Battersea Power Station u Londonu

Europski ured Applea u kotlovnici Elektrane

Predstavljen atraktivni golemi projekt Battersea Power Station u Londonu. Projekt uključuje i privatnu investiciju gradnje produžetka linije metroa te park od 3 hektara

Ovogodišnja konferencija Filipović, petnaesta godišnja međunarodna konferencija o razvoju nekretnina, započela je vrlo zanimljivo - izlaganjem Martino Stierlia, glavnog kustosa dizajna i arhitekture poznatog Muzeja moderne umjetnosti (MoMA) iz New Yorka, koji je okupljenima predstavio znamenita dijela arhitekture, primjerice ona od Le Corbusiera i Mies van der Rohea, a onda naglasio i koje je kulturno bogatstvo, pa i turistički potencijal, graditeljska ostavština iz razdoblja Jugoslavije, kao što su hotel Haludovo i nekadašnje lječilište Krvavica kraj Makarske.

- Javni prostori u ovim objektima jedna su od kvaliteta koje bi se trebalo naglašavati i u budućnosti - kazao je M. Stierlia.

I upravo se javni prostor kao tema spominjao i u drugim predavanjima na konferenciji, kao značajan bonus privatnih investicija, koji privlači kupce stambenih ili poslovnih prostora. Takav primjer su i projekti GTC grupe u Zagrebu, njihov Matrix i plan ekstenzije tog projekta te ostali koje imaju u regiji.

- Uspješnim tvrtkama atraktivan radni prostor i njegovo okružje spadaju i u bolje uvjete za ponuditi mogućim zaposlenicima - rekao je Thomas Pucher, vodeći arhitekt Atelijera Thomas Pucher iz Graza, suradnik GTC grupe.

Na konferenciji su predstavljeni i London festival of Architecture i Londonski Royal Docks Projekt. Moglo se čuti i zašto je Beč deset godina za redom proglašen najugodnijim gradom za život na sjeveru.

40 MILIJUNA

Predstavljen je i europski top projekt - Battersea Power Station u Londonu, revitalizacija područja stare elektrane koja se nalazi preko puta Chelseaja na južnoj obali rijeke Temze u Batterseaju. Projekt će se realizirati u osam faza, a investitor je konzorcij kojeg čine tri malezijske tvrtke. Riječ je o budućem novom dijelu Londona, koji je kao grad u gradu, ovdje će sve biti na jednome mjestu - stanovanje, uredi, šoping, prostori za zabavu i događanja... Na području od 18 hektara smjestit će više od 4000 apartmana, očekuje se oko 40,000.000 posjetitelja godišnje, a taj će razvoj omogućiti 160.000 četvornih metara poslovnog prostora.

- Elektrana sadrži dvije zgrade, jedna je iz 1933. godine i druga iz kraja 40-ih. Dimnjaci u dorskom stilu su iz istog razdoblja. Zapadna zgrada Elektrana A ima detaljan art deco interijer, mramorne podove, to je golema industrijska građevina iz doba i stila kao Veliki Gatsby. Elektrana je stavljena izvan pogona 1983. godine. Od tada je bilo niz prijedloga što bi ovdje trebalo biti, ali nisu realizirani, uglavnom, jer nisu riješili pitanje prijevoza, gustoće gradnje, troškova i razumijevanja kompleksnosti postojećih građevina - rekao je Marko Salopek, projekt menadžer tvrtke Battersea Power Station Development Company.

ZELENI KROVOVI

Aktualni projekt predvidio je i novu stanicu metroa, i to kao privatno financirano proširenje linije metroa, koje se već gradi na području faze 3 projekta.

Prva faza ovog projekta već je realizirana i otvorena 2017. godine, sadrži stambene zgrade sa 865 apartmana, 24 restorana, barove i kafiće te trgovine koje su dio malih lokalnih lanaca, i to u objektima sagrađenim do elektrane. To nije spavaonica nego živahno mjesto koje ima festivale, događanja i aktivnosti u slobodno vrijeme. Druga faza obnova je i revitalizacija elektrane čiji su dijelovi zaštićeni spomenici kulture i radovi su u tijeku. U središnjoj kotlovnici, smjestit će se na šest katova Apple uredi, na površini od 50.000 kvadrata.

Elektrana sadrži dvije zgrade, jedna je iz 1933. godine i druga s kraja 40-ih. Zgrada A ima detaljan art deco interijer. Očekuje se da će ovo područje godišnje posjetiti više od 40 milijuna posjetitelja, kaže Marko Salopek

- U samoj zgradi elektrane bit će raznih namjena kao što su prostor za događanja za 2000 osoba, kino, 150 trgovina i restorana na tri kata, 253 luksuznih stanova od kojih će neki imati u interijeru dio fasade. Svi će krovovi biti zeleni, jedan će dijeliti stanari i zaposlenici Apple ureda... Na vrhu sjeverozapadnog tornja uredit će staklena promatračnica sa spektakularnim pogledom na London, na koju se dolaziti panoramskim liftom - opisuje Marko Salopek.

Na fazi 2 trenutno radi 2600 osoba, koristi se 17 dizalica, a naručeno je 1,8 milijuna novih komada cigle. Za ukupni projekt angažirani su mnogi poznati arhitekti kao što su Wilkinson Eyre Architects i Foster + Partners, Frank Ghery, čija su razmišljanja također ključna za razvoj, a veliki se dio radova provodi u suradnji s konzervatorima.

ROYAL DOCKS

Na južnom ulazu u Elektranu nalazit će se golemi trg, a na sjevernom park od tri hektara koji se prostire do rijeke i tvori 450 metara riječne linije.

- Izazov ovakve goleme obnove i gradnje su primjerice materijali obnove koje smo tražili i našli lokalno i globalno. Našli smo i opeke iste dvije tvrtke kojom je građena elektrana 30-ih i 40-ih godina - dodaje Marko Salopek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:05