Kuća Borisa Ružića

Božić kao iz bajke: čarobna kuća u Istri

Pogledajte kako je proslavljeni pulski dizajner i organizator vjenčanja Boris Ružić prigodno dekorirao svoj dom

Proslavljeni pulski dizajner i organizator vjenčanja Boris Ružić oduvijek je volio Božić. Zapravo, voljeti je, kaže, preblagi opis. On obožava božićne blagdane.

– Još od djetinjstva fasciniran sam svime vezanim uz ovo doba godine. Prosinac mi je najdraži mjesec otkada znam za sebe jer uvijek nešto čarobno bude u zraku, svi su bolje volje i općenito sve neke lijepe stvari, mirise i okuse vežem uz Božić. Kada sam bio mali, stalno sam poskrivečki virio kroz prozore susjednih kuća i proučavao kako je tko uredio dom za blagdane. To mi je bila najveća radost. Tako je i sada kada sam velik, moram priznati da i dalje volim zaviriti kroz nečiji prozor – smije se Boris Ružić, koji svake godine s posebnom ljubavlju uredi i interijer svoje kuće u jednom malom istarskom selu. Svake godine nešto drugo ga inspirira, a ove godine nit vodilja cijelog blagdanskog uređenja bili su mu bajkoviti elementi i bića koji bude maštu i podsjećaju nas na bezbrižno djetinjstvo. Sve to kreativni dizajner savršeno je uklopio u industrijski stil koji prevladava u njegovoj kući.

– Htio sam svoj dom pretvoriti u svijet bajki Ivane Brlić Mažuranić i braće Grimm čije su priče nezaobilazni dio odrastanja svih gereneracija. Čini se kako je u prostoru sve imaginarno, primjerice jeleni iskaču iz vatre kamina i postaju živi domaćini. S druge strane, dodatni šarm i neki filmski retro ugođaj stvorio sam uz pomoć starih kristalnih lustera koje sam kupio u jednom od brojnih nedjeljnih šetnji po zagrebačkom Britancu. Isto tako, kako bi doživljaj bio potpun, na blagdanski stol stavio sam fini francuski porculan koji ambijentu daje neki poseban štih, podsjeća na neke davna vremena kada je čin blagovanja, pogotovo onog blagdanskog, imao puno veće značenje nego što je to slučaj danas – priča Boris Ružić, koji je, naravno, cijelu priču začinio i prigodnim božićnim drvcem. No, odlučio se za malo drugačiji pristup. Naime, bor nije očekivana jela, već pravi stari bor koji se po tradiciji stavljao u istarskim domaćinstvima, a sjekao se na Badnjak.

– Ove godine sam nestrpljivo uranio i unio božićnu atmosferu u svoj dom. Iskreno, uranim svake godine jer želim što dulje uživati u zaraznoj čaroliji zimskih blagdana. Jedva čekam da se za stolom okupi obitelj i prijatelji te da svi zajedno uživamo u ukusnom bakalaru i istarskim pašuticama sa zeljem. Evo, već sad se smješkam kada razmišljam o tom fenomenalnom gastronomskom spoju koji ide savršeno zajedno – kaže dizajner koji naglašava kako jako drži do tradicije, pogotovo do rituala kićenja božićnog drvca. Zato će, otkriva, stari nakit iz kutija s ormara po tradiciji izvaditi tek za Badnjak, kada će njime okititi drvce.

Zato, ako ne znate kako ukrasiti svoj dom za nadolazeće blagdane i nedostaje vam inspiracije, sigurni smo da će vas ova priča inspirirati da svoja četiri zida za Božić pretvorite u najljepšu božićnu bajku u kojoj će uživati baš svi koji kroče u prostor.

– Ne zaboravite da je bit blagdana zajedništvo i ljubav, a čarobna atmosfera može samo biti ekstra bonus svemu tome. Veselite se, ljubite se, budite sretni jer pozitivne emocije čine čuda – poručuje dizajner Boris Ružić.

Foto: Tajana Licul

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:49