IDEMO TAMO!

Impresivna sojenica na Savi od 83 kvadrata pravo je utočište od gradske vreve

 RELJA IVANIĆ/
Sojenica je zamišljena kao kuća za odmor ili vikendica. Mjesto gdje se može "pobjeći", izmjestiti iz svakodnevnog života

Naselje Progar, smješteno zapadno od Beograda, osim što je popularna lokacija u ljetno vrijeme za sve one željne osvježenja u prirodi krije i jedan arhitektonski biser. Između visokih zelenih krošnji kroz koje šumi lagani povjetarac, odmah uz rijeku Savu smjestila se sojenica od 83 metra četvorna rađena po projektu beogradskih arhitekata Remorker Architects.

image
MILOŠ MARTINOVIĆ/
image
MILOŠ MARTINOVIĆ/
image
MILOŠ MARTINOVIĆ/

Sojenice nisu nikakva novost u ovim područjima, kao i u Hrvatskoj, ali u posljednje vrijeme su raritet koji obično nadilazi svoju arhitektonsku funkciju. Uobičajeno za ovakav tip nastambi, kuća je smještena na plavno područje koje je jedan dio godine pod vodom, stoga je prostor za život postavljen na visokim stupovima.

- Sojenica je zamišljena kao kuća za odmor ili vikendica. Mjesto gdje se može "pobjeći", izmjestiti iz svakodnevnog života i sakriti. Jednostavna, arhetipska forma kuće (onakva kakvu bi dijete nacrtalo) asocira na osnovnu ulogu kuće – sklonište; sklonište od prirodnih utjecaja, životinja i ljudi. Kuća je mjesto gdje se može sakriti i promatrati život izvan nje – objašnjavaju arhitekti.

image
MILOŠ MARTINOVIĆ/
image
MILOŠ MARTINOVIĆ/

Sojenica je na potpuno izoliranoj lokaciji i u blizini ne postoji ni jedna druga kuća, što ovaj prostor čini idealnom lokacijom za potpuno opuštanje i punjenje baterija. Svuda okolo rastu visoka stabla koja u ljetno vrijeme svojim krošnjama donekle štite kuću, a u hladnije doba godine i u vrijeme kada naraste vodostaj Save hrabro odolijevaju nadiranju vode, kao i sama kuća.

Pristup kući je preko nasipa ili s brodicom u vrijeme kad područje poplavi. U toplije vrijeme moguće je uživati u vanjskom prostor ispod i oko kuće ili na manjoj uzdignutoj terasi ispred ulaza u sojenicu.

image
RELJA IVANIĆ/
image
RELJA IVANIĆ/
image
RELJA IVANIĆ/

- Kuća je uvučena u odnosu na front rijeke i prvo visoko raslinje, da bi se između kuće i rijeke na nagnutom terenu formirao polu ukopan prostor za sjedenje oko ognjišta. Staze za kretanje od oko sojenice naglašavaju pravokutni oblik kuće. Kružni stupovi na kojima sojenica stoji doprinose lakoći sveukupnog dojma – opisuju arhitekti.

Konstrukcija gornjeg dijela kuće, kao što smo već spomenuli, stoji na betonskim stupovima s betonskom pločom na koju je postavljen drveni objekt. Vanjski dio konstrukcije obložen je limom u crnoj mat boji, dok je velika pozornost stavljena na otvore koji spajaju unutarnji i vanjski dio kuće.

image
RELJA IVANIĆ/
image
RELJA IVANIĆ/
image
RELJA IVANIĆ/

Interijer je uređen s mjerom i smisleno, gdje je također priroda glavni igrač, bez ikakve želje da se s njom nadmeće. Glavni materijal u uređenju je drvo koje se rasprostire kroz cijeli prostor. Najveći dio prostora zauzima dnevni boravak u čijem nastavku se smjestila i kuhinja, dok je na samom kraju kuće smještena jedna spavaća soba i kupaonica, a na galeriji još jedan dio za odmaranje.

image
MILOŠ MARTINOVIĆ/

­-Iz kuće je pogled kroz mnogobrojne otvore omogućen na obje bočne strane dok je glavna vizura ka rijeci naglašena velikom konzolom terasom u produžetku dnevnog boravka – opisuju iz ureda.

Sve na ovoj lokaciji usmjereno je prema Savi i impresivnoj prirodi koja je nesebično prihvatila ovu sojenicu. I interijer i eksterijer odaju svoju počast okolini i prilagođavaju se njezinim zahtjevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 12:23