SASVIM DOVOLJNO

Čarobni Božić u kolibi od 58 kvadrata tik uz rijeku u malom zaseoku Perići

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Vlasnik Martin Gašparović dobio je zemljište s ostacima starog mlina na poklon od svojih roditelja za uspješan završetak studija

U potrazi za još jednom božićnom pričom, ovaj put smo se uputili do Karlovačke županije, u mali zaseok Perići pokraj Gornjih Dubrava. Kad nakon sat vremena vožnje odmaknete dovoljno daleko od Zagreba, naći ćete se na makadamskom putu koji obećava da se krećete u dobrom smjeru prema nečemu zaista posebnom. Prije 200 godina tu je bio stari mlin, a danas je to Bistrica Cottage, kuća za odmor obitelji Gašparović, koja je rodom iz okolice Ogulina, ali već deset godina živi u Zagrebu.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Vlasnik Martin Gašparović dobio je zemljište s ostacima starog mlina na poklon od svojih roditelja za uspješan završetak studija. Kaže da u tom trenutku nije baš bio previše zainteresiran za obnovu, ali nekoliko godina poslije ipak se odlučio na taj pothvat, koji je doista bio mukotrpan zbog višegodišnje borbe s birokracijom. Jednom kada su imali sve potrebne dozvole, Gašparovići su započeli obnovu, i to u krugu obitelji.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Za gradnju kućice i ideju njezina izgleda u postupnosti je zaslužan moj otac Nikola Gašparović, deda Nina. Konačni izgled rezultat je našeg zajedničkog rada jer tijekom provedbe projekta nismo mogli naći majstore koji bi izveli sve ono što smo zamislili, pa smo se sami odvažili na taj pothvat - objašnjava Martin.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Kućica je namijenjena najmu, a obnovljena u dimenzijama starog mlina i iznosi 58 kvadrata. Sastoji se od prizemlja i potkrovlja s balkonom te se nalazi na zemljištu od 1300 kvadrata. Vlasnik nam govori da su svakako željeli izbjeći nepotrebne zidove.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

INOVATIVNO I DRUGAČIJE

Svaki član obitelji izabrao je svoj kutak za uređenje. Takav je pristup donio i neka nekonvencionalna rješenja. Primjerice, panj divlje kruške iskoristili su kao stalak za bor

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Vodila nas je ideja da ju povežemo u jednu cjelinu za topla obiteljska druženja. Zato se u prizemlju nalazi veća prostorija u kojoj su smješteni kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, a manja je kupaonica napravljena kao zasebna prostorija. Potkrovlje kućice također je otvorenog koncepta i predviđeno je za spavanje. Kroz staklenu stijenu pruža se pogled na rijeku Bistricu i livadu - opisuje Martin.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Unutarnje je uređenje moralo pratiti glavnu ideju da kućica bude u potpunosti u skladu s prirodom. Stoga su najviše korišteni prirodni materijali kao što su kamen i drvo.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Koristili smo isključivo drvo koje teritorijalno pripada ovom kraju. Tako se kroz kućicu proteže više vrsta drveta, od oraha, divlje kruške, smreke i jele pa do nekih detalja od divljeg šipka i johe. Neki od unutarnjih tekstilnih materijala su ručni rad i vrijedna obiteljska baština - kaže.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Veliku su pozornost posvetili i odabiru rasvjete. Sonja i Martin su imali jasnu viziju starinskih bakelitnih prekidača i utičnica, što baš nije bilo lako proizvesti, ali priznaju da su tu imali malo sreće i uspjeli su pronaći proizvođače koji to i danas proizvode onako kako su oni zamislili. Pomoću lustera i lampi također su željeli zadržati taj starinski štih, pa su se potrudili pronaći one koje su imale i njihove bake.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

I sada kada su konačno kompletirali sve svoje zamisli, došlo je vrijeme da se u obnovljenom zdanju proslavi Božić. U ukrašavanje su se uključili svi, a ponajviše najmanji članovi obitelji, Sonjine i Martinove dvije kćerkice. Smatrajući da Božić svatko vidi na svoj način, dogovorili su se da svatko izabere kutak za uređivanje i dotjera ga po svome. Nije to bilo nadmetanje, po konačnom rezultatu vidi se da su Gašparovići jedinstveni i po generacijama. Simpatično i nenametljivo uređen je svaki upečatljivi kutak kuće, od kamene peći na drva i prostora za sjedenje uz prozor do balkona, a sitni se znaci božićnog dekora “odmaraju” na stolićima ili uz prozore.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Obiteljski pristup pridonio je ipak nekim nekonvencionalnim rješenjima, pa smo kao stalak za bor iskoristili panj divlje kruške i konačni je izgled opet ispao bajkovit - otkriva.

Doznajemo da je bor kupljen u lokalnom rasadniku te da se za neke ukrase pobrinuo i lokalni cvjećar, a vrijedna je ženska ruka pripremila tradicionalne kolače koji su nas dočekali na blagdanski dekoriranom stolu u blagovaonici.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Bistricu Cottage pronađite i na Facebook @bistricacottage te na instagramu @bistricacottage

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 06:38