CRNO-BIJELI DOM

Jednosoban moderan stan od 58 kvadrata

Pogledajte kako je dizajnerica Elena Sorensen dizajnirala svoj moskovski stan u skandinavskom stilu!

Nakon izleta u Copenhagen, impresionirani zgradama danskog arhitekta Bjarke Ingelsa, dizajnerica interijera Elena i njezin suprug odlučili su se preseliti u mirno i čisto područje grada. Stan koji su kupili površine je 58 četvornih metara i nalazi se u središtu Moskve. Bio je poput praznog slikarskog platna s četiri prozora na jednom zidu i bez nosivih konstrukcija u unutrašnjosti. Jednom riječju, san svakog arhitekta.

Kuhinju i dnevni boravak su proširili tako što su smanjili površinu spavaće sobe i sada se tu nalazi bar, veliki stol za blagovanje i veliki broj ormarića. Iako u početku nisu planirali toliku količinu ormara, cijevi u uglovima koje su trebali sakriti nametnule su instalaciju dodatnog prostora za pohranu, koja se pokazala kao idealno rješenje problema.

Što se tiče odabira stila uređenja, Elena se vodila arhitekturom zgrade i prirodnim okruženjem. Okolina postavlja smjer, a interijer bi trebao voditi dijalog s okolinom. Ovdje su željeli pronaći ravnotežu između gradskog stana i prigradskog načina života. Stan se nalazi iza šume i okružen je stanovima i kućama pa je tako i unutrašnjost dnevne sobe imitacija crnog fasadnog zida u drvenom ogrtaču.

Monokromatska boja stana nadahnuta je skandinavskim trendovima, ali i iskrenom ljubavlju arhitektice za jednobojnim interijerima. Crna i bijela boja upotpunjene su mjednim detaljima i elementima od svijetlog mramora. Dok je prilikom odabira dekorativnih materijala inspiraciju Elena pronašla u električnoj gitari svoga muža, u tijelu koje usklađuje različite nijanse drva i metala.

Za podove su koristi dizajnerski vinil marke Moduleo. Izbor u korist umjetnog poda napravljena je iz estetskih i praktičnih razloga. U cijelom su stanu željeli imati tamne boje. Također, ova vrsta podne obloge puno je otpornija na ogrebotine u usporedbi s obojenim furnirom. Podnožje je izrađeno od drvenog kućišta u obliku vrata.

Što se tiče namještaja, gotovo je cijeli interijer izrađen od modularnih elemenata iz Ikee. Bilo im je puno lakše, brže i mirnije od izrade namještaja po mjeri.

Foto: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:37