s pogledom na Mediteran!

Kuća za odmor koja mijenja perspektivu arhitekture

Ovaj luksuzni ljetnikovac nazvan Villa Ypsilon djelo je arhitektonskog studija LASSA i prostire se na 150 četvornih metara. Djelomično je ukopan u zemlju kako bi se vlasnici mogli popeti na njegov krov i diviti se Peloponezu i grčkim maslinicima.

Vodeći arhitekti studija, Theo Sarantoglou Lalis i Dora Sweijd svojim su projektom odgovorili na zahtjeve vlasnika koji su željeli dobiti dobar pregled nad poljoprivrednim zemljištem koje okružuje kuću, kao i vidikovac za promatranje planina i obale.

Akse svodova građevine usklađene su s otokom Schiza na jugu, kao i slikovitim seocetom u planini smještenom na istoku. Još jedan zahtjev kod osmišljavanja rasporeda bilo je stavljanje fokusa na cijelu okolinu kuće, a ne samo na panoramski pogled na obalu pa tako tri izdužena betonska svoda koji oblikuju krov uokviruju i tri terase u prizemlju.

Svaka terasa osunčana je u određeno doba dana, a fasade zgrade zakrivljene su prema unutra kako bi travnati krov u jednom trenutku stvorio pojas hlada na svakoj. Na jednoj terasi nalazi se bazen u obliku oka, druga je prekrivena šljunkom, dok je treća osmišljena tako da vlasnicima nudi ukopani prostor za sjedenje i druženje na otvorenom.






U unutrašnjosti vile nalaze se tri spavaće sobe, dvije kupaonice, kao i otvoreni prostor boravka okrenut prema jugu s pristupom na sve tri terase. Sama vila nalazi se na zabačenoj lokaciji pa je bilo potrebno unaprijed izvesti što više građevnih elemenata moguće pa su time znatno smanjeni troškovi same izgradnje. Radovi na ovoj impresivnoj građevini trajali su svega sedam mjeseci, a rezultat oduzima dah!



Izvor: Dezeen
Foto: NAARO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 05:19