U POSJETU

Novo djelo Ivane Dabrović: suvremena vila s pogledom na Stari grad i Lokrum

    AUTOR:
    • Korana Sutlić

  • OBJAVLJENO:
  • 04.03.2018. u 01:17

Miljenko Bernfest

Kuća s četiri etaže nalazi se iznad vrtova vile Šeherezada i vlasništvo je jednog investitora, a na ovoj lokaciji to je rijetka novogradnja.

Samo desetak minuta šetnje od Grada, u dijelu Dubrovnika istodobno naslonjenom na gradsku jezgru i izdvojenom iz njezine svakodnevne vreve i turističke hektičnosti, u Ulici Frana Supila na Pločama nedavno je završena rezidencijalna vila s četiri stana, koja se svojom elegantnom jednostavnošću uklapa u čudesnu lokaciju na kojoj je nastala.

Miljenko Bernfest

Najviša etaža ima vrt straga, suterenska sprijeda, a stanovi između vrt s boka


Autor atraktivne vile na toj top-lokaciji u Dubrovniku studio je Ivana Dabrović i arhitekti. U susjedstvu, odmah ispod, nalazi se Vila Šeherezada sa svojim vrtovima, dok pogled puca na Lokrum i plažu Sveti Jakov te čitav Stari grad. Na terenu koji se strmo spušta prema obali, u skladu s lokalnom tradicijom preoblikovanja i kultiviranja prirode te gradnje na nevelikoj površini zemlje, vila u Supilovoj ulici prilagodila se strmini svojim geometrijskim izgledom i bjelinom te kaskadama koje prate kameni podzid uz cestu. Svaka od četiri etaže neovisna je funkcionalna jedinica, pri čemu se iz zajedničke garaže do svake dolazi dizalom.

Miljenko Bernfest

Osjećaj života u obitelji

- Misao vodilja nam je bila da u svakom stanu postignemo osjećaj življenja u obiteljskoj kući. Mislim da smo uspjeli u tome. Svaki korisnik ima svoju intimu i ne ulazi u tuđi prostor. Svaka stambena jedinica, uz prostrane dnevne boravke s kuhinjama, ima tri spavaće sobe s kupaonicama. Glavna atrakcija stanova, bez konkurencije je pogled i velika terasa prema moru u cijeloj fronti - kaže arhitektica Ivana Dabrović.

DCIM\100MEDIA\DJI_0188.JPG

Terase su izvedene bez vidljivih stupova. Oni su u drugom planu i od crnog su čelika

Miljenko Bernfest

 

Glavno pročelje s natkrivenim terasama uvlači se kaskadno. Svaka etaža ima i kontakt s terenom preko vanjskih “skala” s jedne strane i na terase s ljetnim kuhinjama s druge strane. Strojarski dio građevine koristi ekološko-tehnološka rješenja te solarnu energiju. Rezidencijalna vila s četiri stana u Dubrovniku sagrađena je za jednog privatnog investitora. - Jako je izazovno i uzbudljivo bilo raditi projekt na ovoj lokaciji. Odavde je pogled na Stari grad kao s dubrovačke razglednice. Slobodnih lokacija za novu gradnju tu gotovo više i nema - dodaje arhitektica.

Projekt su počeli još prije desetak godina. Parcelu je investitor vile kupio kao građevinsku s postojećom građevinom predviđenom za rušenje.

DCIM\100MEDIA\DJI_0095.JPG
Miljenko Bernfest

Miljenko Bernfest
 

- Znala sam da neće biti lako, urbanistička regulativa, planovi u to vrijeme, kao i vrste procedura za dobivanje građevinskih dozvola stalno su se mijenjali. To je sve zahtijevalo koncentraciju i strpljenje - kaže I. Dabrović. Nije ju bilo strah uklapanja u sliku Ploča jer je GUP već imao definiranu izgrađenost, katnost, udaljenost, visine vijenca i ostale parametre gradnje s obzirom na izgrađeno urbanističko tkivo.

Miljenko Bernfest

- S mora vila izgleda kao da je oduvijek ovdje i to je nešto što je nama arhitektima bitno. Naravno, ona ima suvremeni izgled jer je u sadašnje vrijeme i nastala. Suvremeni kontekst na Pločama postoji i otprije, od Šegvićeva hotela Excelsior do hotela Argentina arhitekta Krstulovića i ostalih. Suvremeno oblikovanje manifestira se velikim potezima staklenih aluminijskih stijena u cijeloj širini vile, odnosno terasa bez vidljivih stupova. Stupovi su u drugom planu i izvedeni su u crnom čeliku. Staklene stijene su dinamično i asimetrično lomljene i postavljene su dijelom prema unutra, dijelom prema van, što stvara interesantne refleksije na pročelju - opisuje arhitektica Dabrović. Zanimalo nas je koje su neke posebnosti po etažama vile. Prizemlje ima i manji vrt...

Miljenko Bernfest

Na vrhu je dominantan pogled na horizont, Sv. Jakov, Lokrum i Stari Grad, a s donjih je etaža otvoren pogled na vrtove Vile Šeherezade


 

Svaka etaža ima svoju posebnost i vizuru. Na vrhu je dominantan pogled na horizont, Sv. Jakov, Lokrum i Stari Grad, a s donjih je etaža otvoren pogled na vrtove Vile Šeherezade. Najviša etaža ima vrta straga, a suterenska sprijeda. Ostale, pak, sa strane - odgovara ona.

Vila je i u svojoj unutrašnjosti prilično atraktivna. Ima dobar raspored prostorija, a i ugodno složen ambijent interijera.

Miljenko Bernfest
 

Miljenko Bernfest
 

Miljenko Bernfest
 

- Na svakom projektu koji radimo sudjelujemo uglavnom do njegove realizacije, pa tako i unutrašnjeg uređenja. Fiksne dijelove namještaja dizajniramo u potpunosti dok pokretno pokućstvo prepuštamo investitoru. Važno nam je da su vlasnici zadovoljni u konačnom korištenju jer to je ipak njihov prostor - rekla je Ivana Dabrović.

Radovi Ivane Dabrović

Ivana Dabrović radila je na projektu vile s kolegicama Petrom Rakamarić, Kristinom Vidić i Majom Tutavac, koja je s njom i u studiju. U posljednjih nekoliko godina studio Ivana Dabrović i arhitekti radili su projekte nekoliko vila, primjerice Vilu B&R u Ražnju, koja je nedavno bila nominirana na portalu Archidaily, drvenu kuću za odmor u Irskoj, na otoku Ringu, te je u tijeku novi projekt šest vila u Rogoznici. Postavili su i producirali dvije izložbe izvedene na Lokrumu, u Benediktinskom samostanu. Dijele i nagradu “Drago Galić” za najuspješnije ostvarenje stambene arhitekture 2013. godine za kuću V2 u Lozici u Dubrovniku. Ivana Dabrović, Karlovčanka sa zagrebačkom adresom, sudbinski je vezana uz Dubrovnik, kojem zato i prilazi arhitekturom po mjeri ljudi - vilom mediteranskog senzibiliteta, prozračnosti i otmjenosti.

Arhitekticu Ivanu Dabrović snimila je Mara Bratoš

DCIM\100MEDIA\DJI_0103.JPG
Miljenko Bernfest
 

Foto: Miljenko Bernfest

Izdvajamo

Iz drugih medija