TRŽIŠTE NEKRETNINA

Dolazi zanimljiva godina na tržištu nekretnina, nema razloga za veći pesimizam

 IVANA NOBILO/CROPIX
Iako se na nekim stranim tržištima bilježe velike promjene, primarno pad transakcija, u Hrvatskoj ne očekujemo krah tržišta

U Hrvatskoj postoji više tržišta nekretnina: Zagreb, obala, kontinentalni dijelovi, kao i ono novogradnje i starogradnje. Na svakom će vladati drugačija pravila u 2023. godini.

image
IVANA NOBILO/CROPIX

Predviđanje stanja na tržištu iznijela je Lana Mihaljinac Knežević, koja smatra da će se cijene starogradnje u Zagrebu donekle sniziti, i već su niže

- Iako se na nekim stranim tržištima bilježe velike promjene, primarno pad transakcija, u Hrvatskoj ne očekujemo krah tržišta kao 2009. jer su okruženje, tržište i ekonomska situacija potpuno drukčiji. Naravno da to neće biti tako ako ipak dođe do dramatične eskalacije sukoba u Europi, velike energetske krize ili nekog drugog nepredviđenog događaja. Potreban je oprez, ali zasad nema razloga za prevelik pesimizam - kaže Lana Mihaljinec Knežević, direktorica agencije Zagreb West.

image
Privatna arhiva

Lana Mihaljinec Knežević kaže da razloga za veliko slavlje neće biti, ali hrvatsko tržište je specifičlno, naročito obala

U zadnjem kvartalu 2022. prosječne postignute cijene posvuda su bile niže nego što se čini, dodaje ona, tako da su u Zagrebu oko 1900 eura po četvornome metru, ovisno o promatranom izvoru.

Neizvjesnost

- Uočilo se sve veće razilaženje između traženih i postignutih cijena uz pad transakcija, oboje u segmentu starogradnje, što sve ukazuje da je tržištu potrebna korekcija, primarno traženih cijena starijih stanova. Makroekonomski trendovi izazivaju neizvjesnost, ali predviđanja za njihova kretanja su manje pesimistična nego u prvoj polovici 2022. Inflacija je još prisutna, ali njezina je stopa prošli mjesec bila niža nego prethodnih - predviđa L. Mihaljinec Knežević.

Dodaje da će ekonomski rast biti niži nego ove godine, cjelokupna potrošnja, pa tako i na nekretnine, usporit će se, ali ne očekuju se negativne stope. Kamatne stope će porasti, ali minimalno, jer čini se da ih Europska centralna banka više neće podizati. Stopa nezaposlenosti, kako se zasad čini, neće padati.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Razlike cijena novogradnje i starogradnje bit će sve veće, i zato što novogradnje ima malo na tržištu u glavnom gradu

- Situacija u Ukrajini, Kini i Americi i dalje će utjecati na globalne makroekonomske trendove, koji će se neizbježno preliti i na Hrvatsku. Teško je precizno predvidjeti u kojem će se smjeru kretati, jer je puno neizvjesnosti, ali loša predviđanja o globalnoj recesiji u posljednjih su nekoliko tjedana umanjena. Uvođenje eura i ulazak Hrvatske u schengenski prostor pozitivno će utjecati na tržište nekretnina, pogotovo na obali, gdje je već svaki četvrti kupac stranac, ako ne dođe do recesije na našim glavnim emitivnim tržištima - smatra.

Stambeno zbrinjavanje

Priuštivost stanovanja za građane u Hrvatskoj postaje sve veći problem, u obalnim područjima zbog fokusa na turizam i visokog udjela kupaca koji su strani državljani visoke platežne moći, zbog čega su cijene svih nekretnina visoke. U Zagrebu, pak, zbog premale ponude, primarno novogradnje po barem prosječnim cijenama te starogradnje po realnim cijenama. U kontinentalnim dijelovima, kaže, sve su veći demografski problemi.

- Potrebna je sustavna strategija stambenog zbrinjavanja stanovništva, koja mora uključivati i infrastrukturni razvoj te ulaganja javnog sektora. U Zagrebu napokon postoje najave takvih programa - kaže.

image
MARKO TODOROV/CROPIX/CROPIX

Fond kupaca visoke platežne moći, koji su imali akumuliranog kapitala, pa su kupovali, se već dosta potrošio

Novosagrađene nekretnine i dalje će biti vrlo poželjne, u Zagrebu između ostalog zbog stvarnog, ali i psihološkog utjecaja potresa. Cijene građevinskog materijala i njegova dostupnost posljednjih su se mjeseci stabilizirali.

U segmentu novogradnje neće doći do velikih promjena naniže u cijenama jer se malo gradi, a potražnje ima. U segmentu starogradnje svagdje, zaključuje Lana Mihaljinec Knežević, a pogotovo u Zagrebu, mnogi vlasnici trebaju sniziti tražene cijene žele li nastaviti prodavati svoje nekretnine jer se fond kupaca visoke platežne moći, koji su imali akumuliranog kapitala, pa su u 2022. ulagali u nekretnine kako bi zaštitili vrijednost novca od inflacije ili kupovali ušteđevinom prije uvođenja eura, potrošio, na što ukazuje pad transakcija u zadnjem kvartalu. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 17:46