Najjači biomaterijal na svijetu

Znanstvenici upravo stvorili novo "super drvo" jače od čelika

 

Paukova je svila dugo bila najjači biomaterijal na svijetu – ali to se upravo promijenilo. Znanstvenici na KTH Kraljevskom institutu za tehnologiju u Švedskoj koristili su drvene nanofibrile kako bi stvorili novi biomaterijal jači od paukove svile i jednako jak kao čelik.

Da bi to postigli, poravnali su sitne celulozne nanofibrile (CNF) u istom smjeru kako bi dobili čvrsto povezane male snopove. Ovi snopovi čine materijal koji je super jak i može se koristiti u svemu od automobila i aviona do namještaja.

“Ovo je otkriće omogućeno razumijevanjem i kontroliranjem temeljnih parametara neophodnih za savršeno nanostruktruranje, kao što su veličina čestica, interakcije, poravnavanje, difuzija, formiranje mreže i montaža”, rekao je koautor istraživanja Daniel Söderberg.

“Bio nanocelulozna vlakna ovako proizvedena, osam su puta čvršća od prirodnih vlakana paukove svile, koja se smatra najjačim biološkim materijalom. Specifična čvrstoća veća je od one kod metala, legura, keramike i E-staklenih vlakana”, dodaje Söderberg.

Istraživanje je objavljeno prošli tjedan u časopisu ACS NANO.

Foto: KTH

Izvor: New Atlas

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 09:22