Potrebna obnova

Zabrinjavajuće! Čak 23% Hrvata živi i radi u zgradama koje nisu sigurne za zdravlje

 Shutterstock
Najčešći problemi u prostorima su vlaga i plijesan, prekomjerna buka, hladnoća i nedostatak dnevne svjetlosti

Vlaga i plijesan, prekomjerna buka, hladnoća ili nedostatak dnevne svjetlosti sve su učestaliji problemi stambenih i poslovnih prostora. Nažalost, čak gotovo 23 posto Hrvata, odnosno njih 886.585, živi i/ili radi u objektu kojem prijeti barem jedan od četiri navedena negativna čimbenika za nezdravu unutarnju klimu.

Pokazalo je to ovogodišnje istraživanje "Barometar zdravih domova" koje tvrtka Velux provodi od 2015. godine u suradnji s ovlaštenim istraživačkim partnerima.

image
Shutterstock

POTREBNA HITNA OBNOVA

Studija "Barometar zdravih domova" provedena je na razini cijele Europe, a ove godine publikacija skreće pozornost na zgrade u kojima živimo i radimo te sugerira hitnu obnovu u smjeru energetske učinkovitosti. Rezultati za Hrvatsku, nažalost, govore i o nepovoljnim uvjetima u kojima živimo. Naime, 10 posto Hrvata živi u stambenim objektima u kojima krovovi prokišnjavaju, a iz Veluxa upozoravaju da su zidovi, podovi i temelji vlažni zbog toga što se vlaga i plijesan nakupljaju u okvirima prozora ili na podu.

image
Shutterstock

"Čak 19 posto Hrvata s niskim primanjima ne može svoje domove održati dovoljno toplima, što može uzrokovati kardiovaskularne i respiratorne bolesti. Nadalje, osam posto Hrvata je izloženo buci koja dolazi od susjeda ili s prometnica, a znamo da buka može dovesti do zdravstvenih problema poput poremećaja želučano-crijevnog sustava te problema sa spavanjem. Činjenica da nedostatak danjeg svijetla u tamnom domu može dugoročno dovesti do depresije i lošeg raspoloženja zna četiri posto Hrvata.

image
Shutterstock

ENERGETSKO SIROMAŠTVO

Za sve one koji žive ili rade u zgradama u kojima su prisutne sve četiri prijetnje zdravoj unutarnjoj klimi postoji četiri puta veća vjerojatnost da će se požaliti na lošije zdravstveno stanje", navodi se u studiji. Čak i prije pandemije covida-19 stopa preopterećenosti troškovima stanovanja iznosila je šokantnih 9,4 posto za cjelokupno stanovništvo EU. Trenutačno 15 posto Europljana živi u oskudnim stambenim uvjetima, a 50 milijuna kućanstava je energetski siromašno i ne može ugrijati svoje domove zimi. "Uz nagli porast cijena energenata, koje će se vjerojatno povećavati u budućnosti, posljedice su vrlo ozbiljne: dvostruko više ljudi ima narušeno zdravlje uzrokovano životom u energetskom siromaštvu", navodi se u studiji.

Preporuka

Kako spriječiti širenje zaraze?

Glavni saveznici u borbi protiv vlage i pljesni u zatvorenom prostoru su kvalitetna gradnja i energetski učinkoviti materijali, odnosno dodatna ulaganja i energetska obnova zgrada, koja ima dalekosežne prednosti. No, već i jednostavnom radnjom provjetravanja ili prirodne ventilacije prostora sprečava se širenje zaraze, a istodobno se unosi svježi zrak, nužan za normalno funkcioniranje organizma, kao i dnevno svjetlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 23:39