Upoznajte Romanu Puljek iz brenda Oazo

Kreativni, ručno rađeni keramički ukrasi za dom

Polukugle nalik na ljušture divovskih morskih ježinaca, organski oblici poput oblutaka sa šiljcima ili grumenje ispucale, suhe zemlje ispunjavaju njezinu sobu. Radi se o keramičkim svijećnjacima i visećim teglicama koje Romana Puljek izrađuje od gline pod zajedničkim nazivom brenda Oazo. Ovim hobijem, koji sada pokušava pretvoriti u ozbiljan posao, počela se baviti prije godinu dana, i to sasvim slučajno. – Prijateljica je pohađala tečaj oblikovanja gline u studiju Lidije Boševski i nagovorila me da krenem s njom. Nisam kasnije namjeravala kod kuće proizvoditi keramičke predmete, no za rođendan sam dobila glinu i tako sam, malo pomalo, s njom počela eksperimentirati i modelirati je – opisuje 29-godišnja Romana, koja pri izradi svakog predmeta koji zamisli sve radi ručno i što je više moguće jednostavnije i prirodnije.

Što manje alata

Za izradu jednog svijećnjaka ili teglice treba joj oko tri tjedna jer se radi o kompleksnom i dugotrajnom procesu. – Prvo pripremam materijal ovisno o tome je li glina kupovna ili smjesu izrađujem sama, već prema tome što s njom želim postići i kakvu teksturu i boju dobiti. Tako u glinu ponekad dodajem celulozu, odnosno papir ili pijesak. Slijedi modeliranje forme koja je najčešće obla, a dobivam je razvlačenjem gline preko okrugle staklenke.

Kada sam zadovoljna oblikom, ostavljam ga na sušenju dok ne otvrdne dovoljno za daljnje dorađivanje površine gline ukrašavanjem, nanošenjem teksture i bušenjem većih ili manjih rupica u željenom uzorku uz pomoć raznih preciznih alata i igala – priča Romana, koja sve pokušava izraditi sa što je manje alata moguće kako bi zadržala jednostavnu i bazičnu proizvodnju. Nakon ukrašavanja slijedi završna faza sušenja te finalizacija proizvoda brušenjem kako bi se uklonili svi eventualni nedostaci.

Prirodne boje

– Svu svoju keramiku na kraju pečem kod svoje mentorice Lidije kako bi glina potpuno očvrsnula – kaže Romana. Kako zaista jako pazi na to da njezin proizvod bude potpuno prirodan, za bojanje površine koristi prirodne mineralne okside bez umjetnih dodataka, a njihovim miješanjem postiže plave, zelene, crvene ili ljubičaste tonove. Osim osnovnih proizvoda, svijećnjaka i visećih teglica, Romana pomalo eksperimentira i s izradom kućica za ptice, zidnih ukrasa, nakita i podloga za sađenje mahovine, čime bi se brend Oazo mogao proširiti. – Naziv brenda nastao je potpuno slučajno jer sam željela da to bude jednostavna, ali zvučna riječ. Oazo zapravo nema značenje, ali sam ga odabrala jer mi se svidjela francuska riječ za pticu ‘oiseau’ koju sam malo prilagodila – pojašnjava Romana. Oazo proizvodi za sada se mogu nabaviti putem Facebook stranice Oazo ceramics, a uskoro će biti dostupni i u zagrebačkoj galeriji Putevi slika te na web shopu. Cijena svijećnjaka je između 200 i 300, a visećih teglica između 120 i 150 kuna.

Nagradni natječaj

Romana Puljek jednom čitatelju poklanja viseću teglicu. Sve što trebate napraviti je poslati e-mail na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i objasniti zašto biste baš vi trebali osvojiti nagradu. Nagradna igra traje do 1. listopada, a pobjednika ćemo objaviti u sljedećem izdanju priloga Nekretnine, 3. listopada. Sretno!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:42