iznenadit ćete se

Vrhunski zvučnici, platno, sjedala i akustika: Evo koliko zapravo stoji kinodoživljaj u stanu

 Boris Kovačev/Cropix
Kako je tvrtka Ascomm za klijenta osmislila predah od posla i multimedijalni užitak uz vrhunsku tehnologiju i suradnju arhitekata

Tvrtka Ascomm iz Svete Nedelje, specijalizirana za omogućavanje izvanredne kvalitete zvuka bez obzira na prostor, vrhunske reprodukcije slike i povezivanje svih dijelova sustava u cjelinu kojom se lako upravlja putem tableta ili pametnog telefona nudi idealnu kombinaciju prilagodljivih rješenja i beskompromisne kvalitete.

- Uz vrhunsku tehnologiju i tim iskusnih stručnjaka koji osiguravaju najbolju moguću uslugu, krajnji rezultat bit će pravi state-of-the-art multimedijalni užitak - ponosno nam govore. Povod našeg sastanka i razgovora projekt je pretvaranja dijela poslovnog prostora u Zagrebu, koji je donedavno bio ured, u malu kino dvoranu s dva reda sjedala.

image
Boris Kovačev/Cropix

PROJEKCIJSKO PLATNO

- Prvi pogled na prostor, velike prozore, kompjuterski pod, radijatore i spoznaju da se iznad prostora nalaze stanovi, nije budio osobiti entuzijazam. Kada se problem počne pretvarati u izazov, entuzijazam raste i rezultira projektom na koji ste osobito ponosni. Klijent je pasionirani ljubitelj filmova i posjeduje impresivnu kolekciju BluRay naslova. S obzirom na to da puno vremena provodi u poslovnom prostoru, poželio je dio prostora pretvoriti u kino kako bi u predahu od posla mogao uživati u hobiju. Kvaliteta zvuka i slike je morala biti besprijekorna, a kino jednostavno za korištenje - ispričao je Dino Suljić, direktor tvrtke Ascomm, a voditelj projekta Karlo Bruči je dodao kako je kino smješteno u prostoru koji je imao uredsku namjenu. Nakon svih građevinskih intervencija, površina kina je ispala 40 m2.

image
Boris Kovačev/Cropix
image
Boris Kovačev/Cropix

- U kinu se nalazi Screen Research projekcijsko platno dijagonale 4 m. Platno je akustički transparentno što omogućuje da se prednji zvučnici, uz dva basa, smjeste iza njega. Poželjno je da većina zvuka dolazi iz platna kako bi bio lokacijski uparen sa slikom. Osim akustičke transparentnosti, platno ima teksturu koja je prilagođena projekciji slike u 4K rezoluciji. To je bilo nužno jer je kino opremljeno vrhunskim Sony VPL-VW870 4K HDR laserskim projektorom. Zvučnički sustav u Dolby Atmos 7.2.4 konfiguraciji potpisuje danski Artcoustic. U kinu su smještena dva reda sjedala. Prednji red je opremljen specijaliziranim danskim RaSiKe sjedalima koja su motorizirana. Stražnji red sjedala je na povišenom podestu kako bi gledatelji imali neometan pogled na platno. Kompletna amplifikacija, neprekidno napajanje, mrežna oprema, sustav upravljanja te izvori slike i zvuka smješteni su u rack ormar izvan kina, neposredno pored ulaza - objašnjava Bruči i ističe kako su ovaj projekt radili po principu ključ u ruke što im je bio poseban gušt.

image
Boris Kovačev/Cropix
image
Boris Kovačev/Cropix
image
Boris Kovačev/Cropix

- Iako je vođenje građevinskog dijela projekta zahtijevalo puno dodatne energije, tako smo cijeli projekt imali pod kontrolom i osigurali da svi delikatni detalji budu izvedeni kako je i zamišljeno. Za ovaj projekt smo angažirali dva arhitekta, Branimira Filipčića iz studija Arfi i Melitu Rački. Arhitekt Filipčić je, zbog velikog iskustva na sličnim projektima i poznavanja tehnologije, vodio tehnički dio projekta i nadzirao izvođenje. Arhitekticu Melitu Rački smo odabrali zbog iskustva stečenog u Japanu gdje je završila postdiplomski studij na temu japanske arhitekture (Tokyo), te je tamo živjela i radila punih 9 godina. Arhitektica Rački je bila zadužena za dizajn i detalje - otkriva D. Suljić i dodaje kako osim slike i zvuka, koji su u ovom projektu besprijekorni, puno je "nevidljivih" elemenata. Jedan od njih je Crestron sustav upravljanja koji omogućuje da cijelim kinom, uključujući rasvjetu, grijanje, hlađenje i ventilaciju upravljate pomoću istog daljinskog upravljača.

Poseban naglasak je stavljen na akustiku prostora i zvučnu izolaciju.

image
Boris Kovačev/Cropix

AKUSTIKA PROSTORA

- Dobro projektirana i realizirana akustika prostora omogućuje da audio sustav svira u punom potencijalu. Za naše smo projekte razvili sustav zidnih panela koji skrivaju akustičke elemente i ne dominiraju prostorom. Vodeći računa o činjenici da se iznad kina nalaze stambene jedinice, bilo je izuzetno bitno dobro odraditi zvučnu izolaciju prostora. To se postiže tako da se radi prostorija u prostoriji. S obzirom na to da je ovaj prostor bio izdašne visine, to nije bio problem - govori K. Bruči.

image
Boris Kovačev/Cropix

Na što je najvažnije pripaziti u ovakvim projektima?

- Za ovakav projekt je najvažnije napraviti dobru projektnu dokumentaciju čija izrada je, želite li napraviti dobar posao, vrlo složen proces. U definirane gabarite prostora potrebno je smjestiti zvučnike, platno, sjedala i akustičke elemente. Pritom morate voditi računa da zvučnici imaju optimalan i strogo definiran položaj, definirati visinu platna koja odgovara oba reda sjedala, voditi računa o horizontalnom i vertikalnom kutu gledanja i ostaviti dovoljnu udaljenost za projektor kako bi mogao u potpunosti ispuniti zadanu veličinu platna a da se pritom na putu ne nađu glave gledatelja. Promjena samo jednog parametra zahtijeva promjenu većine drugih, i tako unedogled dok se ne postigne optimalno rješenje - priča K. Bruči, a D. Suljić objašnjava kako su odabrani materijali i boje za ovaj projekt.

- Boje je odabrala arhitektica prema željama investitora i našim sugestijama. Za kina uvijek sugeriramo tamnije boje bez sjajnih površina. Kada se u kinu nalaze reflektirajući elementi, nevjerojatno je koliko i najmanje refleksije u potpunom mraku mogu ometati u gledanju filma. Na zidove su postavljeni posebno dizajnirani akustički paneli presvučeni akustičkim platnom. Strop je izveden kao zvjezdano nebo s pozadinskim osvjetljenjem koji je moguće dovoljno prigušiti kako ne bi ometalo projekciju - kaže.

image
Boris Kovačev/Cropix

A CIJENA?

- S obzirom na to da se na tržištu pojavljuju kvalitetni Ultra Short Throw projektori u 4K rezoluciji i s laserom kao izvorom svjetlosti, kino u stanu je postalo dostupnije nego ikad. Ne samo po pitanju cijene već i po pitanju same instalacije jer se UST projektori smještaju direktno ispod projekcijske površine i nije potrebno provlačiti dodatne kabele. Uz posebno platno, moguće je gledati i pri dnevnom svjetlu. Takav kino doživljaj u stanu se može realizirati već od 45.000 kuna, dok se cijena pravih privatnih kina u poput opisanog kreće od 350.000 kn na više - otkrivaju.

Za kraj nas je zanimalo, koliko domova u Hrvatskoj uopće ima/želi imati privatno kino?

PLANOVI ZA 2021.

- Tržište privatnih kina u Hrvatskoj je veliki potencijal. Ljudi još nisu upoznati s ugođajem kakav mogu imati u vlastitom domu pa puno napora ulažemo u prezentacije. Konzumna tehnologija je prestigla multiplekse po pitanju kvalitete zvuka i slike, cijene opreme se približavaju vrlo razumnim iznosima i sve je manje prepreka koje vas dijele od vlastitog kina. Usudio bi se reći da se 2 od 3 kupca, kada ciljano posjete naš showroom u Svetoj Nedelji, odluče za neki oblik kina. Naravno, tome pridonosi i naše znanje i iskustvo što je presudno kada vam netko povjeri tako vrijedan projekt - govore.

Inače, tvrtka Ascomm ima velike planove za budućnost, a 2021. godina donosi im nove izazove. Među njima je i rezidencijalni projekt Park Kneževa s više od 100 stanova, gdje će korisnici putem pametnog KNX sustava upravljati žaluzinama, rasvjetom, ventilacijom, grijanjem i hlađenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:09