VAŽNO PRIZNANJE

Zgrada na Knežiji uvrštena među najljepše u Europi: ‘Pridonosi uklapanju u nedovršenu urbanu sliku južnog dijela kvarta‘

Zgrada Zona

 Antonio Patljak/
Nagradu Big See 2024 ‘Winner‘ u kategoriji Residential Housing dobila je, zgrada ZONA Knežija, čiji je autor Damir Mance (Arhitektura minimal)

Nagradu Big See 2024 ‘Winner‘ u kategoriji Residential Housing dobila je, zgrada ZONA Knežija, čiji je autor Damir Mance (Arhitektura minimal). Izabrana je u uži krug i natječe se u svojoj kategoriji dalje za ‘Grand prix‘. Kako je ovaj arhitekt napisao: "Dosta godina je prošlo od početka ovog projekta i vrijeme je da se napokon malo i pohvalimo! Veliko hvala svima koji su sudjelovali". Projektni tim čine Stella Gojak, Marin Stojanović, Karlo Seitz, Ana Miletić, Ena Lokmer, Antonio Patljak.

Jučer smo pisali da je oznaku "Winner" u kategoriji Urban Infusion dobila stambeno-poslovna zgrada u Kutini, čiji su autori MR2.

image

Zgrada Zona

/Damir Mance

Uz stambenu zgradu na zagrebačkoj Knežiji tumači se: "Smještena u zoni uređenja i urbane obnove prostora visoke gradnje, ova stambeno-poslovna zgrada predstavlja logični nastavak urbanizacije jugozapadnog dijela Knežije. Projektom se adresiraju izazovi maksimalne izgrađenosti kroz oblikovanje i funkcionalnost, prilagođavajući se konturi građevinske čestice i visinama građevina u okolici. Variranjem visina volumena zgrade, osigurava se vizualna dinamika u skladu s urbanim kontekstom.

Oblikovanje zgrade kombinira suvremenu arhitekturu s elementima tradicionalne višestambene gradnje Knežije, stvarajući prostor koji odgovara modernim standardima stanovanja. Razvedenim volumenom nadzemnih etaža ostvareno je optimalno prirodno osvjetljenje i ventilacija stanova, minimalizirajući pri tome neizbježan negativan utjecaj na susjedne zgrade. Velikim venecijanerima na lođama stvaraju se intimni međuprostori između unutarnjeg i vanjskog, omogućujući ugodan boravak i mikroklimu tijekom cijele godine.

image

Zgrada Zona

Antonio Patljak/

Rotacija volumena ujedno je i integralni dio konstruktivnog sustava zgrade, kojom je osigurano preklapanje rastera stupova u prizemlju i podzemnim etažama s rotiranim konstruktivnim zidovima nadzemnih etaža. Kao rezultat, u prizemlju je ostvaren otvoren tlocrt neophodan za trgovačke sadržaje, u podzemnim etažama optimalan raspored parkirnih mjesta, a na višim katovima fleksibilnost u rasporedu stambenih prostora uz maksimalno otvaranje pročelja zgrade.

Prizemlje, oblikovano kao monolitna baza izvedena od reflektirajućeg aluminija, uklapa se u urbani pejzaž zamagljeno reflektirajući boje okoline, dok više katove obrađene klasičnom kontaktnom fasadom/žbukom karakterizira dinamičan raster lođa i prozora.

Uvlačenjem osmog kata postignuto je vizualno smanjivanje veličine zgrade iz pješačke perspektive, što zajedno s otvaranjem prizemlja javnim prolazima pridonosi uklapanju u nedovršenu urbanu sliku južnog dijela Knežije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:58