COOL MJESTO

Gymlab, nova dimenzija treniranja u Zagrebu

Na čak 420 kvadrata proteže se jedna od trenutačno od poželjnijih adresa u gradu za sve koji vole zdrav život i vježbanje. Gymlab, među ostalim, privlači i neočekivanim interijerom. Bili smo tamo i doznali kako je tekla priča o uređenju

INFO: Gymlab centar
LOKACIJA: Ulica Milana Rešetara 32, Zagreb
UREĐENJE: arhitekt Domagoj Kranjčević i dizajnerski studio Locanda
KONTAKT: www.gymlab.hr

U zapadnom dijelu Zagreba, u naselju Špansko, nedavno je otvorena sasvim drugačija teretana koja je odmah privukla našu pažnju, i to dizajnom interijera, filozofijom rada i energijom koju je nemoguće ne osjetiti. Zove se Gymlab, smještena je u prizemlju stambene zgrade i prostire se na 420 četvornih metara.

Dekorativni elementi, police, ogledala i držači za fitness opremu izrađeni su od metala u elegantnoj tamnosmeđoj, bruniranoj boji

- Projekt je stvaran s puno znanja, ljubavi prema vježbanju i entuzijazma te mislim da se to definitivno osjeti u našoj teretani koja donosi sasvim drugačiju dimenziju vježbanja. Nema klasičnih sprava s utezima, a vježba se isključivo uz nadzor naših stručnih trenera, bilo u grupama, manjim ili većim, ili kroz individualne treninge - objašnjava Matej Filipi, diplomirani kineziolog i vrhunski kondicijski trener koji je jedan od pokretač koncepta teretane Gymlab. Inače, kako bi realizacija projekta bila uspješna, okupljena je cijela ekipa stručnjaka, od arhitekta i izvođača do partnera.

- Ova teretana mijenja kulturu vježbanja prvenstveno zato što ima stručan tim koji pomoću sprava na zračni potisak te različitim spravama na sajlama omogućava vježbanje cijelog tijela i pokrete u 360 stupnjeva. Sprave na kojima se vježba funkcioniraju na principu pneumatike i dozirane su pravim opterećenjima i tako su prilagođene tjelesnom stanju svakog klijenta - ističe Filipi. Riječ je o brendovima poput Keisera (čiju opremu koristi i NASA), zatim Technogym Skilmill, Eleiko, Wattbike, Queenax Precor, Versaclimber...Nas je najviše zanimala vizija uređenja Gymlaba koji se vizualnim identitetom dosta izdvaja iz mase sličnih projekata.

Glavni i odgovorni arhitekt je Domagoj Kranjčević koji je u suradnji s talijanskim dizajnerskim studijem Locanda, odradio ovaj projekt uz pomoć stručnog tima projektanskog ureda Gabriel projektiranje.

- Inspiraciju uređenja u industrijskom stilu pronašli smo u visokim, nedovršenim stropovima, vidljivim instalacijama i vidljivim betonskim konstrukcijama. Odlučili smo betonske zidove i stropove samo obrusiti i impregnirati, instalacije obojati u crnu mat-boju, a podove obložiti toplim drvenim oblogama koji će ublažiti sirovost betona. Instalacije zidova nismo skrivali, nego naglasili koristeći bakrene cijevi i nadgradne vintage utičnice. Moderna rasvjeta jakih čistih linija, namještaj u boji trave, plakati s prikazima prirode te drveni komadi greda u kombinaciji s mahovinom na ulazu naglašavaju stil i snagu interijera - ističe arhitekt Kranjčević.

Tijekom uređenja prostora teretane dosta se radilo po principu "ponovno iskoristi element u prostoru i dovedi ga u suvremeno okruženje". Tako su drvene grede nađene "in situ" integrirane u zeleni zid na ulazu, ogolio se betonski zid i naglasile instalacijske cijevi na stropu. Dekorativni elementi​​, police, ogledala i držači za fitness opremu izrađeni su od metala u elegantnoj tamnosmeđoj, bruniranoj boji. Šank je presvučen betonom, a njegovu sirovost dojmljivo ublažava upečatljiva indirektna rasvjeta koja kao da izvire iz poda.

Garderobe i prateći sadržaji osmišljeni su u toplijim bež tonovima kako bi se postigla udobnost i komfornost sadržaja, bez odstupanja od arhitektonske izvorne ideje. Veliki izazov u uređenju predstavljali su dobro kombiniranje postojećih arhitektonskih elemenata s modernim sadržajima fitness centra.

FOTO: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:15