Božanstveni ambijent

Kuća s najuzbudljivijim pogledom u Hrvatskoj!

Bojan Sirola / My Istria

Božanstvena Ville Sancta Maria smještena je iznad srednjovjekovnog gradića Motovuna i s predivnim pogledom na istarske krajolike savršena je za odmor na osami. Udaljena 20 kilometara od Novigrada, ova je vila idealna za napuštanje gradske vreve i uživanje u svježem zraku, golemom bazenu od čak 100 četvornih metara i opuštanje u jednoj od šest dostupnih spavaćih soba

Prostor je samostalno uredio vlasnik s obitelji, dakle, cjelovito rješenje u pogledu uređenja interijera, kao i eksterijera, što uključuje hortikulturno uređenje, dizajn rasvjete te zonu bazenske rekreacije. Uređenjem interijera nastojala se očuvati i pojačati ambijentalnost te je namjera bila ostvariti doprinos zaštiti hrvatskog etnokulturnog nasljeđa, a kuću s okućnicom učiniti podesnim medijem prijenosa specifičnog geniusa loci.

Bojan Sirola / My Istria

Bojan Sirola / My Istria

Bojan Sirola / My Istria
 

Kuća sa svojim ukupnim ambijentom jest autentični posrednik plemenite kulture zelenog Mediterana na prostoru koju osim Istre uspješno predstavljaju svjetski poznatije regije kao Toskana i Umbrija u Italiji i Provansa u Francuskoj.

Bojan Sirola / My Istria

Bojan Sirola / My Istria
 

U interijeru prevladavaju prirodni materijali, stari kamen lokalnog porijekla, hrast iz Motovunske šume, terakota... Kuća je kategorizirana sa 5* i ima 12 ležajeva u 6 spavaćih soba.

Kako je vlasnik kuće dugogodišnji kolekcionar antikviteta i umjetnina, veći dio svojeg fundusa je prenio u vilu. Dio namještaja i drugih predmeta je u više navrata nabavljen od lokalnog staretinara i osnivača poznatog sajma antikviteta u Oprtlju, gospodina Manuela Sirotića, a stolariju su u starinskom stilu izradili domaći stolari iz Buzeta, keramika je uglavnom sicilijanska, a ima i skladno uklopljenih fusion elemenata diferentnih kultura, napose iz orijentalnog podneblja koje su vlasnici donijeli sa svojih brojnih putovanja.

Bojan Sirola / My Istria
 

Bojan Sirola / My Istria
 

Samo uređenje i opremanje trajalo je godinu dana, a gosti koji posjete vilu su oduševljeni pa će tako sljedeće godine vlasnici na preporuku gostiju uvesti i uslugu stalnog batlera i kuhara. Osim toga, gosti na raspolaganju imaju organski povrtnjak i voćnjak, a od sljedeće godine i dječji park, polivalentno sportsko igralište s vanjskim fitnessom, u prostoru vrta natkrivenu vanjsku kuhinju i blagovaonicu sa 22 sjedeća mjesta, kamin i krušnu peć te dodatni vanjski lounge s više daybad jedinica...

Bojan Sirola / My Istria
 

No, najveća posebnost kuće je vrt koji je izveden kao mediteranski arboretum u kojem dominiraju palme i masline te drugo mediteransko ukrasno i korisno bilje, agrumi - limuni, naranče, mandarine, čempresi, smokve, šipak, bademi, murve, banane, oleandri, cikasi, magnolije, juke, afrički ljiljani, lavande, smilje, ružmarin...

Bojan Sirola / My Istria
 

Osim jasnih značajki tradicijske ruralne arhitekture središnje Istre, kuću odlikuje specifičnost mikrolokacije i neponovljiv pogled na srednjovjekovni grad Motovun, dolinu rijeke Mirne, Motovunsku šumu i jezero Butonegu, zbog čega vlasnici, možda i neskromno, kažu da kuća ima vrlo vjerojatno najljepši i svakako najuzbudljiviji pogled u Istri.

Bojan Sirola / My Istria

Kuća se nalazi na nadmorskoj visini od cca 280 m i samo 3 - 4 km udaljena od mjesta Livade, svjetski poznatog nalazišta najvećeg bijelog tartufa i tek 20 km udaljena od najbližeg primorskog gradića - Novigrada. Od Motovuna je udaljena 5 km, od srednjovjekovnog Oprtlja 4 km, 10 km od Grožnjana, 12 km od Buzeta, 46 km od Trsta, 54 km od Rijeke i Opatije.

Bojan Sirola / My Istria

Bojan Sirola / My Istria
 

Mikroklima je praktički u cijelosti mediteranska jer dolinom rijeke Mirne, koja se ulijeva u more od Novigrada, stalno struji topli morski zrak koji se miješa s planinskim zrakom Učke, Ćićarije i slovenskog Krasa. Zanimljivost cijele doline rijeke Mirne jest da je u antici bila sasvim pod morem sve do Buzeta, no aluvijalni nanosi rijeke Mirne u međuvremenu su, kroz razdoblje od 2000 godina, podigli razinu tla za čak 20 metara! Sve do unatrag 10. stoljeća Motovun je u podnožju imao svoju luku, a Porečka biskupija ribogojilište u nekadašnjem dubokom zaljevu, danas dolini čije uzvisine krasi prsten srednjovjekovnih gradića koji su se razvili iz nekadašnjih ilirskih (histarskih) gradina.

Dokaz o njihovoj poslovnoj izvrsnosti je članstvo u svjetski ekskluzivnom Conde Nast Johansens clubu u kojem se nalazi tek pet nekretnina iz Hrvatske.

 

Izvor: Villa Sancta Maria Motovun
Foto: Villa Sancta Maria Motovun, Bojan Sirola

Izdvajamo

Iz drugih medija