The Plan Award 2018

Kuća K arhitektice Ivane Dabrović ušla je u finale uvažene svjetske arhitektonske nagrade The Plan

 

Atraktivna vila arhitektice Ivane Dabrović na Pločama u Dubrovniku ušla je u finale uvažene svjetske arhitektonske nagrade The Plan. Kuća imena House K je među 20 finalista The Plan Award 2018 u kategoriji housing.

Za privatnog je investitora izgrađena rezidencijalna vila sa četiri stana. Projekt je dugo pripreman, započet je prije 10-ak godina, a nastao je na atraktivnoj lokaciji, gdje slobodnih parcela gotovo više i nema, u susjedstvu Vile Šeherezade te poznatih dubrovačkih hotela “Excelsior”, “Argentina” i “Belveder”. Pogled iz atraktivnih stanova puca na Stari grad, Vilu Šeherezada, Lokrum, Sveti Jakov...

Na terenu koji se strmo spušta k obali, u skladu s dugom lokalnom tradicijom gradnje na nevelikoj površini zemlje, vila u Supilovoj ulici prilagodila se strmini geometričnošću i bjelinom te kaskadama koje prate kamene podzide visine etaža. Svaka od etaža neovisna je, funkcionalna cjelina, pri čemu se iz zajedničke garaže do svake jedinice dolazi dizalom. Magične vizure s prednje, jugozapadne strane građevine maksimalno su je otvorile terasama u cijeloj dužini stanova koje se kaskadno uvlače i otvaraju staklenim stijenama, a svaka jedinica ima i izlaz na teren s krovnim vrtovima i ljetnim kuhinjama.

Foto: Miljenko Bernfest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:08