WOW, KAKVA STANČINA U CENTRU GRADA

BARTOL LOFT Zapanjujući zagrebački Belle Etage stan u Gajevoj ulici kakav još niste vidjeli!

NAZIV: Bartol Loft
INFO: stan površine 135 kvadrata
LOKACIJA: Gajeva ulica, Zagreb
VLASNICA: Suzana Kulaš
UREĐENJE: arhitekti Ivo Čović i Vladimir Mikić, dizajnerica Ksenija Jurinec, vlasnica i njezini prijatelji

Zavirite u stan koji je iz poslovnog prostora prenamijenjen u stambeni, a zatim u turističko-gostinjski loft koji oduševljava kominacijom klasičnog i suvremenog stila. I to sve zahvaljujući vlasnici Suzani Kulaš, ali i timu poznatih arhitektonskih i dizajnerskih imena.

U neposrednoj blizini hotela Esplanada u Gajevoj ulici na prvom katu, popularnom Belle Etageu, nalazi se Bartol Loft. Izuzetno visoki stropovi i velika kvadratura glavna su karakteristika Belle Etage stanova u kojima je nekad živjela zagrebačka aristokracija, ali i Bartol Lofta.

Smješten u mirnom dijelu ulice s pogledom na skriveno zeleno dvorište, pravi je kontrast zagrebačkoj vrevi, što ga čini idealnim za boravak. Investitorica Suzana Kulaš, ekspertica za marketing i digitalni marketing, na ideju preuređenja je došla prvotno kao vlasnica reklamne agencije. Stan je bio u zapuštenom stanju i 2006. doživio je prvu rekonstrukciju. Tadašnja namjena bila je poslovni prostor. Stoga je ideja bila uvažiti povijesni kontekst prostora i zadržati elemente tadašnjeg stila života - klasičan parket od hrastovine, stari kamini te klasična građanska drvenarija, ali protkati ga suvremenim stilom življenja kroz velike staklene otvore i otvoreni prostor.



Stan je skrivao i neke neplanirane detalje koji su danas njegov najšarmantiji dio poput velikog ciglenog zida koji je otkriven u rekonstrukciji i po želji investitorice pažljivo očišćen i zaštićen. Povijesno je i investitorica cijele zgrade bila žena, stanovita Zora pl. Tomaj, što se vidi iz Zapisnika očevida Gradskog poglavarstva grada Zagreba iz 1897. godine. U to vrijeme je Zagreb posjećivala i njezina imenjakinja Zora Preradović - kći Petra Preradovića i prema nekim pričama upravo su njih dvije bile od 1918. najbolje prijateljice.




No, krenimo redom. Stan je veličine 135 četvornih metara i ima tri spavaće sobe, radnu sobu, walk-in garderobu i prostran dnevni boravak od preko 40 četvornih metara povezan s velikom blagovaonicom i kuhinjom koja se može po potrebi zatvoriti velikim staklenim stijenama. Uređen je prema idejama vlasnice, ali uspješnom uređenju nadasve su pridonijeli prijatelji i sestra koja dobro razumije njezine potrebe i životni stil.



- Za glavnu i temeljnu rekonstrukciju stana zaslužan je dr. Ivo Čović, arhitekt i profesor na Politecnico Milano, koji se godinama bavi temama urbanizma i filozofije arhitekture. Sretna sam što se njegov izvanredni način promišljanja arhitekture nalazi u ovom stanu. Još jedan prijatelj Vladimir Mikić, zagrebački arhitekt i vlasnik Intere, pomogao je u osmišljanju.



Vlado je sa svojim timom osigurao izgled kuhinje i kupaonice gdje ploče masivnog hrasta ponavljaju tematiku materijala iz povijesti građanskog stila života u Zagrebu s početka 19. stoljeća, a kao kontrast industrijskog pandomo poda i velikih staklenih stijena. Dizajnerica interijera Ksenija Jurinec je isto bila prisutna te je svojim savjetima i timom majstora osigurala preciznu izvedbu - prepričava nam Suzana Kulaš.



U interijeru se isprepliću topli i hladni materijali, drvo i cigla te staklo i industrijski pandomo pod. Boje u interijeru su u skladu s materijalima, ali i temperamentom investitorice. Od toplih boja drva hrasta, cigle i vibrantnih crvenih detalja do crno-bijelih i rostfraj elemenata koji prostoru daju eleganciju i suvremenost izričaja.

Dnevnim boravkom dominira crveni pop design divan - poznata La Bocca proizvođača Gufram koju je dizajnirao Studio 65, a nastala je kao hommage umjetniku Salvadoru Daliju

- Prošle i ove godine stan je doživio drugu i treću veliku renovaciju. Prostor je iz temelja preuređivan. Prethodili su građevinski radovi rušenja stijena i osiguravanja statike pod budnim okom susjeda, arhitektima poznatog inženjerskog para Đurđice i Ivana Ljubimir.





Potom je stan izoliran, obnovljena je vanjska drvenarija, ugrađene klime, postavljene staklene stijene, Galeković hrastovi parketi i pandomo industrijski pod. Naknadno su dodavane kupaonice u instalacije kuhinje, no zahvaljujući dobro obavljenom poslu 2006., renovacija 2016. u stambeni prostor te 2017. u turističko-gostinjski prostor je prošla gotovo bezbolno - veselo nam prepričava investitorica te dodaje kako su najzanimljivija dimenzija stana visoki stropovi s početka 19. stoljeća koji su se dodatno istaknuli arhitektonskim promišljanjem prostora te micanjem zidova stan učinili još prostranijim.



Ploče masivnog hrasta ponavljaju tematiku materijala iz povijesti građanskog stila života u Zagrebu, a kontrast daju industrijski pandomo pod i velike staklene stijene




Namještaj je nabavljen po principu nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno. Dnevnim boravkom, primjerice, dominira crveni pop design divan - poznata La Bocca proizvođača Gufram koji je 1971. za ovog proizvođača dizajnirao glasoviti Studio 65, a nastala je kao hommage umjetniku Salvadoru Daliju.








Divan je u obliku predimenzioniranih crvenih usnica, ali također udoban za sjedenje. Police za knjige rađene su kod zagrebačkog stolara prema nacrtima dizajnerice Ksenije Jurinec. Rasvjeta je nabavljena od hrvatskih proizvođača rasvjete Lika svjetlo - viseće alu-lampe, ali u prostoru se koristi i ugrađena rasvjeta poznatog proizvođača Artemide.

Velika ogledala došla su u stan zahvaljujući Maksimu Veli, poznatom trgovcu antiknog i retro najmeštaja. Stolce za blagovanje potpisuje ekstravagantni svjetski dizajner Karim Rashid i B&B Italija, ali i cjenovno povoljnije tvrtke.

Kontrastnost toplog i hladnog, starog i novog, pop art sofe i antiknog ogledala, ciglenog zida i rostfraja, pristupačnog namještaja i skupe rasvjete čini jedan ugodan eklektičan prostor.

Foto: Sanjin Kaštelan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:24