PRIPAZITE MALO

I vama se može dogoditi! Evo što trebate napraviti kako biste izbjegli kobni scenarij na vrijeme

Nikolina Ristović
 Neja Markicevic/Cropix
Atmosferski bojler, stolarija koja snažno brtvi i jaka napa su opasna kombinacija

Posljednjih dana i mjeseci svi smo se barem jednom zapitali kako uopće dolazi do trovanja ugljikovim monoksidom te je li i naš dom u opasnosti. Kako bismo odgovorili na sva pitanja i nedoumice, okupili smo tim stručnjaka koji o ovoj temi zna sve, i već godinama neumorno upozorava na opasnost koju neke situacije u kućanstvima donose. Zrinka Franić, dr.med. i znanstvena novakinja na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada i djelatnica Centra za kontrolu otrovanja, za početak naglašava kako je ugljikov monoksid jedan od vodećih uzroka smrti od otrovanja.

image
SHUTTERSTOCK

Ugljikov monoksid jedan je od vodećih uzroka smrti od trovanja jer se teško detektira. Naziva se i "nevidljivim ubojicom" jer nema miris, okus i boju

Koncentracija i izloženost

- Ugljikov monoksid je bezbojan plin, bez okusa i mirisa te se upravo iz tog razloga naziva 'nevidljivim ubojicom'. Nastaje gorenjem organskih tvari (npr. drva, ugljena, zemnog plina, benzina) bez dovoljnog pristupa kisika. Naime, u slučaju udisanja, ugljikov monoksid se u krvi veže na prijenosnik kisika (hemoglobin) oko 250 puta većim afinitetom vezivanja od kisika. Najčešći uzroci izloženosti ugljikovom monoksidu su požarni plinovi, nepravilna uporaba peći i bojlera na kruta i plinska goriva te motora s unutarnjim sagorijevanjem, čemu pridonosi njihovo neredovito održavanje, nedovoljno prozračivanje prostorija i loše izvedene dimovodne instalacije. Također, do nakupljanja ugljikova monoksida može doći i zbog rada agregata za proizvodnju električne energije u zatvorenom prostoru, što je posebno važno napomenuti sada kada se velik broj takvih motora koristi na potresom pogođenom području. No, i u situacijama kada nema vidljivog izvora, moguće je da se ugljikov monoksid širi iz neispravnih dimovoda i dimnjaka - naglašava dr. Franić.

Što poduzeti u slučaju otrovanja?

● Prvo ugasiti mogući izvor otrovanja (npr. plinski bojler, automobil, agregat), zatim otvoriti prozore i vrata te što prije izaći na svjež zrak

● Važno je da osoba koja pomaže poduzme sve mjere da sebe zaštiti, kako se sama ne bi otrovala

● Otrovanu osobu treba izvesti ili iznijeti na svježi zrak te brzo pozvati hitnu medicinsku pomoć

● Ako je otrovana osoba bez svijesti, treba provjeriti disanje i puls

● Onesviještenu osobu koja ima očuvano disanje stavlja se u bočni položaj

● Ako otrovana osoba ne diše, potrebno je početi postupak oživljavanja umjetnim disanjem do dolaska djelatnika hitne medicinske službe. Osnova liječenja je primjena kisika

● Čak i kada su prisutni samo blagi simptomi otrovanja, treba što prije obaviti liječnički pregled

● Treba kontaktirati vatrogasnu i nadležne komunalne službe kako bi se izmjerila razina ugljikova monoksida u prostorijama, otkrio izvor i što prije sanirao uzrok nakupljanja kako bi se izbjegle daljnje nesreće Izvor: imi.hr

Upućenost potrošača

- Isto tako, može prodrijeti i putem instalacija ili uređaja za klimatizaciju u susjedne, ali i udaljene prostore gdje se može nakupljati. Važno je spomenuti da do nakupljanja ugljikova monoksida može doći i kod ispravnih sustava grijanja i ventilacije ako su vremenske prilike nepogodne. Primjerice, snažan vjetar može uzrokovati povrat dimnih plinova koji se ispuštaju prema van, natrag u stambeni prostor. Ugljikov monoksid je samo malo lakši od zraka pa se s njim miješa, a u nešto višoj koncentraciji se nakuplja u gornjim dijelovima prostorija. Opasnost od otrovanja je posebice velika za osobe koje spavaju u prostoru u kojem se nakuplja ugljikov monoksid ili su pod utjecajem alkohola i drugih sredstava ovisnosti pa im je smanjena mogućnost detekcije opasnosti. Čak su moguća otrovanja i ako se osoba nalazi na otvorenom, ali u blizini ispuha motora, generatora, traktora ili brodova - napominje.

image
CO

Bojler je preporučljivo staviti u prostorije poput predsoblja ili stubišta, a ne u kupaonicu. No, to je u praksi teško izvedivo

Velinka Buljan iz Gradske plinare Zagreb na upit koje su najčešće situacije u kojima dolazi do trovanja ugljikovim monoksidom, a koje se tiču grijanja na plin, kaže kako su to situacije u kojima su u upotrebi atmosferska trošila, dakle bojleri i peći s otvorenom komorom izgaranja koje uzimaju zrak za izgaranje iz prostora u kojem se nalaze, i to kad nisu osigurani preduvjeti za njihov siguran rad.

image
JURE MIŠKOVIC/CROPIX

MIRIS JE KLJUČ

Razlika između curenja plina i nakupljanja ugljikova monoksida

- Prirodni (zemni) plin koji se upotrebljava kao energent se odorira tj. dodaju mu se spojevi na bazi sumpora tako da se u slučaju curenja plina osjeti miris koji podsjeća na pokvarena jaja. U slučaju osjeta mirisa u zatvorenom prostoru potrebno je otvoriti vrata i prozore, ne paliti upaljače, šibice, ne koristiti bilo što što može uzrokovati iskru (električne sklopke, utičnice, zvonce i sl.), zatvoriti zapor ispred plinomjera te nazvati hitne intervencije. Ugljikov monoksid nastaje kao produkt nepotpunog izgaranja zbog poremećaja u dobavi zraka za izgaranje ili poremećaja u odvodu ispušnih plinova koji nastaju pri izgaranju - objasnila je Velinka Buljan iz Gradske plinare Zagreb

- Primjerice, nedostatak ventilacijskih otvora na vratima kupaonice/prostorije u kojoj se nalaze, uporaba električnih ventilatora i kuhinjskih napa, ugrađena stolarija sa 100% brtvljenjem ili neispravnost na sustavu odvoda dimnih plinova (neispravna dimovodna cijev, neispravan dimnjak).

image
DR. ZRINKA FRANIĆ
Simptomi blagog do umjerenog otrovanja su glavobolja, mučnina, povraćanje, ubrzano disanje, zamućen vid, slabost, vrtoglavica i smetenost

Potrošači plina nisu dovoljno upućeni da je sustav dobave zraka jedan od najbitnijih čimbenika u sigurnosti uporabe plina, tako da se ugradnjom PVC stolarije, električnog ventilatora ili kuhinjske nape direktno utječe na sustav dobave zraka, što može imati za posljedicu trovanje ugljikovim monoksidom. Kuhinjska napa uzrokuje 90% trovanja kad govorimo o trovanju pri upotrebi atmosferskih trošila - objašnjava.

Vrata treba podrezati, pažljivo koristiti nape i ventilatore te redovito provoditi servis bojlera i kontrolu dimnjaka

VAŽNO

Obična viroza ili... Ovo su simptomi!

- Budući da su simptomi otrovanja koji se javljaju u početku vrlo nespecifični, takvo stanje se vrlo lako može pripisati brojnim uzrocima kao što su iscrpljenost, razne viroze, probavne smetnje, glavobolje ili alkoholnoj opijenosti. Na otrovanje se obično posumnja kada se zatekne osobu bez svijesti u zatvorenim prostorijama u kojoj je jasno vidljiv upaljen bojler, peć ili benzinski generator. Na otrovanje treba posumnjati ako više osoba u istom prostoru ima iste ili slične nespecifične simptome, posebno u sezoni grijanja, pogotovo ako se simptomi povlače tijekom boravka na otvorenom, a pogoršavaju ili ponovno pojavljuju tijekom boravka u određenom zatvorenom prostoru - upozorava dr. Franić i dodaje kako su simptomi blagog do umjerenog otrovanja glavobolja, mučnina, povra-ćanje, ubrzano disanje, zamu-ćen vid, slabost, vrtoglavica i smetenost. - Na ozbiljnu toksičnost i po život ugrožavajuće stanje upućuje gubitak svijesti, koma, grčenje mišića te poremećaj rada srca. Kod ozbiljnih otrovanja zbog mišićne slabosti i nemogućnosti pomicanja osoba ne stigne pravovremeno izaći iz kontaminirane prostorije - ističe.

Bitan dovod kisika

Gospodin Željko Dorotić, predsjednik skupštine Dimnjačarske obrtničke zadruge, slaže se i dodatno objašnjava o čemu je riječ.

- Kod neispravnosti bojlera ili dimnjaka dolazi do zadržavanja ili povrata štetnih plinova u prostor oko ložišta, odakle oni se šire stambenim prostorom. Dakle, važno je voditi brigu da se za vrijeme korištenja bojlera, kojom prilikom dolazi do izgaranja plina, u ložište dovodi dovoljno kisika. Kako je navela gđa Buljan, često se događa da se nakon zamjene stolarije i ugradnje PVC stolarije zanemari dovod kisika.

PONUDA

Koje vrste bojlera postoje?

- Kod grijanja na bojlere, građani imaju sustav izgaranja integriran u bojleru. Plin koji dolazi iz plinovodnog sustava izgara u bojleru, pri čemu nastaje toplina za zagrijavanje prostora i toplu vodu. Štetni plinovi, koji nastaju kao nusprodukt izgaranja, odvode se kroz dimovodni sustav tj. dimnjak. Postoje atmosferski i kondenzacijski bojleri. Atmosferski bojleri za izgaranje uzimaju zrak iz prostora u kojemu su smješteni, a dimni plinovi izlaze kroz dimnjak. Kondenzacijski bojleri rade na plin ili ulje, na bazi kondenzacije vodene pare. Kod atmosferskih bojlera nastaje neiskorištena toplina od ispušnih plinova koja se pušta u atmosferu, a kondenzacijski bojleri iskorištavaju vodenu paru koja izlazi s ispušnim plinovima i pretvaraju je u dodatnu toplinu. Kondenzacijski bojleri su suvremeniji te omogućavaju veću učinkovitost, veću sigurnost uz smanjeno zagađenje i manje troškove - objašnjava Željko Dorotić, a V. Buljan dodaje kako ne treba zanemariti ni turbo bojlere. - Oni se više ne prodaju na tržištu zbog nedostatne energetske učinkovitosti, no ima ih oko 100 tisuća na sustavu u RH pa nisu zanemarivi, a kao i kondenzacijski, sigurni su pri upotrebi - ističe.

Naime, kod 'starih' prozora i vrata u prostor je ulazilo dovoljno kisika. Kada se ugradi PVC stolarija, koja gotovo hermetički zatvori prostor, mora se voditi briga da sustav izgaranja u ložištu ima odgovarajuću dozraku radi dovoda kisika te da na vanjskom zidu moraju biti odgovarajući ventilacijski otvori.

image
ŽELJKO DOROTIĆ
Kondenzacijski bojleri su suvremeniji te omogućavaju veću učinkovitost, veću sigurnost uz smanjeno zagađenje i manje troškove

Naime, kako PVC stolarija ima nepropusno brtvljenje, nakon kraćeg vremena se potroši zrak u stanu te dolazi do podtlaka i mogućeg povrata dimnih plinova. Također, kod istovremenog rada bojlera i nape ili ventilatora dolazi do korištenja velike količine kisika iz stambenog prostora, pri čemu uslijed nedostatka kisika može doći do trovanja - ističe Dorotić.

To u praksi znači da vrata prostorije u kojoj se nalazi atmosferski bojler trebaju imati ventilacijske otvore, da sva vrata u stanu budu podrezana barem dva centimetra te da treba pažljivo koristiti nape i ventilatore te periodički provoditi servis bojlera i kontrolu dimnjaka.

image
VELINKA BULJAN
Sustav dobave zraka bitan je čimbenik u sigurnosti uporabe plina. Napa uzrokuje 90% trovanja kad govorimo o trovanju pri upotrebi atmosferskih trošila

Pitamo gospodina Dorotića je li onda dobro pozicionirati bojler u neku prostoriju gdje se manje boravi, kao što su predsoblje ili stubište, te zašto se i dalje montiraju opasni bojleri u kupaonice i druge rizične prostorije.

SHOPPING PATROLA

Detektore bi trebala postavljati stručna osoba jer im je teško odrediti odgovarajuće mjesto

Detektor CO mora biti postavljen na odgovarajuće mjesto, i to mora napraviti stručna osoba. Vrlo je teško odrediti odgovarajuće mjesto jer dimni plinovi mogu proći mimo detektora, a korisnik ima osjećaj sigurnosti. Naime, tu opet dolazimo do problema nape i ventilatora. Kod istovremenog rada bojlera i kuhinjske nape, kuhinjska napa povući će dim iz bojlera najkraćim putem (npr. kroz ventilacijske otvore u vratima kupaonice) i vrlo je vjerojatno da taj dim neće doći do detektora. Također, kod detektora CO treba imati u vidu njihovu kvalitetu i vijek trajanja - upozorava Velinka Buljan iz Gradske plinare Zagreb

image
● Kidde detektor ugljičnog monoksida 5CO
199, 90 kn, Bauhaus
image
● Detektor ugljičnog monoksida s Wi-Fi vezom 491,79 kn, svijet-svjetiljki.hr
image
● Ei Electronics Ei208IDW i-Series CO carbon monoxide alarm 459,02 kn, tia-mobiteli.hr
image
● Detektor ugljičnog monoksida senzor Emos GS819
199,90 kn, Pevex
image
● Kidde detektor ugljičnog monoksida 7DCO
230,90 kn, www.mall.hr

- Bojler je preporučljivo pozicionirati u takvu prostoriju, ali je to u praksi teško izvedivo u većini stanova. Zato se ide u smjeru zamjene atmosferskih bojlera s kondenzacijskim, koji se danas u pravilu ugrađuju u novim građevinama. I naravno, važno je provoditi redovne servise bojlera i dimnjaka - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:29