KAO IZ BAJKE

Kućice u obliku gljive i dvorca u kojima možete prespavati uz Nacionalni park Krka

 Vojko Bašić/CROPIX
Neobični objekti za najam u Srbiji su apsolutni hit, a odnedavno se mogu unajmiti i u Hrvatskoj

Budući da u mjestu Rupe nema niti jedne vrste smještaja, a nalazi se uz Nacionalni park Krka, obitelj Žižić počela je razmišljati o pokretanju neke vrste ruralnog turizma. S njima je u projekt ušla i obitelj Junaković, a zajedno nisu odustajali ni kad su im susjedi govorili da “nisu normalni”. Jedna je kućica gljiva, a druga dvorac, baš kao iz bajke. Smještene su u mjestu Rupe, uz Nacionalni park Krka, a njihov vlasnik Florijan Žižić kaže da su mu mnogi rekli da nije normalan kad je odlučio kupiti takve male objekte i iznajmljivati ih. U tom mjestu, naime, turista nema, a on je odlučio privući ih, i to ni manje ni više nego kućicama neobičnog oblika koje izrađuje Rade Kremenović.

image
Vojko Bašić/Cropix

Nakon oduševljene reakcije njegove četverogodišnje kćeri Nike, Florijan Žižić (na fotografiji) shvatio je da će to biti zanimljiva priča za odrasle, ali i malene

- Prije nekih osam godina šibensku Kalelargu zamijenio sam životom na selu. Budući da se Rupe nalaze uz Nacionalni park Krka, koji posjećuju turisti iz cijelog svijeta u velikim brojkama, a u Rupama nije bilo nijednog apartmana ili bilo kakve vrste smještaja, počeo sam razmišljati o pokretanju nekakve vrste ruralnog turizma. Bio sam svjestan da sve prirodne ljepote koje nas okružuju nisu dovoljne kako bih uobičajenom vrstom smještaja poput standardnih mobilnih ili drvenih kućica i šatora mogao konkurirati tisućama sličnih smještaja uz more ili luksuznim kućama i vilama u okolici - priča Florijan, koji je dugo razmišljao na koji bi način mogao privući turiste. Tako je odabrao kućice iz bajke, koje su savršene za odrasle osobe željne odmora ili avanturiste, a naročito obitelji s djecom (Krka Fairytale village).

image
Vojko Bašić/CROPIX

image
Vojko Bašić/Cropix

Kućice su stigle tzv. labudicom, a zatim su dizalicom postavljane na teren. Gljiva nudi smještaj za 5 do 6 osoba. U donjem dijelu su mini kuhinja, kupaonica i krevet na razvlačenje, a na galeriji ležaji-madraci. Dvorac je, pak, nešto manji

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

Nije kućica samo lijepa, već je i ugodna za boravak i izolirana od vanjskih utjecaja. Vanjski zidovi sastoje se od mrežaste armature obložene obostrano stiroporom. Stiropor se postavlja pomoću poliuretanske pjene. S unutarnje i vanjske strane zid je obložen fasadnom žbukom s mrežicom. Oko polovine površine zidova (ovisno o modelu kućice) obloženo je još dodatnim stiroporom. Krovna konstrukcija je izvedena na isti način kao i zidovi. Pod se sastoji od čelične konstrukcije, termoizoliran je, sa završnim slojem od keramičkih pločica ili laminata. Sve prostorije u kućicama imaju prirodnu ventilaciju preko vrata i prozora od drvenih profila.

- Kad smo supruga Vanja i ja pokazali te kućice našoj četverogodišnjoj Niki, bila je oduševljena. Odmah je bilo: ‘Vauuu! Tata, mama, ja bi takvu kućicu, hoćete li mi kupiti takvu kućicu?!’. Tada smo shvatili da će to biti zanimljiva priča za velike, ali i malene - sjeća se Florijan.

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

S njima su u projekt ušli prijatelji Helena i Ivica Junaković i zajedničkim su snagama kupili dvije kućice. Prvo je stigla velika gljiva, a zatim, pred samu koronu, i dvorac. Kućice su stigle na velikoj labudici, a zatim su velikim kamionom-dizalicom postavljene na teren, gdje smo postavili betonske stope na koje su kućice postavljene.

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

- Gljiva je stigla opremljena i upravo je namijenjena za neku vrstu robinzonskog smještaja u kojem može spavati 5-6 osoba. Ima kupaonicu i mini kuhinju koje se nalaze u donjem dijelu kućice, kao i krevet na razvlačenje, ormar i mini stolić na rasklapanje. Na galeriji se nalaze ležaji-madraci, stanu 3-4 ležaja za spavanje. Dvorac je malo manja kućica, ona je iznutra bila neizrađena i za opremanje je zaslužna Helena, jer je dvorac pod obitelji Junaković - priča Florijan i kaže da je najam moguć na minimalno dvije noći, ali nema ograničenja za maksimum, dodaje kroz smijeh. Cijene se kreću od 400 kuna, ovisno o terminu.

image
Vojko Bašić/Cropix

Okoliš je uređen kako bi se u njemu moglo ugodno i zabavno provoditi vrijeme. Suhozid i staze su od lokalnog kamena, kojeg su sami skupljali. Tu su i voćnjak, vinograd, veliki ljetni roštilj sa šankom i ljetnom kuhinjom

image
Vojko Bašić/Cropix

image
Vojko Bašić/Cropix

Naravno, kad su kućice stigle, to je bio spektakl. Okupili su se svi koji su bili u blizini i zanimalo ih je što je to stiglo, a kad su vidjeli, zaključili su da Florijan baš nije pri sebi. Em nema turista, em mu nitko neće spavati u tom čudu, govorili su mu. No, on je točno znao što želi. Nakon što su kućice “sjele” na svoja mjesta, počeli su ostali radovi: sadnja eko vrta, dekorativno postavljanje kamenih ploča ispred kućica, gradnja suhozida i staze, a sve to lokalnim kamenom koji smo skupljali te gradnja vanjskog roštilja s kuhinjom. Tu su i voćnjak, vinograd, veliki ljetni roštilj sa šankom i ljetnom kuhinjom te masivnim drvenim stolom i bancima za goste jer je ljeti puno ljepše na otvorenom spremati nešto za jelo. Zapravo, dali su sve od sebe da gostima pruže više od samog spavanja u magičnoj kućici, uredili su okoliš kako bi se u njemu moglo ugodno i zabavno provoditi vrijeme.

S radom su počeli sredinom lipnja, a nešto rezervacija već imali usrpnju. Pandemija im je, naravno, poremetila planove, no definitivno planiraju širenje. Početna ideja bila je stvoriti pravo malo selo, s desetak raznovrsnih objekata, a žele još urediti i dječje igralište te jacuzzi.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

- Prema najavama, najviše gostiju dolazi iz Njemačke i Francuske i sve su to roditelji s djecom. U ovom kraju ima dosta turista koji su zaljubljenici u biciklizam i planinarenje, siguran sam da će im se svidjeti naše kućice - kaže.

Više na: Krka Fairytale village.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 18:25