POGLEDAJTE REMEK DJELO

Ova je zgrada u Kutini upravo uvrštena među najljepše u Europi!

Nagrađena zgrada

 Robert Leš
Stambeno-poslovna zgrada dobila je vrlo uglednu međunarodnu nagradu, a pridružio joj se još jedan projekt iz Hrvatske, stambena zgrada na Knežiji

"Zgrada u Kutini proglašena je najboljom stambenom zgradom na svijetu, po izboru Big See", napisao je na društvenim mrežama arhitekt Miroslav Rajić, koji s Marinom Račićem čini riječki arhitektonski studio MR2. Riječ je o jednoj od važnijih međunarodnih nagrada, izabrani su u užu kategoriju ‘Winner‘ i sad se bori dalje za Grand Prix (u kategoriji koja se zove Urban Infusion), a isti je rad već osvojio i drugu nagradu na Cemexovom natječaju koji se provodi u Meksiku.

Kako smo pisali, novosagrađena stambeno-poslovna dvokatnica netipična je uglovnica.

Trendom da mali gradovi postaju sve popularniji za život zbog dislokacije poslova iz velikih gradskih ureda gradić poput Kutine dobio je svoju šansu kroz mnoštvo prednosti.

Želeći ponuditi nešto modernije na tržištu u skladu s ovim, jedan je lokalni poduzetnik prije par godina angažirao arhitektonski ured MR 2 za projekt stambeno-poslovne dvokatnice. I nije pogriješio - sve je bilo vrlo brzo rasprodano.

Autori zgrade nisu napravili tipičnu uglovnicu.

image
Robert Leš

Krov, koji je ujedno i pročelje etaža, projektiran je od falcanog aluminijskog lima, dok spojevi u nepravilnom ritmu čine prepoznatljiv element pročelja, kao i lođe koje su projektirane s "nasumičnim" pomakom. Glavni "highlight" većih stanova su kuhinje na pročelju, otvorene na lođe, koje se mogu koristiti kao blagovanje. Stanovi su vrlo svijetli i uvode atipično bogat prostorni standard u suvremenu stanogradnju. Ovakvim odgovorom na višestambeni program za tržište izvučen je maksimum iz lokacije, materijala, programa i budžeta. Prodajna cijena ovih stanova u Kutini je bila prije nekoliko godina 1350 eura po četvornome metru, a u Kutini su kvadrati novogradnje od 1200 do 1400 eura.

image
Robert Leš

Prizemlje je, pisali smo, više od stambenih etaža i kompletno je ostakljeno, a ostvaren je i urbani prolaz, i to kolažiranjem šest različitih namjenskih prostora. Prizemlje je više od stambenih etaža i kompletno je ostakljeno. Razdijeljeno je pravilnim ritmom dovratnika, što daje javnom prostoru dostojanstvo. Tako je na križanju pješački frekventnijih ulica u Kutini smješten ovaj polivalentni ugostiteljsko-prodajni prostor. Stvoren je novi urbani prolaz, interijerska ulica, i to kolažiranjem šest različitih interijerskih izričaja, ovisno o namjeni svakog pojedinog elementa. Ostvaren je prostor prodaje svakodnevnih potrepština - pekarnica, slastičarnica, pizzerija, prostor prodaje sokova i kave te gin bar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:47