Plavo inspirira na akciju

Zašto je plava dobra za vas, a zašto za vašu djecu

Najbrži način da unesemo promjenu u dom je boja, ali ima boja koje zahtijevaju hrabrost. Prije nego što se odvažite na skok, zaronite s nama u ovo veliko plavetnilo i provjerite kakva bi plava odgovarala za vašu spavaću, a kakva za dječju sobu

Hrabrim se bojama često divimo, a rijetko odvažimo eksperimentirati s njima. Tko god je pokušao u vlastitoj kući, zna da razloga za oprez ima, jer u ovoj stvari nijansa ima presudnu važnost. Ako ne pogodimo onu koju smo željeli, avaj.

Spavaća soba logičan je prostor za eksperimentiranje s tonovima; tu se nesputano možemo prepustiti svojoj kreativnosti. Vezan uz kreativnost vjerojatno je i izbor plave za zidove dječjih soba. Kako samo ljupko na njima izgledaju ovješene zvjezdice i crteži mališana! Skrolajte dolje i sami se uvjerite.

U spavaćim sobama za "velike ljude" bojom se pokušava postići osjećaj sigurnosti i smirenja. Ne govorimo sad o plavim tabletama - ali sigurnost vam u spavaćoj sobi, pogodite li točnu nijansu, sigurno može dati i plava boja zidova.

Plava može biti romantična i mutna, kao u ovoj spavaćoj sobi. Zidovi su u svijetlim nijansama sive i plave, koja je u malo jačem intenzitetu prisutna kroz boje posteljine. Dojam je uredan, pomalo momački. No, plava može biti i izuzetno ženstvena. Njome se u prostoru dodatno naglašavaju teksture i taktilnost. Kao na slici dolje, u spavaću sobu može se ušuljati i bez rizika, u obliku plavih detalja.




A biste li se usudili ovo?

Jarka plava definitivno je za ljude koji su sigurni u sebe. Ili za one koji su sigurni da moraju bez stručne pomoći prebojati zidove prethodno bojane tamnim nijansama. Ovisno o ukusu, plava može ispasti i prilično iritantna. Srećom, i mi možemo, kao i brojni dizajneri interijera, istaknuti samo prednosti tamnoplave: čaik i ako je ispala prejaka, svejedno se na kraju s njom možemo lijepo igrati dodajući slike, postere, fotografije, ili - ovisno o afinitetu - zelenilo u obliku sobnog bilja.




Petrolej plava, kao na ovim slikama, jedna je od omiljenih nijansi u interijerima, između ostalog i zato što je snažna a ne "vrišti" i uglavnom lijepo pristaje uz neutralne boje, posebno boje drva. Plava koja, koliko god tamna, ne bode nego miluje oko u ovom je slučaju poslužila i kao platno po kojem će vlasnica sobe, uz pomoć omiljenih fotografija, plakata i cvijeća, u prostor lako unositi promjene.


Omiljeni izbor za dječju sobu

Plavu boju, češće na samo jednom zidu ili stropu (svakako ne na svim površinama!) roditelji rado biraju za dječje sobe. Zato priča o plavoj boji ne bi bila potpuna bez čitave pripadajuće skupine plastičnih igračaka i plišanaca. Čini se da plava svima dobro odgovara!





Foto: Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:49