Ovih dana nije lako biti podstanar

CIJENE NAJMA ZAGREBAČKIH STANOVA: Za stanove u Zagrebu od 60 do 80 m2 u prosjeku se traži oko 730 eura

Podaci traženih cijena oglasnika Crozilla.com. Cijene najma zagrebačkih stanova bilježe porast vrijednosti. Tako su stanovima između 20 i 40 m2 cijene na mjesečnoj razini porasle za 1,1 posto

Mjesečna najamnina i režije osnovni su troškovi na koje se računa prilikom traženja stanova za najam, no u određenim slučajevima u budžet treba ukalkulirati i dodatne troškove poput pologa i agencijske provizije, kao i moguće troškove selidbe i opremanja stana.

Uz navedeno, valja računati i na porast cijena najma, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su u travnju prosječne tražene najamnine zagrebačkih stanova na mjesečnoj razini porasle za jedan posto, dok su u odnosu na 2017. godinu, njihove vrijednosti porasle za 14 posto.

Povećanje kupoprodajnih vrijednosti povuklo je za sobom i porast cijena najma pa je danas u mnogim gradovima, posebno u većim i traženijim, izrazito teško pronaći “pristojan” stan u zoni javnog gradskog prijevoza koji se iznajmljuje po pristupačnoj cijeni.

Povećanje kupoprodajnih vrijednosti povuklo je za sobom i porast cijena najma, pa je danas u mnogim gradovima, posebno u većim i traženijim, teško pronaći “pristojan” stan u zoni gradskog prijevoza i to po pristupačnoj cijeni

Stanovnici grada Zagreba posebno su suočeni s tim problemom, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su tu stanovi i u travnju bili traženiji no u drugim gradovima.

Tek oko 10 posto od ukupnog broja oglašenih stanova za najam odnosi se na one najtraženije, a to su stanovi s cijenama do 500 eura, dok istovremeno čak oko pola ponude otpada ne one s najamninama skupljim od 1000 eura.

Cijene najma zagrebačkih stanova, prema podacima oglasnika Crozilla.com, u travnju bilježe porast vrijednosti.

Stanovima površine između 20 i 40 kvadratnih metara, cijene su na mjesečnoj razini porasle za 1,1 posto, odnosno za 12,4 posto u odnosu na 2017. godinu. Najam takvih stanova na oglasniku Crozilla.com u prosjeku je oglašavan po 462 eura, dok se za nešto veće stanove, one od 40 do 60 kvadrata u prosjeku tražilo 100 eura više. Takvim su stanovima mjesečne vrijednosti pale za 1,6 posto, ali u odnosu na 2017. godinu bilježe porast veći od 18 posto.

Za zagrebačke stanove površine od 60 do 80 kvadratnih metara u prosjeku se tražilo gotovo 730 eura što je 2,5 posto više no mjesec ranije, te gotovo 13 posto više no 2017. godine. Stanovi velikih površina, od 80 do 100 kvadrata, oglašavani su po prosječnoj cijeni od oko 890 eura.

Foto: Tomislav Krišto/Hanza Media, Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:38