fotomontaže i razne manipulacije fotografijom. Budući da jako volim Zagreb, odlučio sam se za početak posvetiti njemu - počinje svoju priču grafički dizajner Marko Babić koji stoji iza te sjajne serije plakata inspirirane Zagrebom. Zanimljivo je da je Marko rođen i odrastao u Požegi, ali posljednjih dvadeset godina živi u Zagrebu, u koji je zaljubljen kao i u fotografiju i grafički dizajn.

- Znao sam da želim raditi nešto ovakvo, ali trebalo mi je vremena da ideja sazre i da smislim način na koji bih se izrazio. Početkom prošle godine sjeo sam na bicikl, uzeo fotoaparat i uputio se na meni najzanimljivije lokacije u Zagrebu. Odmah u startu znao sam da to neće biti samo obične fotografije. Odlučio sam ih na neki način ‘oživiti’, dati im nešto posebno, kako bi ih učinio zanimljivijima - kaže nam Marko i dodaje da je glavna ideja bila napraviti nešto drukčije od svega, nešto što još nije vidio oko sebe.

- Kad govorim konkretno o Zagrebu, to je grad koji ima bogatu i zanimljivu povijest pa sam odlučio to istaknuti koristeći se ‘vintage’ elementima koji bi istaknuli neke ‘zaboravljene’ vrijednosti koje grad ima te ispričali ponovo neke njegove zanimljive priče. Iako plakati odišu starinskim štihom, nije mi cilj fokusirati se samo na povijest pa pri stvaranju koristim i neke apstraktne, ali i neočekivane elemente. Primjerice, na mojoj grafici koja prikazuje Radićevu ulicu, iznad rasplesanog para leti NLO - smije se talentirani grafički dizajner.

Zagreb je grad koji ima zanimljivu povijest pa sam odlučio to istaknuti koristeći se vintage elementima. Iako plakati odišu starinskim štihom, pri stvaranju koristim i neke apstraktne, neočekivane elemente, kaže dizajner

Radove tiska na kvalitetnom papiru, a u budućnosti planira koristiti i neke druge medije i tehnike. Konkretno, razmišlja o metalnim pločama, slikarskom platnu, keramici... Pitamo Marka kako izgleda proces nastanka jednog postera.

- Obično radove počnem dizajnirati u glavi. Ideje dobijem dok hodam ulicom, obavljam svakodnevne poslove, često prije nego što zaspim... Kad ideja sazre, sjednem za stol i počnem skicirati. Nakon što složim skicu, često je podijelim sa svojom djevojkom Katarinom. Ona me puno puta odvrati od neke sulude zamisli, a često mi da i neku super ideju. Ne mogu točno reći koliko mi vremena treba za izradu grafike. Nekad proces traje i po dva, tri tjedna, a nekad sve bude gotovo u nekoliko sati, ovisno o inspiraciji i raspoloženju - ističe Marko Babić i kaže da u stvaranje unosi puno ljubavi i pozitivne energije.

- Tu vibru definitivno želim prenijeti na promatrače, želim da ovi plakati uz to što ‘podižu’ interijer, i razveseljavaju - ističe.

Pitamo Marka može li se naručiti personalizirani plakat i postoje li neka ograničenja.

- Grafike su zamišljene u nekim standardnim formatima, a prema potrebi, moguće ih je prilagoditi. Ako nekoga grafike zaintrigiraju, slobodno nam se može obratiti putem e-maila, Instagrama ili Facebooka pa možemo razraditi ideju i vidjeti jesu li želje izvedive - kaže dizajner koji ubuduće planira na svoj jedinstven način prikazati i druge gradove koje voli. I neke koje će možda tek zavoljeti...

Babić planira na ovaj način prikazati i druge gradove

Foto: Neja Markičević/ Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 16:26