EKOLOŠKI I TEHNOLOŠKI SUPERIORNA

Hedonistička oaza poznatog sportaša

Zavirite u kuću studija tecDESIGN površine 420 kvadrata

Nagrađivani arhitektonski studio tecDESIGN stoji iza projekta obiteljske kuće za Mikea Rockenfellera, poznatog njemačkog profesionalnog vozača utrka. Kuća se nalazi u Švicarskoj i ima 420 četvornih metara, a posebna je prvenstveno po modernom dizajnu koji, pak, u svakom svom centimetru slavi ljepotu lokacije na kojoj se nalazi. Naime, kuću karakteriziraju ogromne staklene stijene koje ju u potpunosti otvaraju prema predivnoj obližnjoj prirodi, spajajući tako na najbolji mogući način interijer i eksterijer. – To je bio glavni zahtjev klijenta, da se objekt sasvim spoji s okolišem.

Nastojali smo da mu ispunimo tu želju i nadam se da smo u konačnici uspjeli u tome. Pogotovo smo se trudili da najintimniji dio kuće tj. spavaće sobe koje se nalaze na gornjoj etaži budu u najvećem doticaju s prirodom. Tako sve spavaće sobe imaju otvoren pogled na jezero koje se nalaze u blizini – pričaju arhitekti Sebastian Knorr i Heiko Ostmann i otkrivaju kako su ih nakon prvog dana i prve noći vlasnici oduševljeno nazvali i ispričali kako su bili oduševljeni buđenjem s pogledom na divno zelenilo.

Ekologija+tehnologija

Arhitekti dodaju kako ova kuća nije samo lijepa već i ekološki te tehnološki superirona – ima geotermalni sustav toplinske pumpe i super izolirane zidove, a sa svime u kući može se upravljati sustavom koji se zove E-glas. Riječ je o elektroničkom sustavu koji korisniku omogućava da pomoću glasovnih naredbi upravlja svojim domom. – Sve u ovoj kući je jako pametno, a osim velikih staklenih stijena, kuća je sagrađena i od čvrstih betonskih konstrukcija, čelika i kvalitetnog drva. To su iznimno kvalitetni materijali koji čine savršen spoj u gradnji obiteljskih kuća – objašnjavaju arhitekti.

Lijepa, ali jednostavna

I sam interijer u ovoj kući je impresivan. Svaki komad namještaja i detalj, kažu arhitekti, pažljivo je biran. – Većina namještaja kupljena je u B&B Italia, a neke komade namještaja koje smo htjeli uklopiti u prostor nismo mogli pronaći u trgovinama, pa smo ih sami dizajnirali. Nismo htjeli ništa prepustiti slučaju. Gotovo sva rasvjeta u interijeru je od Flosa, a u kupaonicama prevladava dizajn tvrtke Falper.

Ovu smo kuću zamislili kao dizajnersku oazu, ali koja istovremeno nije napadna i nametljiva, nego jednostavna. Drugim riječima, zamislili smo je kao savršenu hedonističku oazu u kojoj se vlasnici mogu bezbrižno opustiti i odmoriti – objašnjavaju arhitekti i dodaju kako je po njima možda najbolji dio ove genijalne rezidencije mnoštvo terasa i dvorišta prepunih cvijeća, drveća i kuteva za čistu uživanciju.

Uživanje na otvorenom

– Vlasnici su odlično zamislili da dvorišta i terase budu produženi dio dnevnog boravka. Čim izađe sunce, sve se seli na otvoreno, roštilja se, druži s brojnim članovima obitelji i prijateljima. Ako, pak, nije neko druženje u pitanju, onda je to obično popodnevno izležavanje na ležaljci uz dobru knjigu i omiljeno piće ili večernji razgovori udvoje uz čašu dobrog vina i poneki ukusni zalogaj – otkrivaju arhitekti.

Što sve još radi ovaj arhitektonski studio možete saznati na njihovoj stranici www.tecdesignla.com.

Foto: tecDesign

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:10