NOVI DOM I PRIVREMENI URED

EKSKLUZIVNO Arhitekt Ante Vrban prve nas je proveo kroz svoj novi stan u strogom središtu Zagreba te nam je otkrio neke od tajni kako ga je uredio

 Neja Markičević/Hanza Media
 

U raskošnoj gradskoj palači u zagrebačkom Donjem gradu, koji je nedavno prilično stradao u potresu, nalazi se novi atraktivni dom arhitekta Ante Vrbana. Zgrada u kojoj je smješten, blizu Zrinjevca i Trga bana Jelačića, dobro je prošla u havariji, ponajviše zbog odličnog održavanja i pažnje koju stanovnici pridaju obnovi njene unutrašnjosti.

Ovdje je Ante Vrban na neko vrijeme preselio i dio svog ureda sa Zrinjevca, koji se nalazio u palači čija je obnova u tijeku. Tako je njegov novi dom, zbog iznenadnih okolnosti, postao uredski i stambeni prostor.

Neja Markičević/Hanza Media

Neja Markičević/Hanza Media

- Tražio sam stan u strogom središtu grada dva mjeseca i pogledao sam dosta lokacija. Odmah, još u ulazu u samu zgradu, rekao sam agentici da je to ono što želim jer su me oduševili haustor, restaurirani lift, štukature, ispolirani mramor...Tu zgradu su gradili ljudi koji nisu štedjeli na materijalima i konstrukciji - govori Ante Vrban.

Neja Markičević/Hanza Media

Baš kao kod ljubavi na prvi pogled, nakon haustora su mu se svidjeli i vlasnici stana, a i stan ga je oduševio zbog visine stropa, orijentiranosti na ulicu, detalja i površine od 187 kvadrata.

Neja Markičević/Hanza Media

- Dogovorili smo se za 15 minuta! Taj dan sam rukom nacrtao koncept, za dva tjedna je bio gotov projekt, pokazao sam predstavniku stanara nacrte, obavijestio sam stanare o radovima i počelo je preuređenje. Pet mjeseci kasnije sam se uselio - kaže Vrban.

Neja Markičević/Hanza Media

Neja Markičević/Hanza Media

Neja Markičević/Hanza Media

Stan ima dvije spavaće sobe, obje s kupaonicom i garderobom, dok su u zasebnom dijelu kuhinja, WC za goste i servis. U preostalom dijelu je veliki dugački dnevni boravak u sklopu kojeg su na jednoj strani salon s niskim sjedenjem i blagovaonica te radni prostor na drugoj.

Zanimalo nas je na koji način je u građevinskom smislu stan preuređen, pa nam je Vrban detaljno opisao i otkrio poneku svoju tajnu uspješnog preuređenja stambenih prostora u staroj jezgri grada, što uključuje i njegov prijašnji stan u središtu Zagreba, koji je prodao.

Neja Markičević/Hanza Media

- Otukli smo staru žbuku sa zidova i stropova, uvedene su potpuna nova instalacija struje i nova odvodnja, podove smo demontirali do nosive konstrukcije, učvrstili grede čeličnim profilima i međuprostor popunili vulkanskom granulom te stavili duple OSB ploče slagane u križ na površinama na kojima je parket, a u kupaonicama, kuhinjama i WC-u za goste napravili smo novu glazuru i strujno podno grijanje - nabraja.

Dimnjak je saniran i stavljen je novi kondenzacijski bojler. Razvučena je nova instalacija grijanja. Zidovi i strop su obloženi gips kartonskim pločama koje su ogletane i na njih je aplicirana gipsana štukatura. Električna instalacija je postavljena u bužirima unutar prostora potkonstrukcije za knauf.

Neja Markičević/Hanza Media

Neja Markičević/Hanza Media

Neja Markičević/Hanza Media

- Na površinama na kojima su OSB ploče postavljen je parket - izbijeljeni bijeli hrast velikih dimenzija kao na palubi broda. To obožavam i to je moj zaštitni znak. Ostale prostorije su u kamenu Onix koji je došao iz Irana. Kamena ploče su dimenzija 200 x 150 centimetara. To je stvarano bio izazov, ali rezultat je opravdan - opisuje A. Vrban.

Rasvjeta je vrlo bitna u ovom stanu. Ona je uglavnom linijska indirektna, u led tehnologiji s 3000 Kelvina. Želio je naglasiti ambijentalne konture stana, kako bi do izražaja došli njegova dimenzija i interijer.

Neja Markičević/Hanza Media

- Testirao sam novu tehnologiju kako bih ­ju mogao implementirati i u svoje buduće projekte. Volim toplu boju leda. Rasvjeta je ključ dobrog interijera. Dva suprotna zida sam obložio refleksivnim trakama po visini. One su svojevrsni 'potpis' moje arhitekture i prisutne su u svim mojim projektima. Ručno su brušene jer dimenziju koju tražim strojevi ne mogu proizvesti. S dva suprotna zida u refleksiji vizualno se dodatno proširio dojam prostora. Na njima su grigio ogledala - otkrio je Ante Vrban.

Kroz čitav stan proteže se instalacija audio zvučnika. Restaurirani su prozori koji gledaju na ulicu i zamijenjena su stakla.

- Htio sam dobiti eteričan, svijetli prostor u dnevnom dijelu stana koji će, s obzirom na to ondje ima puno dnevnog svjetla, davati osjećaj svježine, čistoće i elegancije. Središnji prostor dnevnog boravka je slobodan jer ne volim natrpan prostor. Gipsane štukature na zidovima su rađene ručno, oblikovno iz perioda u kojem je građena zgrada. Ton zida je siv - opisao je arhitekt.

Neja Markičević/Hanza Media

Neja Markičević/Hanza Media

Neja Markičević/Hanza Media

Druga kupaonica u stanu uređena je u keramici dimenzija 300 x 150 centimetara, koja je dopremljena iz talijanske tvornice Ariostea. Parket u spavaćim sobama je antracit Berti slagan u riblju kost. Tamniji tonovi u njima stvaraju intimnu atmosferu. Ovi su u paleti boja koja ide iz sivo-srebrne u antracit. Vizualno su drugačiji od onih u dnevnim prostorijama. Garderobe još nisu gotove. Bit će od antracit lakiranog drva, a korpusi obučeni u sivu alcantaru, s prozirnim fasetiranim staklenim vratima. Općenito u stanu prevladavaju bijela, boja pijeska, siva, antracit i srebrna.

Neja Markičević/Hanza Media

Neja Markičević/Hanza Media

Namještaj u stanu je kombinacija Vrbanovih kolekcija kroz vrijeme i dizajnerskih komada koje voli. Ima nekoliko komada Waltera Knolla i Pierrea Paulina koji su restaurirani.

- Naslonjač Barcelona u dnevnom boravku je prvi dizajnerski komad namještaja koji sam kupio prije više od 20 godina. Najdraži komad namještaja ili najdraži kutak mi je Pierre Paulin sofa u bijelom materijalu - kaže on.

Neja Markičević/Hanza Media

Veliki okrugli luster iznad stola je od jednog mladog talijanskog dizajnera, koji je kupio u Italiji. Slike i skulpture­ koje krase stan putuju s njim gdje god se preseli. Ima nekoliko njegovih radova, nešto ih je sam kupio, a dio je dobio na poklon.

- U vječnoj sam potrazi za umjetninama. Volim suvremenu umjetnost. Nisam tip od naive i teških tamnih slika - dodaje.

U financijskom smislu, riječ je vjerojatno o skupoj rekonstrukciji stana, pitamo.

- Kvalitetni materijali imaju svoju cijenu, ali vremenom se isplate. Uvijek radije pričekam pa napravim ili kupim nešto kvalitetno kad mogu, nego da privremeno ugradim manju kvalitetu - rekao je Vrban.

Neja Markičević/Hanza Media

Ovaj stan, nakon što ga je kupio, isprva je trebao biti samo njegov novi dom. No, došlo je do izmjena plana korištenja zbog potresa.

Neja Markičević/Hanza Media

- Budući da je moj biro bio 100 metara dalje, na Zrinjevcu 1, u zgradi koja je u potresu dosta oštećena te traje njena rekonstrukcija, privremeno smo ja i dio zaposlenika kod mene u stanu. Ostatak ekipe radi online. I moram priznati da dosta dobro funkcioniramo u ovom ludom vremenu. Soba za goste je postala ured. Moj radni stol je sada u dnevnom boravku. Tu nam dolaze klijenti i jako im je kul vidjeti kako živim i kako izgleda baš moj prostor - priča nam Vrban, koji je ponosan što nijedan od sedam stanova koje je uređivao u središtu Zagreba za klijente ili sebe nije oštećen u potresu.

Neja Markičević/Hanza Media

Veseli se povratku u ured na Zrinjevcu, ali to, dodaje, sigurno neće biti prije rujna.

- Najvažnije je da smo svi dobro, drugo ćemo riješiti. U potresu su moj novi stan i zgrada prošli neoštećeni, mislim da je to zbog vrlo dobrog održavanja zgrade. Svaki se projekt preuređenja daje upravitelju na uvid te je sve više, u smislu brige o zgradi, kao u nekim stranim državama. No, tijekom obnove stan sam i učvrstio, primjerice drvene grede čeličnim profilima - objašnjava Vrban.

Neja Markičević/Hanza Media

Za kraj, pitamo ga s čime je u novom stanu najzadovoljniji.

- Prije svega sam zahvalan što mogu imati ovakav dom, što mi je omogućio posao koji radim i u njega se uživam vraćati nakon gradilišta izvan Hrvatske. To je veliki blagoslov, volim njegovu atmosferu i mir - kaže.

Neja Markičević/Hanza Media

A s čime je njegov vjerni pas Zeus posebno zadovoljan?

- Zeus je super pas, njemu je samo važno da sam ja blizu i da mu je klopa blizu (smijeh). Voli, naravno, moj krevet, u koji se stalno šverca - rekao je Ante Vrban, kojeg smo ostavili da uživa u svome novom ambijentu.

Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 11:48