Formula za uspjeh

Interijer koji još dugo neće zastarjeti: Ugodan dom inteligentne mlade obitelji s kćerkom

 Anton Lihtarović
Klijenti, inteligentna mlada obitelj s kćerkom, žive aktivnim životom, marljivo rade i željeli su da im novi dom bude toplo utočište

“Potreban nam je uistinu udoban i promišljen interijer, a ne samo lijepa slika”, ovako su svoje želje opisali vlasnici ovog stana na prvom susretu s arhitekticom Tatjanom Kazancev. Arhitektica je uzela u obzir sve želje vlasnika i uspjela stvoriti moderan i udoban prostor za život. Zadatak je bio razviti funkcionalno ispunjen prostor, s raspodjelom pojedinih zona. Postojeći tlocrt je odgovarao klijentima, ali ga je trebalo detaljno razraditi.

- Ovdje udobnost podrazumijeva ne samo funkcionalnu stranu interijera i svakodnevni život koji se u njemu odvija, već i emocionalnu udobnost, ovisno o raspoloženju, kaže Tatjana. - Kada je zgodno, biti sam u svojoj sobi, raditi od kuće, ili primati goste za velikim stolom.

image
Anton Lihtarović

- Prije svega, prostor je podijeljen na funkcionalna područja: kuhinja-dnevni boravak, dvije potpuno izolirane spavaće sobe, zaseban ulazni hodnik i kupaonice. Na mjesto tamnih nefunkcionalnih hodnika bilo je moguće postaviti prostrani sustav za pohranu i više osvjetljenja.

image
Anton Lihtarović
image
Anton Lihtarović
image
Anton Lihtarović

Jedna od glavnih želja bila je walk-in garderoba, ali površina i konfiguracija stana to nisu dopuštali. Da bi se djelomično nadoknadio ovaj nedostatak, prostor bivšeg hodnika ustupljen je skladištu, u kuhinjskom prostoru pojavio se prostrani ormar, na ulazu u dječju sobu, lijevo od kupaonice, za posteljinu i ručnike te u spavaćoj sobi ugradbeni ormar.

Dnevni boravak je od kuhinje odvojen kliznom pregradom. Zahvaljujući kliznoj pregradi, dobivena je punopravna spavaća soba za goste, dok je korisna površina zidova u spavaćim sobama povećana "harmonika" vratima.

image
Anton Lihtarović

Ovdje nema prostora ispunjenog ormarićima - pročelja su glatka, jednostavna s nenametljivim, jednostavnim okovima.

image
Anton Lihtarović
image
Anton Lihtarović

Spavaća soba roditelja ima površinu 12 četvornih metara i u njoj je smješteno nekoliko funkcija: osim kreveta, prostrani ormar i radni stol. Istodobno, soba ne izgleda skučeno - prozirna dvokrilna vrata na lođu vizualno povezuju dvije sobe. Za ugradnju takvih vrata bilo je potrebno demontirati blok prozorske daske, prethodno koordinirajući to s tvrtkom za upravljanje zgradom.

- Prilikom izrade projektnog zadatka, postavilo se pitanje o radnom mjestu: klijenti su željeli mali stol za kojim bi povremeno mogli raditi, prisjeća se Tatjana te dodaje kako to nije bio uvjet, već želja. No do završetka adaptacije svi su radili na daljinu, a stol koji se u projektu pojavio uglavnom slučajno, postao je bitna stavka.

image
Anton Lihtarović
image
Anton Lihtarović

Dječja soba je potpuno opremljen: ima krevet s mekim svijetlim uzglavljem, punopravni ormar za odlaganje odjeće i igračaka te stol za učenje. Uz prozorsku dasku nalazi se niska klupa za igranje, koja se kasnije pretvara u udobnu klupu za čitanje knjiga i opuštanje.

image
Anton Lihtarović
image
Anton Lihtarović
image
Anton Lihtarović

- U izvornom rasporedu svaka spavaća soba imala je ulaz u vlastitu kupaonicu, ali smo u novom rasporedu tu opciju uklonili kako bismo povećali korisnu površinu zidova u dječjoj sobi. Iz sigurnosnih razloga između dvije kupaonice nalazi se praonica s perilicom i sušilicom rublja te ormarić za kućne potrepštine.

Skandinavski stil bio je polazište u dizajnu prostora: vrlo jednostavna završna obrada u svijetlim bojama stvara pozadinu za svijetli namještaj i dekor. Tanki crni potezi okomitih linija radijatora i klizna pregrada dodaju strukturu prostoru, a medena nijansa drva u kombinaciji sa svijetlim tekstilom čini prostor ugodnim.

Zahvaljujući jednostavnoj, osnovnoj završnoj obradi, interijer neće dugo zastarjeti: da bi i za nekoliko godina bio moderan, bit će dovoljno zamijeniti tekstil i dodati suvremeniji dekor.

image
Tlocrt stana

- Jedina stvar koja je zasjenila projekt bilo je naručivanje materijala i namještaja tijekom pandemije. Većinu namještaja europskih marki planiranih u projektu trebalo je zamijeniti onim koji je dostupan. No, posebno mi je drago, što su unatoč novonastaloj situaciji, nakon finaliziranja projekta vlasnici rekli da je zadatak sto posto obavljen upravo kako su željeli, zadovoljno zaključuje arhitektica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 14:57