Prije i poslije

Arhitektica obnovila kamenu obiteljsku kuću u Kotoru u Crnoj Gori. Rezultat je fantastičan!

 La Pietra
Cijela kuća je opremljena energetski efikasnim sustavom grijanja i hlađenja preko toplinske pumpe, a u prizemlju ima i podno grijanje

Danas vas vodimo u vilu po imenu La Pietra u Crnoj Gori, u Kotoru. Projekt za vilu odradila je Brankica Radonjić, dipl. ing. arh., koja nam je i otkrila sve o ovoj lijepoj vili.

image
Kuća prije obnove
Privatni arhiv
image
Kuća prije obnove
Privatni arhiv
image
Kuća prije obnove
Privatni arhiv
image
Kuća prije obnove
Privatni arhiv

- Kuća je dio starog obiteljskog naslijeđa. Nekad je funkcionirala kao tri zasebne jedinice, od koje je dio gdje je prostor sadašnjeg dnevnog boravka i soba iznad najstariji i datira s kraja 19. stoljeća, a lijevo krilo je sagrađeno 1925. godine, što se vidi i na kamenoj tabli uzidanoj na fasadi, koja je otkrivena prilikom rekonstrukcije kuće, a bila je sakrivena ispod žbuke. Ideja cijelog projekta bila je da se onima koji borave u kući pruži udobnost suvremenog doba, a da se pritom ne izgubi ambijentalni duh, tj. duh stare kamene seoske kuće. Cijeli projekt je spoj modernog i rustikalnog i u tome je njegova glavna ljepota - objašnjava arhitektica Brankica Radonjić.

image
Arhitektica Brankica i suprug Željko na kraju radova
La Pietra

Kuća inače posjeduje sobu (master soba) s namještajem s početka 20. stoljeća od ptičjeg javora, a koji je također obiteljsko naslijeđe, restaurirano i preseljeno iz ambijenta gradske kuće.

image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra

- Soba je vrlo vrijedna i pruža poseban ugođaj boravka u kojoj se osjeća duh starih vremena. Pogled iz kreveta se pruža na tivatski zaljev i otok Sv. Marko. U sklopu master sobe je i kupaonica koja je savršeno uklopljena u rustikalni ambijent - govori arhitektica i dodaje kako je druga soba u kojoj se nalaze dva singl kreveta oslikana muralom na kojem se nalaze originalna drvena koža skinuta s prozora kuće prije početka rekonstrukcije. Nadalje, uz staklenu površinu na dijelu zida koji dijeli sobu s prostorom stepeništa, mural daje sobi poseban doživljaj. Treća soba je, pak, najviše obiteljska. U njoj se nalazi bračni krevet i prostor za spavanje na galeriji, ispod krovišta, koji poseban ugođaj pruža djeci.

image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra

- Svaka soba ima više od 20 kvadrata da bi se gostu pružio potreban komfor. Također, svaka soba ima balkon i svi su orijentirani ka dvorištu, a s kojih se pruža pogled i na gustu šumu u zaleđu i na more - tumači arhitektica Radonjić.

Prostor u kojem se događaju dnevne aktivnosti smješten je u prizemlju. Osim dnevnog boravka okruženog izloženim kamenim zidovima i ušuškanim kaminom na drva, blagovaonski prostor s velikim stolom pozicioniranim uz veliki stakleni otvor pruža poseban pogled na dvorište i bazen.

image
La Pietra
image
La Pietra

U prizemnom dijelu nalazi se i mini fitness dio sa saunom i kupaonicom, s direktnim izlaskom u dvorište i bazenom.

- Cijela kuća je orijentirana prema dvorištu i iz svake prostorije u prizemlju je omogućena veza s dvorištem. U dvorištu se nalazi dio za sjedanje i objedovanje, neposredno ispred dnevnog boravka i pokriven je pergolom sa starom lozom koja pruža prirodnu hladovinu. Dio oko bazena je opremljen ležaljkama za one koji više vole sunce, a ispod krošnje stare naranče koja je tu već između 100 i 150 godina postoji drvena klupa kao kutak za čitanje knjige u hladu tijekom vrelih ljetnih dana. Dvorište posjeduje i dio odvojen stepeništem, na nižoj razini, gdje dominiraju stabla visokih krošnji, stare masline, orah, trešnja, limun... Tu je prirodno okruženje potpuno i pruža mir - priča arhitektica.

image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra

Što se tiče rekonstrukcije objekta, arhitektica Brankica Radonjić ističe da je nekadašnji izgled objekta bio značajno vizualno drugačiji, s dograđenim pomoćnim objektima uz glavnu fasadu, prema tadašnjim potrebama. Prvo je sva dogradnja uklonjena - veranda, kupaonica, betonska nadstrešnica, sva vanjska stepeništa, kao i pomoćni dvorišni objekt. Nakon toga se otukla žbuka sa zidova i ručno očistio svaki kamen od ostataka žbuke, da bi se zidovi nakon toga fugirali. Probijeni su otvori u poprečnim kamenim zidovima, čime se ostvarila unutarnja veza u objektu i mogućnost formiranja jedne funkcionalne cjeline. Obnovljeni su svi lukovi od cigle i kamena iznad svih otvora.

image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra

Izvedena je i nova armirana međukatna konstrukcija, nakon čega su ispod ploče u prizemlju vraćene originalne drvene grede koje su nekad bile osnovna konstrukcija među katovima, kako bi se sačuvao autentičan izgled objekta. Također je strop u dnevnoj sobi obložen drvom da bi imitirao originalni izgled. Središnji dio kuće je podignut s prizemnog na kat i fasada je obložena punim kamenom, da bi se cijela slika objedinila i dobio jedan kompaktan objekt pod jednim krovom. Urađena je i nova drvena krovna konstrukcija, s izloženim krovnim kosinama unutar spavaćih soba.

image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra
image
La Pietra

Valja spomenuti i da je cijela kuća opremljena energetski efikasnim sustavom grijanja i hlađenja preko toplinske pumpe, a osim toga, u prizemlju posjeduje i podno grijanje, kao i nezaobilazni kamin na drva koji pridonosi toplijoj atmosferi u zimskim danima.

image
La Pietra
image
La Pietra

- Rekonstrukcija kuće s dvorištem trajala je dvije i pol godine i bila jako zahtjevna, s puno detalja koji su naposljetku kući dali posebnu ljepotu. Kako se najveći posao vrtio oko obrade kamena, zidova, bojlera, popločanja, ideja o nazivu vile se sama nametnula - La pietra-kamen - govori za kraj arhitektica Brankica Radonjić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:01