CASA DANTE

Nakon samo tjedan dana u Hrvatskoj, bračni par odlučio u Istri kupiti kamenu kuću iz 18. stoljeća

 MARIJANA BANKO/ CROPIX/CROPIX
Kuća površine 390 kvadrata obnovljena je u duhu svoje povijesti u kombinaciji s jednom artističkom notom

Bračni par Riederer prvi je put posjetio Istru 2014. godine, na poziv jedne austrijske obitelji koja ima prekrasnu kuću u malom mjestu Baredine. Samo tjedan dana kasnije, još uvijek pod dojmom prirodnih ljepota Istre, Tom i Katarina odlučili su u Hrvatskoj kupiti kuću. O lokaciji nisu previše razmišljali, Istra je bila jedina opcija, ne samo zbog prirodnih ljepota nego i zbog blizine njihove rezidencije u Grazu, koja je udaljena samo tri sata automobilske vožnje.

image
MARIJANA BANKO/ CROPIX/CROPIX
image
MARIJANA BANKO/ CROPIX/CROPIX
image
MARIJANA BANKO/ CROPIX/CROPIX

Odluka je pala na jednu kuću u Momjanu, koju nisu planirali prenamijeniti u turističku nekretninu, nego stvoriti drugi dom za svoju obitelj. Ovaj mali istarski grad ih je osvojio na prvu, naročito njegova povijest, ali i današnji izgled s poljoprivrednim površinama, vinogradima, maslinama... Stoga su dvije godine poslije prodali svoju privatnu kuću te u povijesnoj jezgri Momjana, na odličnoj poziciji prema kaštelu Rota i s pogledom na more, kupili kamenu i ožbukanu kuću građenu u 18. stoljeću, ako ne i ranije, naziva Casa Dante.

- Kuća je bila u zapuštenom stanju, u njoj 20 godina nitko nije živio - kaže Katarina, dodajući kako je ideja bila renovirati kuću i napraviti stan za vlastite potrebe te dvije gostinjske sobe, uz blagovaonicu za goste. U prizemlju je obiteljski apartman površine 90 kvadrata. Gostima danas kuha Katarinin suprug Tom, kojemu je Casa Dante postala trajno prebivalište.

image
MARIJANA BANKO/ CROPIX/CROPIX
image
MARIJANA BANKO/ CROPIX/CROPIX
image
MARIJANA BANKO/ CROPIX/CROPIX

Kuća površine 390 kvadrata obnovljena je u duhu svoje povijesti u kombinaciji s jednom artističkom notom. Pritom su zadržani izvorni elementi poput glavnog ulaza, kamenih stepenica i originalne ograde. Prateći izvorne građevinske materijale, prilikom obnove krovišta korištena je austrijska jela, a žbuka je svijetle pješčane nijanse. Na bočnoj strani glavnog pročelja odabrane su škure od zahrđalih željeznih prozora, kako je i bilo u originalu. Posebna je pažnja usmjerena i na uređenje okućnice površine 3000 četvornih metara s prirodnim slanim jezerom za kupanje površine oko 90 četvornih metara.

- Prilikom projektiranja vrta odlučili smo izostavili klasični bazen i izraditi ribnjak sa slanom vodom koja se dezinficira pomoću elektrolize, čime smo se potpuno odrekli klora i kemijskih dodataka. Školjka bazena je, pak, rađena od borova drva, gdje je i nekoliko malih koi riba. Također, bazen je i okupljalište ptica koje dolaze popiti vodu. Bazen se ne grije, a tijekom srpnja i kolovoza voda doseže temperaturu od 30 °C - opisuje Katarina.

image
MARIJANA BANKO/ CROPIX/CROPIX
image
MARIJANA BANKO/ CROPIX/CROPIX
image
MARIJANA BANKO/ CROPIX/CROPIX

U vrtu je i stari bunar od istarskog kamena u kojem uvijek ima vode, a cijela je okućnica obogaćena brojnim mediteranskim biljkama koje su odabrali talijanski vrtlari iz rasadnika Vivai Petrini da Monfalcone te vinogradom i autohtonim biljkama iz Austrije, otpornima na bolesti. Imaju i dvije velike gredice izrađene od istarskog kamena gdje uzgajaju povrće.

Kuća ima dvije terase, jedna je osmišljena kao lounge zona u razini bazena, a druga je na katu u funkciji dnevnog boravka, povezana s unutarnjim dnevnom zonom. Djelomično je natkrivena, sadrži blagovaonski stol, OFYR roštilj te zonu za odmor. S terase se pruža pogled na more i selo Merišće, a može se vidjeti i kaštela Rota.

image
MARIJANA BANKO/ CROPIX/CROPIX
image
MARIJANA BANKO/ CROPIX/CROPIX

- Najveći angažman svakako je bio vrtni ribnjak, jer smo ga sami projektirali i radili s lokalnim tvrtkama. Nije bilo lako napraviti ovako nešto jer je bilo potrebno proučiti najsitnije detalje poput geološkog sastava tla, ali i sve tehničke karakteristike. Sretno smo što smo ribnjak savršeno radi sa sustavom na bazi morske sobe koju kupujemo u slovenskoj solani u Sečovlju. Istu vodu koristimo i za bunar - kaže Katarina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 21:10