PROJEKT ZA PET

Betonska kuća koja krije iznenađenje

Arhitektonska senzacija poljske tvrtke KWK Promes smještena nedaleko od Varšave

Projekt poljske tvrtke KWK Promes, kuća po imenu Safe House, na neki je način prava arhitektonska senzacija. Prije svega, nesvakidašnja i dizajnirana tako da se u njoj osjećate zaštićeno i sigurno.

Kuća je smještena nedaleko od Varšave i okružena “poljskim kockama”, tipičnim kućama iz šezdesetih, i drvenim ambarima, što je zanimljiv kontrast.

Ako vlasnici žele sigurnost i privatnost, spuštaju se masivni zidovi i vrata, a ako ne, otvaraju se i propuštaju svjetlost u interijer

ELEMENT

Na prvi pogled, Safe House djeluje poput nekog bunkera ili, pak, neke vrste vojne ustanove u obliku kocke, no to je samo privid. Stvarnost je iznenađujuća i drukčija od prvog dojma.

- Kuća je opremljena kompleksnim tehničkim rješenjima koja omogućuju da se njezini zidovi, kao i ograda, pokreću. Tijekom dana, doživljava nevjerojatnu transformaciju: masivni zidovi i vrata povlače se otkrivajući velike staklene površine koje propuštaju prirodno svjetlo u interijer - objašnjavaju u tvrtki KWK Promes i dodaju da su najimpresivniji element kuće masivni zidovi visine 2,2 metra i dužine 22 i 15 metara koji utječu na strukturu kuće i određuju “sigurnu zonu”. No, ova kuća ima još mobilnih elemenata, poput primjerice golemih prozorskih zatvarača koji otvaraju do 180 stupnjeva, a pokretni most vodi iz kuće do krovne terase nad bazenom.

Sagrađena je od betona, a mobilni dijelovi od čeličnih panela

OGRAĐENI DIO

- Ključno jest to da kuća kad je zatvorena izgleda kao da ima svoje okvire, privatna je i sigurna, a kada se zidovi otvore, jasno je da je ona itekako životna, sa svime onim što treba za ugodno stanovanje - ističu u KWK Promesu.

Dodaju kako pokretni zidovi omogućuju da svako tko želi ući, prvo mora proći kroz ograđeni dio dok ne dobije dozvolu, a istovremeno sprečava da djeca izađu na ulicu tijekom igre.

Inače, Safe House je sagrađena od betona, a mobilni dijelovi napravljeni su od čeličnih panela ispunjenih mineralnom vunom.

Na stražnjem dijelu kuće je veliki ekran koji omogućuje nesmetano gledanje omiljenih filmova i emisija na otvorenom

Prozorski zatvarači otvaraju se do 180 stupnjeva, a pokretni most vodi iz kuće do krovne terase nad bazenom

Foto: KWK Promes

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:41