COOL MJESTO

DECODE, informatičari u ozbiljnom, ali opuštenom uredu

Zagrebačka IT tvrtka u početku je bila smještena u malom uredu u prostorijama Tehnološkog parka Zagreb u Voltinom, a nakon nekoliko godina odlučili su da je vrijeme za veće, sadržajnije i originalnije poslovno okruženje. Evo finalnog rezultata!

INFO: poslovni prostor informatičke tvrtke DECODE površine oko 180 kvadrata
LOKACIJA: Radnička 47, Zagreb
UREĐENJE: Davorin Radošević i Domagoj Sentić, studio DX3

Njihova priča počela je aplikacijom 9pm, koja je mladima pružala informacije o noćnom životu u Zagrebu, a do danas se razvila u uspješnu suradnju s inozemnim klijentima iz cijelog svijeta, za koje razvijaju mobilne i web aplikacije.

Zagrebačka informatička tvrtka DECODE, koju su osnovali Marko Strizić, Mario Žderić i Petar Šimić, u početku je bila smještena u malom uredu u prostorijama Tehnološkog parka Zagreb u Voltinom, kada je glavni fokus bio na tome da se dobiju debitantski projekti kojima će spomenuti trojac pokazati što zna. Nekoliko godina i desetak novih zaposlenika kasnije, 2016. godine, došlo je vrijeme za novi ured koji će odražavati osobnost DECODE-a i svih u njemu.

Mladi i ambiciozni vlasnici agencije htjeli su mlade i ambiciozne arhitekte, a to su pronašli u Davorinu Radoševiću i Domagoju Sentiću iz studija DX3. Iako su im pružili potpunu slobodu, pred njih su stavili nimalo jednostavan zadatak: osmisliti ugodan i kreativan radni prostor.

Poslovni prostor površine oko 180 kvadrata na prvom katu poslovne zgrade u Radničkoj 47 odabran je djelomično zbog okruženja, no presudilo je to što je prostor bio u potpunosti prazan i modularan, spreman da se uredi i oblikuje baš prema potrebama i željama tvrtke.

Osim originalnog stola od pluta, fronte i sve vidljive maske kuhinje napravljene su od upadljivih OSB ploča koje su kantirane antracit trakom

- U relativno malen i dosadan uredski prostor trebalo je smjestiti dvije velike open space radne sobe, tri sobe za sastanke i lounge room. Zatečeno stanje prostora u funkcionalnom smislu nije bilo adekvatno pa smo odmah zaključili da postojeće pregradne zidove treba srušiti - kažu arhitekti i dodaju kako su svi građevinsko-obrtnički radovi odrađeni u samo dva tjedna, a potpune nacrte nisu ni stigli napraviti, nego su na licu mjesta na zidovima skicirali pojedine detalje.

Kako bi se iskoristio svaki kvadrat, ulazni prostor je pretvoren u lounge room. Na taj je način prostor koji se rijetko koristi postao mjesto kontakta zaposlenika i gostiju.

- Odmah nakon useljenja, krenulo se i s projektiranjem kuhinjice koja je rađena po mjeri, a u koju smo uklopili zid koji ima čak pet velikih razvodnih i kontrolnih ormarića kojima su sakrili estetski neprivlačna vrata i sofica za lounge room - kažu Radošević i Sentić.

Osim stola od pluta, fronte i sve vidljive maske kuhinje zamislili su od OSB ploča koje se kantiraju antracit trakom, a jedna od zanimljivosti svakako su i debla breze, koje su osim odličnog estetskog dojma unijele i dašak prirode u uredski prostor, a usput imaju i funkciju vješalica. Radni stolovi u programerskoj sobi međusobno su odvojeni zelenilom, a prostor nudi opuštenu atmosferu bez akcenata koji bi odvraćali pažnju. Zidovi nasuprot prozora iskorišteni su za whiteboardove koji su na taj način svima vidljivi, a koriste ih svakodnevno.

- Dizajnerska je soba, pak, opuštenija, ima više prostora za slobodu i kreativnost, a smještena je s druge strane loungea kako ne bi ometala programere kojima je potrebna tišina. Nadalje, konferencijske sobe su različitih veličina i različiti su bili pristupi njihovu oblikovanju - zaključuju.

Foto: Sandra Šimunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:35