Najuspješnije ostvarenje u 2019.

3LHD nagrađen godišnjom nagradom Udruženja hrvatskih arhitekata Viktor Kovačić

 

Godišnja nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata „Viktor Kovačić“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva dodijeljena je 3LHD-u za projekt rekonstrukcije starog kina Urania. Otvorenje Godišnje izložbe i dodjela nagrada održano je u Splitu, u prostoru Podruma Dioklecijanove palače. 3LHD je za nagradu Viktor Kovačić bio nominiran s dva projekta, u konkurenciji je osim nagrađene Uranije bio i projekt Grand Park Hotela Rovinj.

DCIM0MEDIA\DJI_0013.JPG

DCIM0MEDIA\DJI_0026.JPG

Staro kino Urania jedno je od mnogih kina izgrađenih početkom 20.stoljeća u urbanim blokovima cijelog zagrebačkog donjeg grada. Smješteno je u stražnji dio bloka na Kvaternikovom trgu. Iako izgrađena 1939., cijela je struktura vrlo dobro očuvana, zajedno s potpornim stupovima, glavnim lukovima u velikoj dvorani i svim stropovima. Stropovi su poseban primjer prvih betonskih konstrukcija s uzdužnim uskim strukturnim rebrima iz tog razdoblja.

U rekonstrukciji su zadržana tri od četiri postojeća volumena: bivši ulazni prostor kina i prateći uredi, veliki lobby s visinom stropa od tri kata i glavna kino dvorana. Novi volumen predstavlja stakleni paviljon koji je prethodno služio kao ulaz u kino. Bivša kino dvorana imala je bazilikalni presjek s centralnim volumenom visine devet metara i dva bočna prolaza visine tri metra. Najveći izazov bilo je pretvaranje tog prostora bez prirodnog svjetla u funkcionalan radni prostor.

Pogledajte video!

Centralni volumen je rekonstrukcijom podijeljen u dvije etaže. Donjoj je etaži svjetlo osigurano pretvaranjem bočnih prolaza kino dvorane u vanjske atrije. Na gornju etažu svjetlo je dovedeno preko krova, cijelom dužinom dvorane krov je ostakljen u širini od tri metra. Većina izvornih konstruktivnih materijala zadržana je uz minimalne intervencije - izvorni cigleni zidovi, sirova žbuka, beton na podovima i stropovima.

Nova Urania sadrži javni prostor namijenjen raznim kulturnim događanjima, te nekoliko uredskih prostora. Polivalentni javni prostor opremljen multimedijom i malom tribinom povezan je s bistroom s dvorišnom i krovnom terasom. Mjesto je to susreta kulturne i poslovne zajednice, i prostor za brojna događanja poput edukativnih radionica, predstavljanja, izložbi, koncerata, projekcija i sličnog.

Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini prijavljeno je ukupno 107 autorskih radova. Izložba je otvorena do 21.travnja.

Foto: Jure Živković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 12:24