BIJES ZBOG PROJEKTILA

Ruski veleposlanik u Poljskoj ignorirao poziv na razgovor: ‘Varšava nema dokaza, ne dolazim!‘

Poljska vojska objavila je da je ruski krstareći projektil lansiran na gradove na zapadu Ukrajine povrijedio poljski zračni prostor

Rusko veleposlanstvo u Varšavi

 Sergei Gapon/Afp

Ruski veleposlanik u Poljskoj ignorirao je u ponedjeljak službeni poziv na razgovor zbog toga što je ruski projektil povrijedio poljski zračni prostor, ocijenivši "apsurdnim" da se o tome razgovara jer nema dokaza.

Poljska vojska objavila je u nedjelju da je ruski krstareći projektil lansiran na gradove na zapadu Ukrajine povrijedio poljski zračni prostor na nekih 40 sekundi, istaknuvši da su projektil pratili vojnim radarima tijekom cijelog leta.

"Sergej Andrejev nije došao danas u sjedište ministarstva vanjskih poslova kako bi objasnio incident s ruskim krstarećim projektilom koji je 24. ožujka povrijedio poljski zračni prostor", rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik ministarstva Pawel Wronski.

"Pitamo se slijedi li veleposlanik instrukcije ministarstva vanjskih poslova u Moskvi i može li korektno predstavljati interese Ruske Federacije u Varšavi", rekao je.

Naglasio je da će diplomatska nota kojom se traži objašnjenje biti poslana ruskom ministarstvu vanjskih poslova nekim drugim načinom.

Andrejev je za Ria Novosti objasnio da "nije dobio jasan odgovor" na svoje pitanje "ima li Poljska namjeru predočiti dokaze za te tvrdnje."

"Ocijenio sam da je apsurdno razgovarati o tom pitanju bez dokaza i odbio sam otići u poljsko ministarstvo vanjskih poslova."

Po njemu, Moskva još čeka poljske dokaze da je ruski krstareći projektil povrijedio poljski zračni prostor 29. prosinca prošle godine.

Poljska je u prosincu objavila da je ruski projektil ušao u njezin zračni prostor i da ga je napustio nekoliko minuta poslije u smjeru Ukrajine.

U prosincu 2022. ruski projektil KH-55, koji može prenositi nuklearne bojeve glave, pao je u Poljskoj, no njegovi ostaci pronađeni su tek u travnju 2023. u šumi u blizini Bydgoszcza, na sjeveru zemlje, oko 500 kilometara od istočne granice te članice NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 17:10