Traje, ali se vidi

Obnova obiteljske kuće: Kako je arhitektica sačuvala duh stare kamene seoske kuće

 La Pietra
Cijela kuća je opremljena energetski efikasnim sustavom grijanja i hlađenja preko toplinske pumpe, a u prizemlju ima i podno grijanje

Danas vas vodimo u vilu po imenu La Pietra u Crnoj Gori, u Kotoru. Projekt za vilu odradila je Brankica Radonjić, dipl. ing. arh., koja nam je i otkrila sve o ovoj lijepoj vili.

- Kuća je dio starog obiteljskog naslijeđa. Nekad je funkcionirala kao tri zasebne jedinice, od koje je dio gdje je prostor sadašnjeg dnevnog boravka i soba iznad najstariji i datira s kraja 19. stoljeća, a lijevo krilo je sagrađeno 1925. godine, što se vidi i na kamenoj tabli uzidanoj na fasadi, koja je otkrivena prilikom rekonstrukcije kuće, a bila je sakrivena ispod žbuke. Ideja cijelog projekta bila je da se onima koji borave u kući pruži udobnost suvremenog doba, a da se pritom ne izgubi ambijentalni duh, tj. duh stare kamene seoske kuće. Cijeli projekt je spoj modernog i rustikalnog i u tome je njegova glavna ljepota - objašnjava arhitektica Brankica Radonjić.

image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra

Kuća inače posjeduje sobu (master soba) s namještajem s početka 20. stoljeća od ptičjeg javora, a koji je također obiteljsko naslijeđe, restaurirano i preseljeno iz ambijenta gradske kuće.

image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra

- Soba je vrlo vrijedna i pruža poseban ugođaj boravka u kojoj se osjeća duh starih vremena. Pogled iz kreveta se pruža na tivatski zaljev i otok Sv. Marko. U sklopu master sobe je i kupaonica koja je savršeno uklopljena u rustikalni ambijent - govori arhitektica i dodaje kako je druga soba u kojoj se nalaze dva singl kreveta oslikana muralom na kojem se nalaze originalna drvena koža skinuta s prozora kuće prije početka rekonstrukcije. Nadalje, uz staklenu površinu na dijelu zida koji dijeli sobu s prostorom stepeništa, mural daje sobi poseban doživljaj. Treća soba je, pak, najviše obiteljska. U njoj se nalazi bračni krevet i prostor za spavanje na galeriji, ispod krovišta, koji poseban ugođaj pruža djeci.

image
La Pietra
image
La Pietra

- Svaka soba ima više od 20 kvadrata da bi se gostu pružio potreban komfor. Također, svaka soba ima balkon i svi su orijentirani ka dvorištu, a s kojih se pruža pogled i na gustu šumu u zaleđu i na more - tumači arhitektica Radonjić.

Prostor u kojem se događaju dnevne aktivnosti smješten je u prizemlju. Osim dnevnog boravka okruženog izloženim kamenim zidovima i ušuškanim kaminom na drva, blagovaonski prostor s velikim stolom pozicioniranim uz veliki stakleni otvor pruža poseban pogled na dvorište i bazen.

image
La Pietra
image
La Pietra

U prizemnom dijelu nalazi se i mini fitness dio sa saunom i kupaonicom, s direktnim izlaskom u dvorište i bazenom.

- Cijela kuća je orijentirana prema dvorištu i iz svake prostorije u prizemlju je omogućena veza s dvorištem. U dvorištu se nalazi dio za sjedanje i objedovanje, neposredno ispred dnevnog boravka i pokriven je pergolom sa starom lozom koja pruža prirodnu hladovinu. Dio oko bazena je opremljen ležaljkama za one koji više vole sunce, a ispod krošnje stare naranče koja je tu već između 100 i 150 godina postoji drvena klupa kao kutak za čitanje knjige u hladu tijekom vrelih ljetnih dana. Dvorište posjeduje i dio odvojen stepeništem, na nižoj razini, gdje dominiraju stabla visokih krošnji, stare masline, orah, trešnja, limun... Tu je prirodno okruženje potpuno i pruža mir - priča arhitektica.

image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra

Što se tiče rekonstrukcije objekta, arhitektica Brankica Radonjić ističe da je nekadašnji izgled objekta bio značajno vizualno drugačiji, s dograđenim pomoćnim objektima uz glavnu fasadu, prema tadašnjim potrebama. Prvo je sva dogradnja uklonjena - veranda, kupaonica, betonska nadstrešnica, sva vanjska stepeništa, kao i pomoćni dvorišni objekt. Nakon toga se otukla žbuka sa zidova i ručno očistio svaki kamen od ostataka žbuke, da bi se zidovi nakon toga fugirali. Probijeni su otvori u poprečnim kamenim zidovima, čime se ostvarila unutarnja veza u objektu i mogućnost formiranja jedne funkcionalne cjeline. Obnovljeni su svi lukovi od cigle i kamena iznad svih otvora.

image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra

Izvedena je i nova armirana međukatna konstrukcija, nakon čega su ispod ploče u prizemlju vraćene originalne drvene grede koje su nekad bile osnovna konstrukcija među katovima, kako bi se sačuvao autentičan izgled objekta. Također je strop u dnevnoj sobi obložen drvom da bi imitirao originalni izgled. Središnji dio kuće je podignut s prizemnog na kat i fasada je obložena punim kamenom, da bi se cijela slika objedinila i dobio jedan kompaktan objekt pod jednim krovom. Urađena je i nova drvena krovna konstrukcija, s izloženim krovnim kosinama unutar spavaćih soba.

image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra

Valja spomenuti i da je cijela kuća opremljena energetski efikasnim sustavom grijanja i hlađenja preko toplinske pumpe, a osim toga, u prizemlju posjeduje i podno grijanje, kao i nezaobilazni kamin na drva koji pridonosi toplijoj atmosferi u zimskim danima.

image

Kuća prije obnove

Privatni arhiv
image

Kuća prije obnove

Privatni arhiv
image

Kuća prije obnove

Privatni arhiv
image

Kuća prije obnove

Privatni arhiv
image

Arhitektica Brankica i suprug Željko na kraju radova

La Pietra

- Rekonstrukcija kuće s dvorištem trajala je dvije i pol godine i bila jako zahtjevna, s puno detalja koji su naposljetku kući dali posebnu ljepotu. Kako se najveći posao vrtio oko obrade kamena, zidova, bojlera, popločanja, ideja o nazivu vile se sama nametnula - La pietra-kamen - govori za kraj arhitektica Brankica Radonjić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 01:58