U POSJETU

Novo djelo Ivane Dabrović: suvremena vila s pogledom na Stari grad i Lokrum

Kuća s četiri etaže nalazi se iznad vrtova vile Šeherezada i vlasništvo je jednog investitora, a na ovoj lokaciji to je rijetka novogradnja.

Samo desetak minuta šetnje od Grada, u dijelu Dubrovnika istodobno naslonjenom na gradsku jezgru i izdvojenom iz njezine svakodnevne vreve i turističke hektičnosti, u Ulici Frana Supila na Pločama nedavno je završena rezidencijalna vila s četiri stana, koja se svojom elegantnom jednostavnošću uklapa u čudesnu lokaciju na kojoj je nastala.


Autor atraktivne vile na toj top-lokaciji u Dubrovniku studio je Ivana Dabrović i arhitekti. U susjedstvu, odmah ispod, nalazi se Vila Šeherezada sa svojim vrtovima, dok pogled puca na Lokrum i plažu Sveti Jakov te čitav Stari grad. Na terenu koji se strmo spušta prema obali, u skladu s lokalnom tradicijom preoblikovanja i kultiviranja prirode te gradnje na nevelikoj površini zemlje, vila u Supilovoj ulici prilagodila se strmini svojim geometrijskim izgledom i bjelinom te kaskadama koje prate kameni podzid uz cestu. Svaka od četiri etaže neovisna je funkcionalna jedinica, pri čemu se iz zajedničke garaže do svake dolazi dizalom.

Osjećaj života u obitelji

- Misao vodilja nam je bila da u svakom stanu postignemo osjećaj življenja u obiteljskoj kući. Mislim da smo uspjeli u tome. Svaki korisnik ima svoju intimu i ne ulazi u tuđi prostor. Svaka stambena jedinica, uz prostrane dnevne boravke s kuhinjama, ima tri spavaće sobe s kupaonicama. Glavna atrakcija stanova, bez konkurencije je pogled i velika terasa prema moru u cijeloj fronti - kaže arhitektica Ivana Dabrović.


Glavno pročelje s natkrivenim terasama uvlači se kaskadno. Svaka etaža ima i kontakt s terenom preko vanjskih “skala” s jedne strane i na terase s ljetnim kuhinjama s druge strane. Strojarski dio građevine koristi ekološko-tehnološka rješenja te solarnu energiju. Rezidencijalna vila s četiri stana u Dubrovniku sagrađena je za jednog privatnog investitora. - Jako je izazovno i uzbudljivo bilo raditi projekt na ovoj lokaciji. Odavde je pogled na Stari grad kao s dubrovačke razglednice. Slobodnih lokacija za novu gradnju tu gotovo više i nema - dodaje arhitektica.

Projekt su počeli još prije desetak godina. Parcelu je investitor vile kupio kao građevinsku s postojećom građevinom predviđenom za rušenje.

- Znala sam da neće biti lako, urbanistička regulativa, planovi u to vrijeme, kao i vrste procedura za dobivanje građevinskih dozvola stalno su se mijenjali. To je sve zahtijevalo koncentraciju i strpljenje - kaže I. Dabrović. Nije ju bilo strah uklapanja u sliku Ploča jer je GUP već imao definiranu izgrađenost, katnost, udaljenost, visine vijenca i ostale parametre gradnje s obzirom na izgrađeno urbanističko tkivo.


- S mora vila izgleda kao da je oduvijek ovdje i to je nešto što je nama arhitektima bitno. Naravno, ona ima suvremeni izgled jer je u sadašnje vrijeme i nastala. Suvremeni kontekst na Pločama postoji i otprije, od Šegvićeva hotela Excelsior do hotela Argentina arhitekta Krstulovića i ostalih. Suvremeno oblikovanje manifestira se velikim potezima staklenih aluminijskih stijena u cijeloj širini vile, odnosno terasa bez vidljivih stupova. Stupovi su u drugom planu i izvedeni su u crnom čeliku. Staklene stijene su dinamično i asimetrično lomljene i postavljene su dijelom prema unutra, dijelom prema van, što stvara interesantne refleksije na pročelju - opisuje arhitektica Dabrović. Zanimalo nas je koje su neke posebnosti po etažama vile. Prizemlje ima i manji vrt...


Svaka etaža ima svoju posebnost i vizuru. Na vrhu je dominantan pogled na horizont, Sv. Jakov, Lokrum i Stari Grad, a s donjih je etaža otvoren pogled na vrtove Vile Šeherezade. Najviša etaža ima vrta straga, a suterenska sprijeda. Ostale, pak, sa strane - odgovara ona.

Vila je i u svojoj unutrašnjosti prilično atraktivna. Ima dobar raspored prostorija, a i ugodno složen ambijent interijera.

- Na svakom projektu koji radimo sudjelujemo uglavnom do njegove realizacije, pa tako i unutrašnjeg uređenja. Fiksne dijelove namještaja dizajniramo u potpunosti dok pokretno pokućstvo prepuštamo investitoru. Važno nam je da su vlasnici zadovoljni u konačnom korištenju jer to je ipak njihov prostor - rekla je Ivana Dabrović.

Radovi Ivane Dabrović

Ivana Dabrović radila je na projektu vile s kolegicama Petrom Rakamarić, Kristinom Vidić i Majom Tutavac, koja je s njom i u studiju. U posljednjih nekoliko godina studio Ivana Dabrović i arhitekti radili su projekte nekoliko vila, primjerice Vilu B&R u Ražnju, koja je nedavno bila nominirana na portalu Archidaily, drvenu kuću za odmor u Irskoj, na otoku Ringu, te je u tijeku novi projekt šest vila u Rogoznici. Postavili su i producirali dvije izložbe izvedene na Lokrumu, u Benediktinskom samostanu. Dijele i nagradu “Drago Galić” za najuspješnije ostvarenje stambene arhitekture 2013. godine za kuću V2 u Lozici u Dubrovniku. Ivana Dabrović, Karlovčanka sa zagrebačkom adresom, sudbinski je vezana uz Dubrovnik, kojem zato i prilazi arhitekturom po mjeri ljudi - vilom mediteranskog senzibiliteta, prozračnosti i otmjenosti.

Foto: Miljenko Bernfest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 01:45