LIJEPA SINERGIJA STAROG I NOVOG

Divan dom bračnog para u širem centru Zagreba

Zavirite u prostor u kojem vlada topla atmosfera postignuta miješanjem modernog i tradicionalnog, neočekivanim kombinacijama materijala te lijepom, promišljenom paletom boja

INFO: trosobni stan u širem centru Zagreba
KVADRATURA: 125 m2
PROJEKT: arhitektica Kora Demel Zadro
KONTAKT: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., www.korademelzadro.com

Najljepši dio našeg posla je element iznenađenja. Onaj trenutak kad se ispred vas otvore vrata nečijeg doma i, naravno, svaki vas oduševi na svoj jedinstven način. Tako je bilo i ovaj put. Nova, moderna zgrada u širem centru Zagreba navela nas je da očekujemo moderni minimalizam u uređenju interijera, no dočekalo nas je nešto upravo suprotno. Topla atmosfera postignuta miješanjem modernog i tradicionalnog, neočekivanim kombinacijama materijala te lijepom, promišljenom paletom boja.

Arhitekticu Koru Demel Zadro i vlasnike, zreliji bračni par, zatječemo u živom razgovoru popraćenom smijehom i već na prvu nam je jasno da ovdje nije riječ o isključivo poslovnom odnosu.

- Znamo se jako dugo, više smo od arhitektice i klijenata, jako smo bliski pa si možemo sve reći, što je dobar put ka uređenju interijera prilagođenom stvarnim potrebama korisnika - kaže arhitektica te dodaje kako joj je ovaj stan njezinih prijatelja bio poseban gušt.

- Sjajna stvar je bila mogućnost sudjelovanja u gradnji pregradnih zidova i instalacija jer smo se uključili još dok se zgrada gradila i prilagodili originalne projekte potrebama vlasnika koji nisu bili prezahtjevni. Najvažniji uvjet je bio da predivan pogled bude glavna značajka stana. Zbog toga smo premjestili kuhinju neposredno uz prozor, prema pogledu i to je najveća odluka koju smo donijeli. Kuhinja je bila inicijalno smještena u sredini stana, a na ovaj način dobili smo jako svijetlu kuhinju s pogledom, u kojoj imamo osjećaj da kuhamo u prirodi - objašnjava.

Što se tiče rasporeda, otvaranjem ulaznih vrata pruža se pogled prema dnevnom boravku. Ulazna vrata i prateće razvodne kutije od struje i plinomjer skriva jedan sivi portal od medijapana, koji je ujedno i ormar za cipele.

- Ulazni je hodnik svojevrsna aleja prošlosti, sadrži namještaj koji smo donijeli iz prošlog životnog prostora, poput Thonet vješalice i stolica te vitrine za kristal. Ima u tom hodniku i nešto novo, sasvim originalno, a to je uradak naše kćeri nagrađen na natječaju HDD-a "Bor s vama" - pričaju vlasnici.

Kurdska tkana antikna stazica vodi nas do dnevnog boravka. Desno se ulazi u prostor garderobe, a to je ujedno i pretprostor sobe za goste s pripadajućom kupaonicom. Dnevni je boravak sav u bojama, a njih je diktirao jedan važan detalj.

- U procesu traženja stvari za stan "naletjeli" smo na jedan predivan kurdski ćilim, koji nas je sve oduševio bojama. Nijanse duhana, indigo plave i nježnoružičaste postale su lajtmotiv cijelog uređenja - priča Kora Demel Zadro.

Dnevni je boravak povezan s blagovaonicom i kuhinjom te lođom. Lijevo od boravka nalazi se pretprostor glavne spavaće sobe s garderobom, kupaonicom i pomoćnom prostorijom. Duž zapadne fronte stana pruža se balkon, na koji se izlazi iz spavaće sobe. Rasvjeta je u cijelom stanu ostvarena pomoću istovjetnih reflektora na šinama uza zidove koji indirektno osvjetljavaju prostor te s dva velika crna lustera, koji su iznutra zlatni te toplim svjetlom osvjetljavaju blagovaonski stol i kuhinjski pult. Brojni komadi namještaja doneseni su iz prijašnjeg stana.

Radne plohe u kuhinji su masiv hrasta, a kuhinjski uređaji su mat crni, prepoznatljivog retro dizajna tvrtke Smeg. U svima najdražem dijelu u nastavku kuhinje nalazi se bar koji skriva mnoštvo vintage šalica i čaša, naslijeđenih zdjelica i, naravno, biranih pića sa svih strana svijeta

Najdraži dio vlasnicima je kuhinja s pogledom, posebna po tome što je unutrašnjost svih ormarića boje patlidžana

- Da, trosjed je iz prethodnog stana, ali smo ga pretapecirali u plavu pliš tkaninu kako bi bio usklađen sa spomenutim kurdskim tepihom, a ista je priča i s dvije fotelje. Jedna je nježnoružičasta, a druga, De Padova, s pripadajućim tabureom, patlidžan ljubičaste boje. Polica za knjige je Poliform, također vintage, stara je barem 25 godina, a savršeno se dala rastaviti i ponovno sastaviti te je otrpjela, bez obzira na slavno ime, i moju malu intervenciju, u vidu crnog stolića za televizor - smije se arhitektica.

U dnevnoj zoni najupečatljiviji elementi su Poliform biblioteka, veličanstvena slika Otona Glihe i kurdski ćilim čije boje su diktirale cjelokupno uređenje

Stan je udomio i neka naslijeđena umjetnička djela, grupirana u aleji prošlosti u ulaznom hodniku te u sobi za goste, a i neka nova, koja su odabir vlasnika posebno za ovaj stan, poput Otona Glihe u dnevnom boravku i Borne Demela u spavaćoj sobi. Kad smo kod spavaonice, ona je u nježnim sivim tonovima i povezana je s velikom walk in garderobom. Na podu garderobe je (naravno lažna) zebrina koža obojena u srebrno, ormar je izrađen po mjeri, a ogledalo je na zidovima između gornjih i donjih zatvorenih elemenata garderobnog ormara. Uvijek pitamo vlasnike koji im je najdraži dio stana, a ovdje nema dileme.

- Najdraži dio stana nam je kuhinja, posebno kuhinjski pult, s dvije barske stolice u losos crvenoj boji i, po nama, s najboljim pogledom u Zagrebu - smiju se vlasnici, a mi se moramo složiti.

Kuhinja je pariškoplave boje, kao i ormari blagovaonice, koji s kuhinjom čine cjelinu. Iznenađujuće, unutrašnjost svih kuhinjskih elemenata je boje patlidžana, a radne plohe su masiv hrasta. Kuhinjski uređaji su mat crni, prepoznatljivog retro dizajna tvrtke Smeg.

Spavaća soba spojena je s walk in garderobom u kojoj su ormari izrađeni po mjeri, a ogledala su integrirana u njihove plohe

- Svima omiljeni dio blagovaonice je bar, koji se krije iza dvokrilnih vrata visokog blagovaonskog ormara. Prepun je vintage šalica i čaša, naslijeđenih zdjelica i, naravno, biranih pića sa svih strana svijeta - objašnjava nam ova vesela ekipa dok bira idealnu kapljicu za ovaj popodnevni trenutak. Kako se mijenja doba dana, tako se mijenja i prekrasan pogled na park koji je bio i najveći razlog vlasnicima da kupe upravo ovaj stan.

Da, taj pogled je najveći plus, u njega smo se istog trenutka zaljubili. Lokacija stana je također odlična, blizu je tramvaja, Britanca i svih nama važnih sadržaja u gradu. Naravno, privukla nas je i optimalna veličina i sjajan raspored.

Uz to, mislim da smo postigli ugodnu atmosferu, ponajprije rasvjetom i bojama, te osmislili funkcionalan interijer, ostvaren za potrebe dvoje zrelih ljudi - zaključila je Kora Demel Zadro.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:20