Moderni mikro - dom

Drvena montažna kuća od 20 kvadrata: Može biti dom, ured ili kuća za goste

 Clinton Weaver
Vanjska strana je obložena letvicama od čempresa i čeličnim krovom koji se očituju u minimalističkom izgledu

Montažna arhitektura smanjuje građevinski otpad, smanjuje ugljični otisak i, naravno, lakše ju je transformirati nego tradicionalni dom. Minima je montažni modul od 20 četvornih metara dizajniran da bude fleksibilna struktura koja služi kao samostalni mali dom ili kao dodatna jedinica u dvorištu koja se može koristiti kao kućni ured ili prostrana gostinjska kuća. Izrađen je od drva - CLT (cross-laminated timber) koje je održiv materijal i ima manju emisiju ugljika od betona. Ovaj moderni mikro - dom daje malo i japanskih vibracija kojima je teško odoljeti.

image
Clinton Weaver
image
Clinton Weaver
image
Clinton Weaver
image
Clinton Weaver


Vanjska strana je obložena letvicama od čempresa i čeličnim krovom koji se očituju u minimalističkom izgledu. Jedinica ima modernizirani profil koji je usmjeren na čovjeka i pruža osjećaj topline doma. Fasada se otvara staklenim vratima s drvenim okvirom koja kada otkližu na jednu stranu otkrivaju skandinavsko i japanski interijer. Vrata se mogu djelomično skriti ekranom od tvrdog drva ili prozirnom zavjesom.

Australski studio TRIAS dizajnirao je ovu jedinicu u suradnji s proizvođačem montažnih objekata FABPREFAB. Cilj je bio ne samo učiniti arhitektonski projektirane domove pristupačnijima, već i montažne zgrade učiniti privlačnijima. “Dosta smo istraživali australska i inozemna tržišta. U Australiji se naglasak stavlja na niske cijene, dok je u Europi naglasak na kvaliteti i dugovječnosti. To se savršeno slaže s filozofijom naše prakse. Željeli smo stvoriti nešto dobre kvalitete, ali i istražiti kako montažna kuća ne bi izgledala kao montažna ”, kaže Jennifer McMaster, direktorica TRIAS -a.

image
Clinton Weaver
image
Clinton Weaver
image
Clinton Weaver


Minima ne zahtjeva betonski temelj i umjesto toga koristi posebnu vrstu uzemljenog vijka koji može po potrebi olakšati premještanje, što uvelike smanjuje utjecaj na okolinu gradilišta. Budući da je riječ o modularnom dizajnu, možete dodati dodatni modul u T-formaciju kako biste udvostručili površinu. Impresivni montažni dom mogao bi stati gotovo bilo gdje gdje postoji otvoren prostor stvarajući više mogućnosti za izgradnju pristupačnih zajednica koje mogu rasti.

Kompaktna podna površina podijeljena je u različite zone koje zajedno grupiraju različite funkcije. Na primjer, "mokra" područja poput kuhinje i kupaonice nalaze se s jedne strane kuće, dok su dnevni i spavaći prostori koncentrirani u jednu fleksibilnu zonu u središtu kuće.

image
Clinton Weaver
image
Clinton Weaver


Unutarnji zidovi, strop i pod prekriveni su s mnogo lameliranog drva (CLT)- održivog inženjerskog proizvoda od drva koji uključuje slojeve brzorastućeg drva koji su zalijepljeni okomito jedan na drugi, što rezultira strukturno čvrstom i vatrootpornom konstrukcijom. Ovo je otporan materijal koji ne samo da izgleda dobro, već je i savršen za montažu.

Sve u domu namjerno je napravljeno da izgleda besprijekorno. ”Održavanje svih spojeva i linija što jednostavnijim i besprijekornijim važno je u malom prostoru. Živjeli smo u sićušnim stambenim prostorima pa znamo koliko su te linije kritične za dojam povećanja prostora ", dodaje Jonathon Donnelly, direktor u TRIAS -u.

image
Clinton Weaver
image
Clinton Weaver
image
Clinton Weaver


U dnevnom boravku ima mnogo ugradbenog namještaja koji pomaže uštedjeti prostor, poput integrirane klupe za sjedenje, koja ima i spremište ispod i iznad. Točno u sredini nalazi se ormar od zida do poda koji zapravo ima krevet, stol i police integrirane unutra. Tijekom dana krevet se može sklopiti, a višenamjenski stol izvući za jelo ili rad. Noću se krevet može spustiti kako bi se otkrio veliki madrac, kao i rasvjeta i spremište iza.

image
Clinton Weaver
image
Clinton Weaver
image
Clinton Weaver
image
Clinton Weaver


Kuhinja ima umanjenu radnu ploču sa svim bitnim stvarima - sudoper, štednjak, pećnica, kuhinjska napa, skriveni hladnjaka i mnogo prostora za pohranu. Ukrštena ventilacija potpomognuta je dodavanjem malih vrata sa strane kuhinje, a koja također funkcioniraju kao sporedni ulaz. Kupaonica se nalazi iza kuhinje i prolazi pored sporednog ulaza. Pločice sive boje, u kombinaciji s CLT ormarićima, stvaraju smirujuću atmosferu, osvijetljenu uz pomoć krovnog prozora nad tušem.

„Nešto nam je zapelo za oko prije ove ideje, a to je izvješće Instituta Grattan iz 2018. o australskim gradovima: „Najbrži način udvostručenja gustoće je dodavanje nečeg manjeg u svaki postojeći blok. “Mali umetci mogu pomoći u zadržavanju prigradskog karaktera, a iznimno dodaju društvenu koheziju i stanovanje ”, kaže tim i taj prekrasan osjećaj je ono što nam je trenutno potrebno da nas odvede od nebodera prema održivoj arhitekturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 18:46